Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Читаючи, пізнавай свою історію: добірка книг про культуру АР Крим

12 вересня 2024 - 14:50

Книги про багатогранну культуру Криму. Тематичну добірку підготувало Представництво Президента України в АР Крим спільно з Українським інститутом книги.

Увазі читачів пропонують такі книги:

  1. «Кримськотатарська кухня», Олена Соболева. Це не тільки книга рецептів кримськотатарської кухні, а й довідник з історії культури, гастрономії та долі кримськотатарського народу. Книга розповідає про звичаї та традиції корінного народу України, зокрема гастрономічні. Окрім цього, книга дозволяє позбутися стереотипного уявлення про кримськотатарську кухню.

  2. «Кирим Керіма», Наталія Смирнова. Книжка для дітей, що покликана розкрити важку тему – геноцид кримськотатарського народу – для наймолодших. Події в книзі відбуваються від імені 12-річного Керіма, який розповідає про культуру, традиції, побут, ремесла та кухню кримських татар. Все це – крізь призму однієї з найскладніших сторінок в історії його народу.

  3. «Кримськотатарські родини», Євгенія Генова. Книга, яка складається з історій чотирнадцяти кримськотатарських родин, які розповіли авторці різні люди – відомі й невідомі. З покоління в покоління їх переслідує один і той самий ворог під різними назвами: російська імперія, СРСР, російська федерація. Ці родини об’єднані спільним болем та спільним прагненням – повернути собі Батьківщину, жити у вільному Криму.

  4. «Весілля кримських татар: традиційні форми та трансформації», Олена Соболєва. Книга, яка містить численні етнографічні матеріали, зібрані авторкою під час експедицій до Криму. Окрім суто етнографічних фактів, книга пропонує реконструкцію етнічної історії кримськотатарського народу та аналіз типології весільного обряду.

  5. «Toy. Sevgi arfesi» («Весілля. Переддень кохання»). Артбук, присвячений традиціям кримськотатарського народу у довесільних стосунках молоді, їхніх батьків та родичів, а також традиціям весілля та перших років життя сім’ї. Книга видана кримськотатарською, українською та англійською мовами.

  6. «Омріяний край», Лілі Хайд. Книга британської письменниці, яка працювала в Україні журналісткою для «Радіо Свобода» та «Kyiv Post». Книга розповідає про кримських татар. Для написання цієї книги авторка збирала матеріали в Бахчисараї, брала інтерв’ю у найрізноманітніших осіб, а також відвідувала бібліотеку ім. Ісмаїла Гаспринського в Сімферополі, де детально знайомилася з історією кримських татар від середньовіччя до наших днів.

Читайте книги та дізнавайтеся про історію України та корінних народів, які в ній проживають.

 

Читайте також

Запоріжжя відвідав Міністр агрополітики та продовольства України Віталій Коваль: обговорили актуальні проблеми аграрного сектору

Гаряча лінія: заступник голови Запорізької ОДА Володимир Чередніченко на зв’язку з громадянами

Безкоштовні курси з програмування для українських школярів: розпочато реєстрацію

СБУ затримала інформатора російського гру, який перетворив свою квартиру у «спостережний пост» за Силами оборони у Запоріжжі

Export Academy 2024: нові можливості для малого та середнього бізнесу

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 12.09.2024

Увага! Планові підривні роботи

Впродовж доби окупанти 337 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

«Ми прагнемо повернути кожного», – представник Омбудсмана Михайло Волков про військовополонених

Епідемічна ситуація в Запорізькій області під контролем – спалахів гострих кишкових інфекцій не зафіксовано

В Запорізькій області опікуються захистом нацменшин, правами постраждалих від війни та екологічною програмою

Пункти незламності у Запоріжжі забезпечені всім необхідним та готові до розгортання в разі блекауту