Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Пункти незламності у Запоріжжі забезпечені всім необхідним та готові до розгортання в разі блекауту

11 вересня 2024 - 16:00

Генератори, запаси питної та технічної води, ігрові кімнати та зони Wi-Fi. Запорізькі Пункти незламності мають все необхідне оснащення. Поки що частина з них перебуває у «сплячому» режимі. Але всі вони повністю готові приймати відвідувачів у разі тривалої відсутності електроенергії або інших надзвичайних ситуацій. Зокрема, і Пункти незламності в Олександрівському районі Запоріжжя.

В Запорізькій обласній науковій універсальній бібліотеці Пункт незламності облаштували за грантові кошти. Тепер там є все необхідне: вентиляція, вбиральні, запас питної та технічної води і продуктів харчування тривалого зберігання, а також генератор потужністю 14 кВт, який зможе забезпечити освітлення Пункту незламності і першого поверху бібліотеки.

– В нашому Пункті незламності відвідувачі мають змогу зарядити мобільні пристрої та інші гаджети, закип’ятити воду, розігріти дитяче харчування. Є у нас дитячий пеленальний столик для немовлят. А для трохи старших дітей – розмальовки, книжки, – розповіла Олена Кондратюк, заступниця директора з адміністративно-господарської роботи Запорізької обласної бібліотеки.

В Пункті незламності в Олександрівській гімназії є декілька приміщень: зона для відвідувачів, кімната матері та дитини, кімната для людей похилого віку та ігрова кімната, де мами можуть перебувати разом зі своїми дітьми. Також в Пункті незламності є зона Wi-Fi. Запоріжці за потреби зможуть підключитися до Інтернету, випити чай або каву і перечекати блекаут.

– В разі надзвичайної ситуації ми зустрічаємо відвідувачів на вході. У відповідальних осіб є спеціальні бейджі. Маємо й адресні таблички, якими сигналізуємо про те, що наш Пункт незламності розгорнуто і сюди можна звертатися за допомогою. За своєю площею пункт розрахований на 75 осіб, – повідомила Наталія Рябченко, інженерка з охорони праці Олександрівської гімназії.

В Запорізькій гімназії № 1 Пункт незламності оснащений генератором на 17,6 кВт та зарядною станцією EcoFlow, розрахованою на 1,5 кВт. Також там є 15 буржуйок для приготування їжі та 5 кубометрів дров, які зберігаються в окремому сухому приміщенні. Пункт незламності повністю забезпечений водою. Зокрема, запас технічної води складає 4,5 тонни, питної – 1,5 тонни. У відвідувачів є можливість навіть прийняти душ. Для цього встановлено 3 душові кабіни. 

– Наш Пункт Незламності розрахований на 250 осіб. Ми розробили онлайн-таблицю, де вказаний відповідальний адміністратор та відповідальний технічний працівник. Вночі чергують по 2 особи на випадок, якщо буде надзвичайна ситуація і до пункту приходитимуть люди. Ми реєструємо всіх відвідувачів у журналі. Загалом, наш Пункт незламності готовий надавати всю необхідну допомогу мешканцям району та міста. За потреби ми можемо розгорнути його протягом 15-30 хвилин, – відзначила Оксана Андрієнко, директорка Запорізької гімназії № 1.


 

Читайте також

«Ми прагнемо повернути кожного», – представник Омбудсмана Михайло Волков про військовополонених

Епідемічна ситуація в Запорізькій області під контролем – спалахів гострих кишкових інфекцій не зафіксовано

В Запорізькій області опікуються захистом нацменшин, правами постраждалих від війни та екологічною програмою

Заклад харчування та дитячий простір: як підприємець з Енергодара створив власну справу в Запоріжжі

Безбар’єрний простір: нові рекомендації щодо споруд цивільного захисту

Реалізація амбітних проєктів та підготовка до опалювального сезону: УВКБ ООН розглядає можливість допомоги прифронтовому регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 11.09.2024

Впродовж доби окупанти 356 разів били по 8 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 930-го дня війни

Гаряча лінія Запорізької ОДА: заступник голови Євген Мироненко відповів на запитання та запити громадян

Запорізька область готується до опалювального сезону і можливого блекауту – завершено перші тендери на закупівлю потужних генераторів

Небезпечна осінь: як уберегти себе від вибухонебезпечних залишків