Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Запорізькій області опікуються захистом нацменшин, правами постраждалих від війни та екологічною програмою

11 вересня 2024 - 17:00

Держава має забезпечувати дотримання прав громадян. В разі їх порушень існує можливість звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Про роботу регіонального офісу розповів представник Омбудсмана у Запорізькій області Михайло Волков під час брифінгу в медіацентрі при Запорізькій ОВА. 

Дуже часто від жителів Запоріжжя надходять скарги на якість повітря в обласному центрі. Саме тому місце ва влада спільно з громадськістю працює над програмою зниження викидів. Це має забезпечити право мешканців регіону на безпечне довкілля.

– Право на безпечне довкілля в нашому регіоні надзвичайно актуальне та перебуває на контролі Уповноваженого Верховної Ради. Найбільшою проблемою є відсутність конструктивної позиції щодо впровадження відповідної програми, а також строків та етапності введення її в дію. З цього приводу буде скеровано звернення до Запорізької міської ради, – розповів Михайло Волков.

Також активно проводяться моніторингові візити у місця проживання внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Виявлено серйозні порушення умов проживання, що потребує термінових рішень на регіональному рівні.

– Нами постійно здійснюється моніторинг місць тимчасового проживання. В області офіційно зареєстровано 44 таких заклади. Вони розраховані на проживання понад 3200 внутрішньо переміщених осіб. Проводимо моніторингові візити та опитування ВПО. Фіксуємо, що найбільшою проблемою є безпосередньо порушення права на гідні умови проживання, – зауважив представник Уповноваженого Верховної Ради України.  

Найбільше питань у місцях проживання ВПО пов’язані з доступністю приміщень для маломобільних груп населення, а також відшкодуванням комунальних платежів за надані послуги. Всі звіти щодо перевірок місць тимчасового проживання доступні на сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Особливої уваги заслуговують питання, пов’язані з дотриманням прав дітей. Представництво Омбудсмана моніторить роботу служб у справах дітей, а також місць перебування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

– Однією з проблем є взяття дітей на квартирний облік. Воно має здійснюватися відповідно до законодавства. Але фактично багато громад та служб у справах дітей цю роботу не проводять. Відповідні листи направлені, але зрозуміло, що проблема комплексна, – пояснив Михайло Волков.

За словами Михайла Волкова, захист культурної спадщини на території регіону значно ускладнений. Внаслідок бойових дій вже пошкоджено 36 % культурних пам’яток. Ще один напрямок роботи – захист права на вільне віросповідання та прав національних меншин.

– В Запорізькій області необхідно створити відповідні гарячі лінії, щоб представники національних меншин та спільнот мали можливість звернутися щодо порушення своїх прав. Загалом цей напрямок потребує розширення, – відзначив посадовець.


Читайте також

«Ми прагнемо повернути кожного», – представник Омбудсмана Михайло Волков про військовополонених

Епідемічна ситуація в Запорізькій області під контролем – спалахів гострих кишкових інфекцій не зафіксовано

Пункти незламності у Запоріжжі забезпечені всім необхідним та готові до розгортання в разі блекауту

Заклад харчування та дитячий простір: як підприємець з Енергодара створив власну справу в Запоріжжі

Безбар’єрний простір: нові рекомендації щодо споруд цивільного захисту

Реалізація амбітних проєктів та підготовка до опалювального сезону: УВКБ ООН розглядає можливість допомоги прифронтовому регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 11.09.2024

Впродовж доби окупанти 356 разів били по 8 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 930-го дня війни

Гаряча лінія Запорізької ОДА: заступник голови Євген Мироненко відповів на запитання та запити громадян

Запорізька область готується до опалювального сезону і можливого блекауту – завершено перші тендери на закупівлю потужних генераторів

Небезпечна осінь: як уберегти себе від вибухонебезпечних залишків