Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Боротьба за здоров’я нації: в Україні і в Запорізькій області посилено контроль за дотриманням антитютюнового законодавства

30 вересня 2024 - 16:30

З турботою про здоров’я нації. В Україні посилюють контроль за дотриманням антитютюнового законодавства. Про перевірки суб’єктів господарювання та штрафи для порушників розповіли представники Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області під час брифінгу в медіацентрі при Запорізькій ОВА.

– Згідно з останніми дослідженнями ВООЗ, у світі понад 1,2 млрд курців. Це кожен п’ятий дорослий. В Україні кожна п’ята дитина палить. Для зменшення привабливості куріння в Україні були  розроблені та внесені зміни до  Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Вони набрали повної чинності наприкінці липня, – повідомив в. о. начальника управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області Павло Северін.

Зміни у законодавстві розширили повноваження Держпродспоживслужби в цій сфері. Завдяки цьому можливо перевіряти суб’єкти господарювання на дотримання нових норм та правил. Контроль за виконанням «бездимного» законодавства серед фізичних осіб здійснює Національна поліція.

Перелік місць, в яких заборонено куріння, вживання та використання тютюнових виробів, наведено в статті 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Це приміщення  і території закладів ресторанного господарства, освіти, охорони здоров’я, фізичної культури та спорту, органів державної влади, підприємств, установ, організацій усіх форм власності та інші.

– Раніше норми Закону «Про рекламу» забороняли популяризацію тютюнових виробів лише частково. Тепер почала діяти повна заборона. Додалась повна заборона стимулювання продаж або спонсорства, – пояснив представник Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Денис Повищий.

Як зазначив фахівець, відтепер законодавство забороняє продаж ароматизованих електронних сигарет. Також це стосується й рідин до них, якщо вони мають запах або смак. Підприємцям давали рік для реалізації залишків продукції, тепер вона поза законом.

 Порушення вимог антитютюнового законодавства карається штрафами: 

  • до 20 тисяч гривень – за незаконне виготовлення, реалізацію та торгівлю ароматизованими тютюновими виробами, в разі повторного порушення – 50 тисяч гривень;

  • 3 тисячі гривень – за розміщення кальяну, куріння чи використання тютюнових виробів у закладах ресторанного господарства, при повторному порушенні – 15 тисяч гривень; для інших закладів – 1 тисяча гривень, а при повторному порушенні – 10 тисяч гривень;

  • 30 тисяч гривень – за підтверджений факт реклами тютюнових виробів та 50 тисяч гривень – при повторному порушенні. 

Держпродспоживслужба відновила перевірки суб’єктів господарювання з приводу дотримання вимог чинного законодавства. При виявленні таких порушень громадяни можуть звернутися зі скаргою:

  • через заявку на сайті Держпродспоживслужби;

  • паперову скаргу на адресу: м. Запоріжжя, просп. Маяковського, 20А;

  • за телефоном: (061) 239 73 27.

Читайте також