В Запорізькій області не зафіксовано спалахів гострих кишкових інфекцій серед дорослих і дітей. Про це повідомив заступник гендиректора з дослідження біологічних факторів Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександр Мащак під час брифінгу.
Наразі рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції нижчий за середні багаторічні показники. Хоча з 31 серпня по 6 вересня зареєстровано 60 випадків захворювання, ця статистика не є критичною. Переважно, це поодинокі випадки, пов'язані з харчовим фактором. Серед них – вживання неякісних харчів, придбання їх у місцях неорганізованої торгівлі, порушення термінів зберігання та технологій приготування їжі.
– Ми ретельно вивчаємо випадки захворювання на гострі кишкові інфекції. З 1 червня поточного року наша установа проводить поглиблений санітарно-епідемічний нагляд за холерою, – зазначив фахівець.
Гострі кишкові інфекції – поширений вид захворювань, особливо небезпечний для дітей. Їх викликають бактерії або віруси, які потрапляють в організм через забруднену їжу чи воду.
Основні прояви захворювання – слабкість, підвищена температура тіла, біль у животі, блювота, діарея. За перших симптомів необхідно негайно звертатися до лікаря, – наголошують спеціалісти.
Щоб не піддавати себе ризику, фахівці рекомендують дотримуватися простих правил: підтримувати чистоту, відокремлювати сиру їжу від готової, зберігати її при безпечній температурі, вживати свіжі продукти та якісну питну воду.
Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб щотижнево проводить моніторинг безпечності як питної води, так і поверхневих вод у природних водоймах.
– Стан річки Дніпро стабільний для даної пори року. Є незначне перевищення за окремими показниками. Але ні важких металів, ні агрохімікатів, ні пестицидів та інших отрутних матеріалів ми не виявили, – підсумував Олександр Мащак.