Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Відновлення та розвиток: в Запоріжжі провели форум «Громадська безпека та відновлення»

30 вересня 2024 - 15:10

Понад 100 представників влади, громадськості та міжнародних організацій долучились до обговорення планів та ідей відновлення регіону. Про найкращі практики відновлення говорили на тематичних сесіях під час першого в регіоні форумі місцевого розвитку «Громадська  безпека та відновлення».

Організували захід Програма розвитку ООН в Україні у партнерстві з Запорізької обласною військовою адміністрацію в межах проєкту «EU4Recovery – розширення можливостей громад в Україні» (EU4Recovery) за фінансової підтримки Європейського Союзу.

– Нам в ПРООН дуже приємно підтримувати перший в Запоріжжі регіональний форум із місцевого розвитку та відновлення. Це можливість обговорити важливі питання майбутнього відновлення, зокрема безпекові питання, інклюзивність та допомогу населенню. Тут представлені думки місцевої влади, правоохоронців, ДСНС та громадських активістів. Завдяки цьому ми можемо визначити пріоритетні напрями роботи та обмінятися думками щодо спільних проєктів, – відзначила в. о. регіонального менеджера ПРООН в Україні Федеріка Діспенца.

Представники влади презентували проєкти, які вдалось реалізувати в регіоні. Порушили й питання заходів, які сприятимуть підвищенню рівня громадської безпеки та соціальної згуртованості. 

– Цей майданчик став важливим місцем для обговорення ідеї безпеки. Саме безпека є основою стабільного життя в громаді. Вона складається з багатьох компонентів, над якими потрібно працювати одночасно. Активна співпраця з громадами в регіоні вже показала перші результати. Впроваджуємо офіцерів безпеки, налагоджуємо роботу місцевих пожежних команд. Робимо все, щоб покращити умови життя в громадах. Це допоможе їм стати сильнішими та витривалішими, а надалі буде важливою основою для розвитку, – зауважив заступник голови ЗОДА Євген Мироненко.

Запорізька область стикається з різними викликами. Це проблеми внутрішньо переміщених осіб, екологічна безпека, потреби ветеранів тощо. Важливим є не тільки визнання проблеми, але й пошук її розв’язання. 

– Як лідерка мережі я працюю з проєктами ПРООН з 2019 року. Помітно, як спільна взаємодія органів влади, самоврядування, правоохоронців, ДСНС та громадськості згуртовує та дає результати. Завдяки тісній взаємодії ми можемо зробити більше, ніж поодинці. І головне – впроваджувати позитивний досвід по всій території країни та знаходити ще кращі рішення. Сподіваюсь, що співпраця та нові знайомства позитивно вплинуть на відновлення регіону, – поділилась враженнями голова ГО «Мелітопольська волонтерська група «Патріот» Ольга Леонтьєва.

Неурядова організація «Асоціація нескорених громад» плідно працює з багатьма громадами та підтримує їхню участь у грантових проєктах та міжнародних програмах.

– Такі заходи дають можливість розширити свою партнерську мережу та покращити життя в громадах. Сьогодні я познайомився з представниками однієї з організацій, які долучилися до форуму. І ми вже плануємо подальшу співпрацю. Цей форум важливий для обміну досвідом та наявними напрацюваннями. Сьогодні відкрив для себе дуже багато цікавих речей. Переконаний, що такі ініціативи треба масштабувати, – наголосив виконавчий директор Асоціації нескорених громад Олександр Свистун.

Читайте також