Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Реформа шкільного харчування: досвід та перспективи

23 липня 2024 - 16:00

Оновлення нормативної бази, модернізація інфраструктури, облаштування пілотної фабрики-кухні в Бучанській громаді та підвищення кваліфікації управлінців і кухарів. Українська команда представила результати реформи шкільного харчування, ініційованої Першою леді України Оленою Зеленською. Захід «School Meals Case Study: Ukraine» зібрав науковців з різних країн, представників урядових організацій та дипломатичних місій з країн Коаліції шкільного харчування. 

Українська команда реформи шкільного харчування презентувала дослідження «School Meals Case Study: Ukraine». Приблизно 1,5 мільйона українських школярів потребують безоплатного гарячого харчування. Це всі учні 1-4 класів та діти пільгових категорій 5-12 класів. Щоб забезпечити їх гарячими обідами, потрібно модернізувати шкільні їдальні та підвищувати кваліфікацію кухарів.

– Це особлива подія, де Україна в новому для себе статусі: як учасниця Коаліції шкільного харчування – глобального об`єднання понад 100 країн. Це почесно та відповідально. Надмета всієї Коаліції шкільного харчування – виростити здорове покоління зі здоровими харчовими звичками, закладеними ще в дитинстві. Цілі України та Коаліції повністю збігаються. Далі йдемо разом, – зазначила  ініціаторка реформи шкільного харчування, Перша леді України Олена Зеленська. 

На заході заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Михайло Семікін представив проєкт будівництва фабрики-кухні в Запоріжжі. 

– З 1 вересня запорізькі школи переходять на змішаний формат навчання. Нам потрібно буде забезпечити дітей якісним та здоровим харчуванням. Для цього плануємо створити власну фабрику-кухню. Обов’язково використаємо досвід організації шкільного харчування Бучанської громади. Це допоможе пришвидшити виконання робіт, – повідомив заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Михайло Семікін. 

Учасники та гості форуму не тільки говорили про впровадження реформи, а й продегустувати страви зі шкільного меню. Борщем полтавським, ризото з овочами, курячими нагетсами та сирниками їх частували кухарі першої в Україні фабрики-кухні «ГотуЇмо» з міста Буча. 

Ця подія – одна з перших на шляху до співпраці з Коаліцією шкільного харчування та Науковим Консорціумом шкільного здоров'я та харчування. Адже вже восени Україна прийматиме регіональний саміт Коаліції.

 

Читайте також

Жнива в Запорізькій області: врожай зібрано на 94 % засіяних ранніми зерновими площ

«Наша мета – в найкоротший термін передати ключі від квартир їхнім власникам», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров щодо відновлення зруйнованого будинку

«Ситуація з енергозабезпеченням в Запорізькій області поступово покращується», – речниця ПАТ «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко про погодинні графіки відключень

Одна година без вуличного освітлення – 1,5 тисячі домогосподарств зі світлом

Державний пакет акцій АТ «ЗАлК» – на приватизаційному аукціоні

Українські банки видали перші кредити на розвиток альтернативних джерел енергії за програмою «Доступні кредити 5-7-9%»

Закупівлю шкільних автобусів на понад 86 мільйонів гривень оголосив Департамент освіти і науки Запорізької ОДА

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 23.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 463 удари по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 880-го дня війни

У Держприкордонслужбі чекають на вмотивованих військовослужбовців

Уряд та обласна влада спільно працюють над вирішенням нагальних проблем регіону