Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Реформа шкільного харчування: досвід та перспективи

23 липня 2024 - 16:00

Оновлення нормативної бази, модернізація інфраструктури, облаштування пілотної фабрики-кухні в Бучанській громаді та підвищення кваліфікації управлінців і кухарів. Українська команда представила результати реформи шкільного харчування, ініційованої Першою леді України Оленою Зеленською. Захід «School Meals Case Study: Ukraine» зібрав науковців з різних країн, представників урядових організацій та дипломатичних місій з країн Коаліції шкільного харчування. 

Українська команда реформи шкільного харчування презентувала дослідження «School Meals Case Study: Ukraine». Приблизно 1,5 мільйона українських школярів потребують безоплатного гарячого харчування. Це всі учні 1-4 класів та діти пільгових категорій 5-12 класів. Щоб забезпечити їх гарячими обідами, потрібно модернізувати шкільні їдальні та підвищувати кваліфікацію кухарів.

– Це особлива подія, де Україна в новому для себе статусі: як учасниця Коаліції шкільного харчування – глобального об`єднання понад 100 країн. Це почесно та відповідально. Надмета всієї Коаліції шкільного харчування – виростити здорове покоління зі здоровими харчовими звичками, закладеними ще в дитинстві. Цілі України та Коаліції повністю збігаються. Далі йдемо разом, – зазначила  ініціаторка реформи шкільного харчування, Перша леді України Олена Зеленська. 

На заході заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Михайло Семікін представив проєкт будівництва фабрики-кухні в Запоріжжі. 

– З 1 вересня запорізькі школи переходять на змішаний формат навчання. Нам потрібно буде забезпечити дітей якісним та здоровим харчуванням. Для цього плануємо створити власну фабрику-кухню. Обов’язково використаємо досвід організації шкільного харчування Бучанської громади. Це допоможе пришвидшити виконання робіт, – повідомив заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Михайло Семікін. 

Учасники та гості форуму не тільки говорили про впровадження реформи, а й продегустувати страви зі шкільного меню. Борщем полтавським, ризото з овочами, курячими нагетсами та сирниками їх частували кухарі першої в Україні фабрики-кухні «ГотуЇмо» з міста Буча. 

Ця подія – одна з перших на шляху до співпраці з Коаліцією шкільного харчування та Науковим Консорціумом шкільного здоров'я та харчування. Адже вже восени Україна прийматиме регіональний саміт Коаліції.

 

Читайте також

В Запоріжжі через несприятливі погодні умови може відчуватися неприємний запах

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.03.2025

Упродовж доби окупанти завдали 460 ударів по 11 населених пунктах Запорізької області

Події лютого в об’єктиві фотожурналістів ОДА: завжди оперативно та неупереджено

Укрзалізниця розширює можливості: підприємцям Запорізької області презентували нові логістичні послуги

Діалог влади та бізнесу: взаємодія підприємців та комунальних монополістів

Діалог влади та бізнесу: взаємодія підприємців та комунальних монополістів

Учасники Запорізької платформи співпраці «МИ – ЗАПОРІЖЖЯ»: 2024 рік – рік змін

Платформа взаємодії «МИ – ЗАПОРІЖЖЯ. Захищаємо. Будуємо. Перемагаємо»: підбили підсумки спільної роботи 2024 року

Чергова ворожа атака по Запоріжжю: пошкоджено три багатоповерхових та п’ять приватних будинків

Екологічна комунікація з тими, хто пережив російський полон

Можливість поділитися власними освітніми потребами: розпочалося всеукраїнське онлайн-опитування школярів