Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Ми прагнемо повернути кожного», – представник Омбудсмана Михайло Волков про військовополонених

11 вересня 2024 - 20:00

В Україні фіксують зростання кількості шахрайств, спрямованих на сім’ї військових та військовополонених. Також рідних турбують російські судилища над українськими військовими. Про захист прав ветеранів, військовополонених та їхніх сімей розповів представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Запорізькій області Михайло Волков під час брифінгу в медіацентрі при Запорізькій ОВА. 

Для посилення комунікації при Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими  створили Громадську раду. Вона виконуватиме функцію дорадчого органу та сприятиме об'єднанню зусиль держави та громадськості для повернення військовополонених.

– Ми розуміємо, що росія користується емоційним станом рідних військовополонених. Фіксуємо збільшення кількості шахрайських дій щодо них. Людям пропонують за певну грошову винагороду отримати інформацію чи сприяння у поверненні. Ми просимо бути пильними до цього. Офіційна влада ніколи не вимагатиме коштів за обмін військовополонених, – розповів Михайло Волков.

Зафіксовано випадки, коли загарбники фабрикують справи проти захисників України та влаштовують судилища. Військовополонені у таких випадках не втрачають свого статусу. Фахівці Координаційного штабу продовжують роботу над їх поверненням додому.

– Наші захисники не втрачають статус військовополоненого. Винесення їм будь-яких вироків розраховане на внутрішню аудиторію в рф і не впливають на процес обміну. Ми прагнемо повернути кожного, – запевнив представник Уповноваженого з прав людини.

Якщо ворог висуває звинувачення військовополоненому, для нас це свідчення про те, що людина досі жива, не зникла безвісти та перебуває в полоні. 

– Кожна родина полоненого захисника вірить, що його повернуть найближчим часом. За кожним військовополоненим – в першу чергу, його  життя. В більшості випадків рідні вже зробили все необхідне та чекають на радісну звістку. Також вони додатково звертаються, щоб про їхніх рідних не забули. В жодному випадку ми ні про кого не забуваємо та невпинно працюємо, – запевнив Михайло Волков. 

Представник Уповноваженого порадив сім’ям у випадку отримання нової інформації про члена родини, що перебуває в полоні, обов’язково повідомити у відповідні органи.

Читайте також

Епідемічна ситуація в Запорізькій області під контролем – спалахів гострих кишкових інфекцій не зафіксовано

В Запорізькій області опікуються захистом нацменшин, правами постраждалих від війни та екологічною програмою

Пункти незламності у Запоріжжі забезпечені всім необхідним та готові до розгортання в разі блекауту

Заклад харчування та дитячий простір: як підприємець з Енергодара створив власну справу в Запоріжжі

Безбар’єрний простір: нові рекомендації щодо споруд цивільного захисту

Реалізація амбітних проєктів та підготовка до опалювального сезону: УВКБ ООН розглядає можливість допомоги прифронтовому регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 11.09.2024

Впродовж доби окупанти 356 разів били по 8 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 930-го дня війни

Гаряча лінія Запорізької ОДА: заступник голови Євген Мироненко відповів на запитання та запити громадян

Запорізька область готується до опалювального сезону і можливого блекауту – завершено перші тендери на закупівлю потужних генераторів

Небезпечна осінь: як уберегти себе від вибухонебезпечних залишків