Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Заклад харчування та дитячий простір: як підприємець з Енергодара створив власну справу в Запоріжжі

11 вересня 2024 - 15:00

«Їдальня українського смаку» відзначає першу річницю існування. Цей заклад харчування заснував у Запоріжжі вимушений переселенець з Енергодара. У найближчих планах підприємця – створення мережі подібних їдалень, а ще – відкриття дитячого простору.

Володимир Сірко – житель Енергодара. За фахом він будівельник. До війни очолював велике підприємство та мав дитячий табір «Лазурна райдуга» на березі Азовського моря. В перші дні війни разом з родиною виїхав з рідного міста. Багато займався волонтерською роботою. А потім вирішив відкрити власну справу у Запоріжжі та створив заклад харчування. У підприємця козацьке прізвище та твердий характер, тож сидіти склавши руки він не міг.

– Їдальня – це новий для мене проєкт. Ми вирішили підтримати людей, які виїхали з окупації, тому у нас працюють виключно вимушені переселенці. Загалом майже 20 жінок. Вони отримують зарплату, яка допомагає і житло винаймати, і родини утримувати. Для створення і розвитку бізнесу залучались грантові кошти. На них, зокрема, придбали обладнання для кухні, – розповів Володимир Сірко.

Серед працівниць їдальні – і завідувачка виробництвом Анжеліка Сікун. До війни вона викладала кухарську справу у Василівському профліцеї і працювала в таборі «Лазурна райдуга». А після повномасштабного вторгнення виїхала з окупованого рідного міста до Запоріжжя. Розповідає: колектив закладу – як одна сім’я, адже всіх працівниць об’єднує туга за рідним домом, який довелося покинути.

– У нас великий асортимент українських страв. Ми не використовуємо напівфабрикати. Готуємо самі і голубці, і перець фарширований, і сирники. Звичайно ж, борщ, картоплю по-селянськи, піджарку. Продукти завжди свіжі, меню оновлюємо. Всі дівчата працюють з душею. Ми опинилися далеко від рідних домівок, тому хочемо створити відчуття дому для наших відвідувачів, щоб їжа їм смакувала по-домашньому. Чуємо багато подяк від клієнтів, і це нас дуже надихає, – відзначила Анжеліка Сікун.

Їдальня працює без вихідних. Особливо багато відвідувачів там в обідній час. А загалом за день до закладу приходять 150-200 запоріжців та гостей міста. Перший рік роботи їдальні був досить успішним. Тому власник планує створити цілу мережу закладів харчування.

– За місяць-півтора відкриємо ще одну їдальню на вулиці Сталеварів. Там у нас теж працюватимуть кухарі – вимушені переселенці. До мене вже звертаються інші підприємці – хочуть відкрити подібні заклади за договором франшизи. Ведемо з ними перемовини. Хочемо також зареєструвати «Їдальню українського смаку» як торговельну марку, – поділився планами енергодарський підприємець.

Крім кухарів, Володимир Сірко вирішив підтримати і педагогів, які до війни працювали в його дитячому таборі, а нині є вимушеними переселенцями. Вже найближчими днями у Запоріжжі відкриється дитячий простір «Лазурна райдуга». Підприємець виграв грант від Forbes на 500 тис. грн. За ці кошти і облаштував приміщення. Тут будуть надавати як платні послуги для дітей, так і безкоштовні. Зокрема, завдяки співпраці з громадською організацією буде реалізовано грантовий проєкт для дітей ВПО.

– В нашому просторі діятиме табір вихідного дня для дітей ВПО. Протягом 2,5 місяців по п’ятницях, суботах та неділях для них безоплатно проводитимуться творчі та спортивні заняття і майстер-класи. Проводитимемо і прогулянки, якщо дозволить безпекова ситуація. На випадок повітряної тривоги у нас є укриття, де діти зможуть переглядати кінофільми, перебуваючи у безпеці. Табір передбачає і харчування – комплексний обід та полуденок. Тож очікуємо дітей до нас у гості, –  повідомила директорка дитячого простору Оксана Павелко.

Наразі в приміщенні киплять останні приготування. Майстри закінчують облаштовувати навіс над входом. Працівниці вішають на стіни панно, на яких зображено щасливі моменти із довоєнного життя «Лазурної райдуги». За словами Володимира Сірка, відкриття простору заплановано на 15 вересня, а дитячий табір для дітей ВПО відкриється з 20 вересня.

Читайте також

«Ми прагнемо повернути кожного», – представник Омбудсмана Михайло Волков про військовополонених

Епідемічна ситуація в Запорізькій області під контролем – спалахів гострих кишкових інфекцій не зафіксовано

В Запорізькій області опікуються захистом нацменшин, правами постраждалих від війни та екологічною програмою

Пункти незламності у Запоріжжі забезпечені всім необхідним та готові до розгортання в разі блекауту

Безбар’єрний простір: нові рекомендації щодо споруд цивільного захисту

Реалізація амбітних проєктів та підготовка до опалювального сезону: УВКБ ООН розглядає можливість допомоги прифронтовому регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 11.09.2024

Впродовж доби окупанти 356 разів били по 8 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 930-го дня війни

Гаряча лінія Запорізької ОДА: заступник голови Євген Мироненко відповів на запитання та запити громадян

Запорізька область готується до опалювального сезону і можливого блекауту – завершено перші тендери на закупівлю потужних генераторів

Небезпечна осінь: як уберегти себе від вибухонебезпечних залишків