Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

СБУ викрила агентурну мережу, учасники якої створювали клони урядових чат-ботів для виявлення проукраїнських активістів на Запоріжжі

17 липня 2024 - 11:00

Служба безпеки України викрила учасників агентурної мережі, які за завданням фсб рф виявляли проукраїнські налаштованих мешканців на тимчасово окупованих територіях Запорізької області та здавали їх рашистам.

Для цього вони створили низку клонів урядових українських чат–ботів у системі миттєвого обміну повідомленнями «Telegram», через які виявляли  проукраїнські налаштованих мешканців тимчасово окупованої частини регіону. У пріоритеті зрадників було створення фейкових ресурсів правоохоронних органів  та інших урядових організацій. Усіх хто потрапляв на «гачок», зрадники ідентифікували та передавали дані до фсб.

Також, по завданню представника збройних формувань рф, ворожі агенти створили декілька телеграм-каналів та чат-ботів, через які закликали місцевих мешканців, лояльних до окупаційної влади, здавати громадян, які негативно висловлюються про окупаційну владу. Особливо їх цікавили чоловіки, які брали участь в АТО і ООС, або мають таких серед близьких родичів, а також осіб які становлять потенційну загрозу окупаційній владі та можуть співпрацювати з силами оборони України.

За даними слідства, тільки протягом липня – жовтня 2022 року зрадники передали окупантам інформацію про декілька сотень місцевих мешканців, які несуть потенційну загрозу окупаційній владі, а також підготовлені списки виявлених та ідентифікованих проукраїнські налаштованих місцевих мешканців не лояльних до загарбників.

Зрадниками виявились двоє мешканців Бердянська та мешканець АР Крим.

З початком широкомасштабного вторгнення кримчанин переїхав до Бердянська, де згодом очолив один з департаментів окупаційної військово-цивільної адміністрації. До злочинної діяльності він залучив двох місцевих мешканців, які безпосередньо виконували завдання.

Один із зрадників, з грудня 2022 року  веде проросійський телеграм-канал, в якому висвітлює військово-політичні події, пов’язані із проведенням російською федерацією так званої «сво». Він  також бере активну участь у поширенні російської пропаганди, виступаючи як військовий експерт у численних російських відео передачах на хостингових платформах «Youtube» та «Rutube», з метою підтримки російських збройних формувань.       

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ заочно повідомили фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 (державна зрада вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Заходи з викриття ворожих поплічників проводили співробітники СБ України в Запорізькій області за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури.

Читайте також

«Цифрова трансформація соціальної сфери – це зручність, комфорт та безпека людей», – заступник Міністра соціальної політики Костянтин Кошеленко

Вісім адміністративних послуг в одному вікні: Ірина Верещук ознайомилася з роботою проєкту «Я - ветеран» у Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 17.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 416 ударів по 8 населених пунктах Запорізької області.

Робота підприємства переробної промисловості у прифронтовому регіоні: бізнес і влада готові спільно вирішувати проблеми

Запорізькі фермери годують країну та світ, працюючи в 30 кілометрах від лінії фронту – Уряд підтримує незламних аграріїв

​Як уникнути перегріву під час сильної спеки?

Держпродспоживслужба попереджає про загрозу ботулізму та кишкових інфекцій через аномальну спеку

Нацбанк України започаткував інформаційну кампанію «Знай свої права: страхування»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 16.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 416 ударів по 8 населених пунктах Запорізької області.

«Я не можу здатися. Маю боротися до кінця», – запоріжанка Наталія Панченко, яка втратила ногу після російського обстрілу