Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Готовність – 100 %: Вільнянська громада закінчила підготовку до опалювального сезону

17 жовтня 2024 - 20:00

Котельні забезпечені газом, а об’єкти критичної інфраструктури обладнані потужними генераторами. У Вільнянській громаді завершилась підготовка до цьогорічного опалювального сезону.

У Вільнянську продовжує діяти централізоване опалення. Тому громада почала готуватись до опалювального сезону ще навесні 2024 року. Жителів громади забезпечують теплом три котельні. Найбільша з них розрахована на майже 800 абонентів, зокрема на багатоквартирні будинки, об’єкти соціальної сфери тощо.

– Ми зробили гідравлічні випробування на теплових мережах, за результатами яких виявили два витоки води. Вони були усунені. Також на трьох котельнях встановлені дизельні генератори, що були надані міжнародними партнерами. А якщо будуть перебої з постачанням газу, зможемо опалювати місто лушпинням соняшника, – розповів начальник дільниці теплових мереж Вільнянська Микола Кушпіль. 

Частина домоволодінь у громаді має індивідуальне опалення: газові, електричні та твердопаливні котли. За словами начальниці житлово-комунального відділу Вільнянської міської ради Світлани Басової, близько 8 тисяч приватних будинків району мають пічне опалення. Соціально незахищеним категоріям населення благодійні організації надають тверде паливо або кошти на його купівлю для проходження опалювального сезону. Таких сімей у громаді понад 700. 

– Зараз на території громади працює два таких донори. Ми приймаємо заявки від жителів, яким потрібна допомога, і направляємо їх благодійникам. Також відповідно до закону люди отримують субсидії на оплату комунальних послуг, – зазначила Світлана Басова.

Готова до зими і Вільнянська багатопрофільна лікарня. Вона має власну автономну газову котельню. Також за останні півтора року медичний заклад отримав від міжнародних партнерів три потужних стаціонарних генератори. Їх вистачить, щоб забезпечити світлом лікувальне й дитяче відділення та підтримувати роботу власної котельні. Крім того, в лікарні є п’ять невеликих генераторів, якими можна заживити окремі відділи.

– Ми маємо великий запас палива. На скільки його вистачить, складно сказати. Усе буде залежати від потреб. У разі надзвичайних ситуацій, можемо підключитись до міської мережі теплопостачання, – наголосив головний лікар Вільнянської багатопрофільної лікарні Олег Іващенко. 

Також на території громади діє сім пунктів незламності. Вони забезпечені генераторами, питною та технічною водою, ліками, їжею. Є тут і спеціально обладнані куточки для дітей. 

– Цього року підготовка до опалювального сезону була найбільш складною і найбільш відповідальною. Всі комунальні служби провели серйозну підготовку й зробили всі роботи, які були заплановані. Також розробили план дій на випадок тотального блекауту, – повідомила голова Вільнянської міської ради Наталя Мусієнко.

При Запорізькій обласній військовій адміністрації була створена робоча група, яка перевіряє готовність до опалювального сезону об’єктів соціальної сфери та житлових приміщень у громадах. Головне – це готовність до блекаутів та наявність джерел альтернативного енергоживлення.

– Ми виїжджаємо на кожну котельню, перевіряємо роботу кожного генератора та готовність персоналу, здійснюємо моніторинг запасів палива. Через загрозу ворожих обстрілів по обʼєктах критичної інфраструктури цей опалювальний сезон буде найскладнішим. Але бачимо готовність Вільнянської громади до всіх можливих викликів, – підсумував директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Запорізької ОДА Віталій Литвиненко.

Читайте також

В Запоріжжі відкрився «підземний» сервісний центр МВС

Запорізька область готується до офлайн-навчання: перевірка укриттів і нові шкільні автобуси для Петро-Михайлівської громади

Спеціалісти Запорізької обласної лікарні безоплатно консультуватимуть мешканців у найвіддаленіших селах регіону

Уряд працює над відновленням зруйнованих та пошкоджених росіянами шкіл

Майже 40% онкологічних захворювань можливо попередити: в Запоріжжі впроваджують проєкт онкоскринінгів

Урок з екологічного маркування: оголошено творчий конкурс для вчителів

Безоплатна реабілітація для передчасно народжених або хворих дітей: як отримати медичні послуги безкоштовно

Цифровізація медичної галузі: які цифрові послуги вже доступні для українців та які проєкти плануються

«Планую піднятися у гори в Швейцарії!»: запорізький юнак отримав шанс на нове життя завдяки трансплантації нирки

З початку 2024 року для школярів вже закуплено понад 400 автобусів через платформу Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 17.10.2024

Впродовж доби окупанти завдали 424 удари по 8 населених пунктах Запорізької області