Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Чергове засідання групи «Прозорість і підзвітність»: виявлено 3 ймовірні порушення під час моніторингу публічних закупівель

8 серпня 2024 - 11:40

Три тендери – три ймовірні порушення чинного законодавства. На черговому засіданні члени робочої групи «Прозорість і підзвітність» проаналізували результати моніторингу публічних закупівель. 

Перший тендер проводить одне з підприємств Запорізької обласної ради. Планують придбати систему керування та диспетчеризації. Очікувана вартість – понад 34,4 млн грн. Наразі триває процес укладення договору з учасником, який є постійним переможцем тендерів на постачання матеріалів для комунальних підприємств в Україні та Запоріжжі зокрема. 

Закупівля була оголошена на систему керування та диспетчеризації в цілому, без зазначення її складових. Це створює грунт для можливих порушень. Імовірним є завищення вартості. Щоб попередити перевитрату коштів, матеріали вирішено передати до правоохоронних органів.

Другий тендер провів один із департаментів Запорізької міської ради. Відбулися торги на закупівлю бензину А-95 на суму понад 2,3 млн грн. Вже укладено договір по ціні 56,7 грн за літр палива. У попереднього постачальника в І півріччі департамент встиг придбати 2220 літрів бензину. А на ІІ півріччя закупають майже у 20 разів більше – 40630 літрів. 

У комунальному закладі вищої освіти Запорізької обласної ради планують виконати капремонт системи протипожежного захисту будівлі навчального корпусу та майстерні. Для цього провели тендер на встановлення систем пожежної сигналізації. В результаті відкритих торгів уклали договір на 800 тис. грн. Очікувана вартість тендеру складала понад 1,5 млн грн, а найвища цінова пропозиція – 1,1 млн грн. Порівнявши цифри, можна припустити завищення вартості робіт на 37 %. Ймовірно, це відбулося ще на етапі виготовлення проєктної документації. Ці обставини потребують додаткової перевірки, адже у вільному доступі інформація відсутня.

Члени робочої групи «Прозорість і підзвітність» ухвалили рішення звернутися до правоохоронних органів з приводу можливих порушень чинного законодавства по даним тендерам. Правоохоронці мають вжити відповідних заходів правового реагування в межах своїх повноважень. 

Робоча група «Прозорість і підзвітність» працює у Запорізькій ОДА з жовтня 2023 року. Засідання проводяться щовівторка. Мета – не допустити нецільового використання коштів і застосування тіньових схем при проведенні публічних закупівель комунальними установами та підприємствами.

Читайте також

«Ситуація з енергозабезпечення Запорізької області залишається стабільною»: про енергетичну ситуацію в регіоні

Зестафонська, 8: відновлення зруйнованого будинку в Запоріжжі триває

Як отримати грант до мільйона гривень на розвиток бізнесу: на Дія.Освіта вийшов освітній серіал для ветеранів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 08.08.2024

Впродовж доби окупанти 507 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 896-го дня війни

Запорізький регіональний протипухлинний центр: оптимізація медзакладу для надання якісної допомоги пацієнтам

«На породіль та новонароджених оптимізація не вплине»: про очікування від створення Центру матері та дитини

Запорізька гімназія № 98 готується до нового навчального року: за підтримки UNICEF тут облаштовано комфортне укриття

«Єдине вікно послуг»: як скористатися послугами служби зайнятості у Запоріжжі

Небезпека на кожному кроці: чому не варто самостійно розміновувати ділянки

Складний, але необхідний проєкт: у Південному мікрорайоні Запоріжжя будують сучасну «підземну школу»