Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Епідемічна ситуація в Запорізькій області під контролем – спалахів гострих кишкових інфекцій не зафіксовано

11 вересня 2024 - 18:00

В Запорізькій області не зафіксовано спалахів гострих кишкових інфекцій серед дорослих і дітей. Про це повідомив заступник гендиректора з дослідження біологічних факторів Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександр Мащак під час брифінгу. 

Наразі рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції нижчий за середні багаторічні показники. Хоча з 31 серпня по 6 вересня зареєстровано 60 випадків захворювання, ця статистика не є критичною. Переважно, це поодинокі випадки, пов'язані з харчовим фактором. Серед них – вживання неякісних харчів, придбання їх у місцях неорганізованої торгівлі, порушення термінів зберігання та технологій приготування їжі. 

– Ми ретельно вивчаємо випадки захворювання на гострі кишкові інфекції. З 1 червня поточного року наша установа проводить поглиблений санітарно-епідемічний нагляд за холерою,  – зазначив фахівець.

Гострі кишкові інфекції – поширений вид захворювань, особливо небезпечний для дітей. Їх викликають бактерії  або віруси, які потрапляють в організм через забруднену їжу чи воду. 

Основні прояви захворювання – слабкість, підвищена температура тіла, біль у животі, блювота, діарея. За перших симптомів необхідно негайно звертатися до лікаря, – наголошують спеціалісти. 

Щоб не піддавати себе ризику, фахівці рекомендують дотримуватися простих правил: підтримувати чистоту, відокремлювати сиру їжу від готової, зберігати її при безпечній температурі, вживати свіжі продукти та якісну питну воду. 

Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб щотижнево проводить моніторинг безпечності як питної води, так і поверхневих вод у природних водоймах.

– Стан річки Дніпро стабільний для даної пори року. Є незначне перевищення за окремими показниками. Але ні важких металів, ні агрохімікатів, ні пестицидів та інших отрутних матеріалів ми не виявили, – підсумував Олександр Мащак.


 

Читайте також

«Ми прагнемо повернути кожного», – представник Омбудсмана Михайло Волков про військовополонених

В Запорізькій області опікуються захистом нацменшин, правами постраждалих від війни та екологічною програмою

Пункти незламності у Запоріжжі забезпечені всім необхідним та готові до розгортання в разі блекауту

Заклад харчування та дитячий простір: як підприємець з Енергодара створив власну справу в Запоріжжі

Безбар’єрний простір: нові рекомендації щодо споруд цивільного захисту

Реалізація амбітних проєктів та підготовка до опалювального сезону: УВКБ ООН розглядає можливість допомоги прифронтовому регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 11.09.2024

Впродовж доби окупанти 356 разів били по 8 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 930-го дня війни

Гаряча лінія Запорізької ОДА: заступник голови Євген Мироненко відповів на запитання та запити громадян

Запорізька область готується до опалювального сезону і можливого блекауту – завершено перші тендери на закупівлю потужних генераторів

Небезпечна осінь: як уберегти себе від вибухонебезпечних залишків