Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

1300 кубічних метрів бетону: будівництво «підземної» школи в центрі Запоріжжя вийшло на новий етап

6 серпня 2024 - 10:30

Процес триватиме безперервно 30 годин. Будівельники мають залити 1300 кубічних метрів бетону. Після цього розпочнеться будівництво стін і перекриттів. Голова Запорізької ОДА Іван Федоров перевірив, як проходить один із найскладніших етапів будівництва «підземної» школи. Для цього провів виїзну нараду на одному з будівельних майданчиків у центрі міста. 

– Роботи на обʼєкті стартували два місяці тому. Провели гідроізоляцію, підбетонну підготовку. На даному етапі заливаємо бетон. Цей процес – безперервний і триває близько 30 годин. Працюють два насоси, два бетоннозмішувальних вузла і команда висококласних фахівців. Роботи тривають вдень та вночі, тож працюємо в дві зміни, – пояснив виконроб Борис Миколайович.

Як зазначає фахівець, «підземні» школи мають очевидні переваги у порівнянні зі звичайними. Будівля заглиблюється на більш ніж 6 метрів, передбачено посилене армування. Тож у разі ракетних обстрілів і учні, і вчителі будуть у безпеці.

За словами Івана Федорова, «підземні» школи – життєва необхідність для прифронтового міста, тож збудувати і ввести в експлуатацію їх планують вже до кінця поточного року.

– Ми намагаємося зробити все, щоб у наступному навчальному році всі школи, які ми наразі будуємо, вже працювали. Я хочу подякувати підрядникам, замовникам – всім, хто працює цілодобово, щоб діти могли здобувати якісну освіту в безпечних умовах, – зазначив голова Запорізької ОДА. 

«Підземна» школа передбачає сучасні класи, кімнату для прийому їжі та спецприміщення з вентиляційними установками і дизель-генераторами. Це такий собі автономний бункер, де діти зможуть надолужувати освітні втрати,  спілкуватися з однолітками, відвідувати гуртки та секції.  

– Це не просто бетонні стіни. Це буде справжній освітній простір під землею, куди діти захочуть йти, – підкреслив Іван Федоров.

Наразі в регіоні зводять шість «підземних» шкіл: 2 – в Запорізькому районі, 4 – у м. Запоріжжя. Будівництво ще однієї  «підземної» школи в Запорізькому районі розпочнеться у вересні 2024 року. Один проєкт проходить тендерні процедури. Також тривають капітальні ремонти 20 наявних укриттів у закладах освіти. Це створить можливість офлайн-навчання для понад 50 тисяч школярів регіону.

В планах обласної влади – підготувати до виходу в офлайн і заклади вищої освіти. Також на засіданні Ради оборони ухвалено рішення про запуск 18 дитячих садочків міста у змішаному форматі.


Читайте також

«Ми прагнемо повернути кожного», – представник Омбудсмана Михайло Волков про військовополонених

Епідемічна ситуація в Запорізькій області під контролем – спалахів гострих кишкових інфекцій не зафіксовано

В Запорізькій області опікуються захистом нацменшин, правами постраждалих від війни та екологічною програмою

Пункти незламності у Запоріжжі забезпечені всім необхідним та готові до розгортання в разі блекауту

Заклад харчування та дитячий простір: як підприємець з Енергодара створив власну справу в Запоріжжі

Безбар’єрний простір: нові рекомендації щодо споруд цивільного захисту

Реалізація амбітних проєктів та підготовка до опалювального сезону: УВКБ ООН розглядає можливість допомоги прифронтовому регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 11.09.2024

Впродовж доби окупанти 356 разів били по 8 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 930-го дня війни

Гаряча лінія Запорізької ОДА: заступник голови Євген Мироненко відповів на запитання та запити громадян

Запорізька область готується до опалювального сезону і можливого блекауту – завершено перші тендери на закупівлю потужних генераторів