Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Майже 40% онкологічних захворювань можливо попередити: в Запоріжжі впроваджують проєкт онкоскринінгів

17 жовтня 2024 - 14:40

В Запорізькій області стартував пілотний проєкт профілактики онкологічних захворювань. Про конкретні дослідження та плани з розвитку онкологічних скринінгів представники медичної галузі розповіли під час брифінгу в медіацентрі при Запорізькій ОВА.

– Стартував дуже важливий для нашого регіону проєкт – профілактика онкологічних захворювань. Враховуючи його складність та специфічність, до нього буде залучено Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, – розповів головний лікар Запорізької обласної клінічної лікарні Ігор Шишка.

В ЗДМФУ працює оновлена кафедра онкології.

– Онкологічні захворювання – це дуже складна проблема. Пошуком способів лікування займаються фахівці багатьох напрямів науки. Викладати цей предмет студентам та інтернам важко. Це потребує ретельної підготовки фахівців та викладачів. Оновлена кафедра виконує свої завдання та функціонує на базі обласної лікарні, – пояснив ректор Запорізького державного медико-фармацевтичного університету Юрій Колесник.

Очолює оновлену кафедру професор Олексій Ковальов. В центрі його наукових інтересів – не тільки сама хвороба, але й фактори ризику. Саме тому лікар наполягає на необхідності регулярних скринінгів. Вони дозволяють виявити хворобу на ранніх стадіях.

– Війна – серйозний виклик для Україна. Бойові дії високої інтенсивності обов’язково вплинуть на здоров’я людей. Досвід минулих війн свідчить, що після завершення конфлікту різко зростає кількість онкологічних захворювань. Така ж ситуація може виникнути і в Україні. Однак майже 40% випадків раку можна попередити. Цього можливо досягти завдяки первинній профілактиці та ранній діагностиці, – зазначив завідувач кафедри онкології Запорізького державного медико-фармацевтичного університету Олексій Ковальов.

На думку фахівця, населенню мають бути доступні скринінги шийки матки, товстої кишки, легенів, передміхурової та молочної залоз. Один з таких пілотних проєктів наразі реалізують на базі центру первинної медико-санітарної допомоги № 2.

– Для популяризації доступності скринінгів ми визначили пілотний центр. В ньому ми перевіримо діяльність алгоритму, виявимо всі можливі помилки та усунемо їх. Отриманий досвід ми інтегруємо на всі центри первинної медико-санітарної допомоги Запоріжжя, – розповіла директорка Департаменту з питань охорони здоров'я та медичного забезпечення Запорізької міської ради Анна Дуб.

Наразі визначено чотири основні категорії досліджень. Зокрема, скринінг передміхурової залози, шийки матки, молочної залози та легенів. Створено алгоритм лікування – починаючи з сімейного лікаря та закінчуючи вузькопрофільним спеціалістом.

– Я переконаний, що при такій синергії науки та практики проєкт буде реалізований не тільки в пілотному варіанті. З часом за належної підтримки він зможе розповсюдитись за межі регіону. Він докорінним чином змінить якість життя наших жителів, – підсумував Ігор Шишка.

 


 

Читайте також

Запорізька область готується до офлайн-навчання: перевірка укриттів і нові шкільні автобуси для Петро-Михайлівської громади

Спеціалісти Запорізької обласної лікарні безоплатно консультуватимуть мешканців у найвіддаленіших селах регіону

Уряд працює над відновленням зруйнованих та пошкоджених росіянами шкіл

Урок з екологічного маркування: оголошено творчий конкурс для вчителів

Безоплатна реабілітація для передчасно народжених або хворих дітей: як отримати медичні послуги безкоштовно

Цифровізація медичної галузі: які цифрові послуги вже доступні для українців та які проєкти плануються

«Планую піднятися у гори в Швейцарії!»: запорізький юнак отримав шанс на нове життя завдяки трансплантації нирки

З початку 2024 року для школярів вже закуплено понад 400 автобусів через платформу Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 17.10.2024

Впродовж доби окупанти завдали 424 удари по 8 населених пунктах Запорізької області

Стійкість одного – стійкість мільйонів: як зберегти спокій в умовах війни

Національний кешбек: запоріжці долучаються до державної програми