Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«За кілька хвилин ми знищили два російські танки й одну БМП»

8 квітня 2022 - 14:20

Своїм досвідом оборони нашого Запорізького краю поділився Анатолій, оператор «Джавеліна»:

– Ми з напарником стояли на передовому посту розгортання – на перехресті траси державного значення. Мали протитанкові керовані ракетні комплекси «Фагот» (ще радянського зразка) і три ракети. Командир поставив бойову задачу:  у випадку висунення ворожої техніки зробити по ній залп, зупинити. Близько 10-ї години на трасу висунулася колона російської бронетехніки: танки Т-72Б3, БТРи, БМП, самохідні артилерійські установки, системи залпового вогню «Град» і вантажівки забезпечення. Я нарахував десь 80 – 100 одиниць техніки, відстань від нас була 2,4 км. На чолі колони йшов передовий загін із однієї БМП-2 й двох танків, за ними на відстані 50 метрів - основна колона. 

Я доповів командиру й одразу здійснив постріл по колоні. На жаль, він виявився неприцільними. Але колона пригальмувала й почала спускатися в балку, а за кілька хвилин по нас відкрили вогонь із танків, мінометів і крупнокаліберних кулеметів. Їхні коригувальники ще не почали працювати, тому вогонь був неефективним. Ми відійшли на іншу позицію, де на мене чекав напарник із «Джавеліном». 

Новітній протитанковий засіб уже був підготовлений.  Ми зайняли позицію й чекали, коли підійде ворог. Буквально за шість хвилин один танк вибрався на пагорб і почав сунути на нас. Відстань до нього була 1,5 км.  Поруч із нами бойову позицію займали оператори протитанкового ракетного комплексу «Корсар». Вони зробили перший постріл і влучили. У ворожому танку здетонував боєкомплект, башта відлетіла, екіпаж був знищений. Техніка, що йшла за танком, одразу звернула з траси в той бік, де була моя позиція. Я побачив через приціл «Джавеліна» теплову сигнатуру цілі – це був ще один танк Т-72Б3. Головка самонаведення була вже охолоджена, тому я просто зробив пуск і влучив! Ворожий танк загорівся. 

Після цього на пагорб виїхала ще одна російська «коробочка» (БМП). По ній одразу вистрілив наш «Корсар» - і теж влучив. За кілька хвилин ми знищили з «Джавеліна» й «Корсара» два російські танки і одну «беху». Це зупинило російську колону – вони побоялися далі висувати бронетехніку. Натомість  кинули через лісопосадку піхоту. По ній спрацювала наша «арта», яка понищила чимало живої сили противника.

З нашого боку обійшлося без втрат – ані поранених, ані загиблих.

 

Сили оборони Запорізького краю

 

Читайте також

«Ситуація з енергозабезпечення Запорізької області залишається стабільною»: про енергетичну ситуацію в регіоні

Зестафонська, 8: відновлення зруйнованого будинку в Запоріжжі триває

Чергове засідання групи «Прозорість і підзвітність»: виявлено 3 ймовірні порушення під час моніторингу публічних закупівель

Як отримати грант до мільйона гривень на розвиток бізнесу: на Дія.Освіта вийшов освітній серіал для ветеранів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 08.08.2024

Впродовж доби окупанти 507 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 896-го дня війни

Запорізький регіональний протипухлинний центр: оптимізація медзакладу для надання якісної допомоги пацієнтам

«На породіль та новонароджених оптимізація не вплине»: про очікування від створення Центру матері та дитини

Запорізька гімназія № 98 готується до нового навчального року: за підтримки UNICEF тут облаштовано комфортне укриття

«Єдине вікно послуг»: як скористатися послугами служби зайнятості у Запоріжжі

Небезпека на кожному кроці: чому не варто самостійно розміновувати ділянки