Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Кар'єрний старт»: нова програма дає шанс молоді на перше офіційне працевлаштування

24 липня 2024 - 19:00

Кар’єрні очікування молоді та доступність робочих місць. Про це йшла мова на регіональному форумі «Кар'єрний старт. Програма молодіжної гарантії». До нього долучилася студентська молодь, фахівці Управління молоді, фізичної культури  і спорту Запорізької ОДА, представники бізнесу та Державної служби зайнятості.

Відкрила форум т. в. о начальника Управління молоді, фізичної культури та спорту ЗОДА Інна Киник. Подякувала молоді та бізнесу, що не полишили Запорізький край та продовжують навчатпся і працювати.

Серед учасників – третьокурсниця Економіко-правового коледжу ЗНУ Ангеліна, яка вже шукає місце для практики та подальшого працевлаштування.

– Мене зацікавила тема кар’єрного зростання. Я ще навчаюся, але розумію, що після випуску потрібно працювати. Цей форум вважаю можливістю почути поради від фахівців, а може навіть знайти собі роботу,  –  розповіла студентка.

У Марини є невеликий досвід роботи. Але свою історію працевлаштування вона вважає невдалою. 

– Коли я влаштувалася на роботу, витримала лише місяць. Колектив складався з представників старшого покоління. На мене перекладали як роботу, так і провину за невдачі. Коли зрозуміла, що не витримую, – звільнилась. Тому прийшла послухати спеціалістів, щоб не помилитися знову, – розповіла дівчина.

Як зауважила директорка обласного центру зайнятості Зінаїда Бойко, постійна міграція населення в умовах війни призвела до трансформації ринку праці.

– Більше половини працездатного населення – молодь. Вони мобільні, ініціативні, володіють новими знаннями. З іншого боку, вони мають певні соціальні проблеми – в них немає досвіду. Роботодавці шукають собі фахівця, який вже розуміється на тій чи іншій діяльності, – пояснила посадовиця.

До дискусії долучився і засновник бізнес-клубу «Південь» Сергій Чертопляс. Розповів про свій кар’єрний шлях та дав поради студентам.

– Є багато вакансій, куди підприємці готові брати як студентів, так і фахівців без досвіду. Головна проблема – відсутність бажання працювати. Молодь хоче стати одразу генеральним директором, але це насправді довгий кар’єрний шлях від найнижчих посад. Вони не розуміють, наскільки це складно. Я сам пройшов такий шлях, працював підсобним робітником, вантажником, торгівельним представником. І тільки завдяки наполегливості став тим, ким сьогодні є. Перший шлях до мети – працювати та не здаватися, – поділився з молоддю бізнесмен.

Представник Українського молодіжного фонду розповів молодим спеціалістам та роботодавцям про ініціативу «Кар'єрний старт. Програма молодіжної гарантії». Вона передбачає компенсації за стажування молодих спеціалістів. Випускники та студенти отримають можливість офіційного працевлаштування, а роботодавці – перспективних працівників. Партнерами програми є ЮНІСЕФ та Федеральне міністерство економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через німецький державний банк розвитку KfW.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 882-го дня війни

У Запоріжжі вручили державні нагороди сім’ям полеглих героїв

Графіки вимкнення світла: тепер без винятків

«Нинішня ситуація – репетиція опалювального сезону», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров

Конкурс з фінансування проєктів ветеранських ГО: термін подачі заяв продовжено

«Не дивлячись на всі негаразди, для мене життя тільки починається»: пологівський військовий про життя після поранення

Приватизація державних об’єктів у Запорізькій області: отримано 15 мільйонів гривень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 24.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 406 ударів по 8 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 881-го дня війни

Жнива в Запорізькій області: врожай зібрано на 94 % засіяних ранніми зерновими площ

Реформа шкільного харчування: досвід та перспективи