Свіжа, здорова та сертифікована їжа. Усе більше запорізьких закладів освіти долучаються до реформи шкільного харчування. Майстри виробничого навчання відтепер готують, упаковують та доставляють гарячі сніданки для учнів спеціалізованої школи-інтернату «Січовий колегіум».
Кулінарний хаб – це навчально-практичний центр, створений на базі Запорізького професійного коледжу готельно-ресторанного бізнесу. Уже майже тиждень його майстри готують їжу для учнів середньої та старшої ланок «Січового колегіуму». Процес приготування розпочинається ще до сьомої ранку, щоб до обіду діти отримали свіжі й гарячі страви.
– Ми готуємо в середньому 160 порцій для учнів середньої та старшої ланок. Десятеро наших майстрів задіяні в приготуванні сніданків. Ми використовуємо обладнання, яке є в Кулінарному хабі: теплові кулінарні системи, пароконвектомати, плити, жарові шафи тощо, – розповіла завідувачка навчально-практичного центру Марина Назарова.
Страви в меню різноманітні – це гарнір (каші або картопля), салати, м’ясо чи риба, хліб, фрукти. Усі страви затверджені Держпродспоживслужбою України й відповідають реформі шкільного харчування, ініційованої Першою леді Оленою Зеленською.
– На всю продукцію є сертифікати якості. Ми отримуємо інгредієнти, з яких потім готуємо страви. Ніяких напівфабрикатів. Усе упаковуємо в індивідуальні контейнери, надаємо одноразові столові прибори, серветки, а також напої: сік, чай, йогурт. Доставляємо все до школи за допомогою транспорту, який теж є сертифікованим, – зазначила Марина Назарова.
Коли сніданки привозять до школи, медсестра з дієтичного харчування перевіряє температуру їжі, щоб вона була достатньо гарячею. На перерві учні «підземної школи» обробляють руки та стіл. Вони охоче куштують привезені страви.
– Я задоволений їжею, яку нам привозять. Вона смачна, здорова й корисна. Кухарі дотримуються всіх нових стандартів. І порції великі, я не відчуваю голоду ще декілька годин після сніданку, – розповів десятикласник Богдан.
Крім того, співробітники школи, які організовують харчування для дітей, також задоволені співпрацею з Кулінарним хабом.
– Усе добре приготовлено відповідно до нормативної бази. Також нам потрібно, наприклад, різні за розміром порції для середньої та старшої ланок. Кулінарний хаб виконує ці вимоги. Тому з ними приємно співпрацювати, – зауважила медсестра з дієтичного харчування Вікторія Вікторівна.
Нагадаємо, що Кулінарний хаб – це один із чотирьох оновлених навчально-практичних центрів у закладах профтехосвіти в Запорізькій області. Під час модернізації його устаткували сучасним обладнанням, що дозволяє готувати якісну їжу відповідно до нових стандартів для закладів освіти, а також навчати майбутніх кухарів.