Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Вплив війни на промисловий сектор - у Запорізькій ОВА обговорили особливості роботи підприємств в регіоні

23 грудня 2022 - 15:25

Під головуванням Олександра Старуха відбулося засідання обласної тристоронньої соціально-економічної ради, в якій взяли участь заступник начальника ЗОВА Віталій Сиволап, керівники Запорізької обласної федерації роботодавців, обласної ради профспілок, профільних Департаментів ЗОВА, а також представники органів Державної служби України з питань праці, Запорізького обласного центру зайнятості й промислових підприємств. 

В ході засідання присутні розглянули питання пливу війни на промисловий сектор в Запорізькому регіоні. 

Так, начальник ЗОВА Олександр Старух зазначив, що Запорізька область з перших днів війни взяла на себе велике навантаження та до сьогодні продовжує захищати свої території. Ці фактори значно вплинули на соціально-економічний розвиток регіону. 

  • З 24 лютого Запорізька область невпинно воює. Пов’язана з цим ситуація не може не позначитися на виробничому секторі. Певні підприємства призупинили свою діяльність, разом з тим знизилося безпосередньо й виробництво. Крім того, значна частина чоловіків - працівників підприємств вступили до лав Збройних сил України. Проблем також додає й рішення Європейського союзу щодо обмеження проведення економічних операцій з підприємствами та бізнесом Запорізької області, які вважають, що наші території є повністю окупованими. У відповідь на це були надіслані листи з роз’ясненнями про те, що Запорізька громада - вільна, - підкреслив Олександр Старух. 

Начальник Управління стратегічних галузей виробництва ЗОВА Євген Чаплигін додав, що збройна агресія російської федерації проти України також призвела до значних втрат внаслідок знищення та пошкодження майна, проблем з логістикою постачання сировини, матеріалів та готової продукції. 

Так, з 24 лютого близько 300 обʼєктів на 16 промислових підприємствах області зазнали руйнувань та ушкоджень ракетними ударами. Крім цього, зменшилась чисельність персоналу. Негативний вплив на промисловий сектор також мають відключення електроенергії.

Попри таку ситуацію, обласна влада наполягає, що підприємці повинні піклуватися про своїх співробітників. З цього приводу розгорнулася дискусія навколо ПрАТ “Дніпроспецсталь”, де було прийняте управлінське рішення щодо припинення трудових відносин з більшістю робітників. У складних умовах війни бізнес має обирати більш м’які моделі нівелювання власних економічних труднощів. І цьому маса прикладів на Запорізькій землі, - зазначив з цього приводу очільник ЗОВА.

Запорізька громада - вільна територія, яка все ще має величезний промисловий потенціал, і найважливіший його елемент – це люди, кваліфіковані кадри, які необхідно зберегти. 

За результатами засідання члени тристоронньої обласної соціально - економічної ради прийняли низку рішень та внесли пропозиції щодо можливих шляхів розв’язання проблемних питань у промисловій сфері. 

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

ВПО та учасники бойових дій можуть безкоштовно перевезти речі в межах України

Як взяти участь у грантовій державній програмі «ГрінДІМ»

Кращі практики співпраці бізнесу, влади та ГО: оголошено конкурс історій

«Школа офлайн»: МОН запустило нову гарячу лінію

Соціальна сфера Запоріжжя: економія електроенергії – вимога часу

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.07.2024

Впродовж доби окупанти 395 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 888-го дня війни

«Зміни в проєкті не повинні вплинути на термін виконання робіт», – Іван Федоров щодо відбудови будинку по пр. Соборному, 44

Як протидіяти торгівлі людьми: у Запоріжжі провели круглий стіл

Житлові субсидії: як заощадити під час опалювального сезону

Запрацював сервіс для подання заяв до міжнародного Реєстру збитків