Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізький регіональний протипухлинний центр: оптимізація медзакладу для надання якісної допомоги пацієнтам

7 серпня 2024 - 20:45

Регіональний протипухлинний центр у Запоріжжі продовжує свою діяльність. Але тепер – як підрозділ Запорізької обласної клінічної лікарні. Ця зміна пов'язана з низкою факторів, що свідчать про неефективність роботи центру в попередні роки.

По-перше, за даними директорки Департаменту охорони здоров'я Запорізької ОДА Вікторії Клименко, ліжка медзакладу були зайняті лише 160 днів на рік, а 30 % оперативних втручань не стосувалися онкологічної патології. Це свідчить про недостатнє використання ресурсів медзакладу. 

По-друге, лише 8 % коштів, відшкодованих Національною службою здоров’я України, витрачалися на медикаменти та перев’язувальні матеріали. Це призводило до того, що пацієнти змушені були купувати їх власним коштом.

Крім того, 57 % фінансування йшло на зарплати співробітників. При цьому навантаження на медперсонал було незначним – в середньому один лікар обслуговував лише 6 пацієнтів на рік. Це вказує на дисбаланс між кількістю медичних працівників і фактичною потребою в їхніх послугах.

Дороговартісні операції на базі центру, наприклад, нейрохірургічні, взагалі не проводили. Такі втручання були доступні виключно в Запорізькій обласній клінічній лікарні. 

У звʼязку з цим ухвалено рішення про оптимізацію протипухлинного центру та приєднання його до найбільшого медзакладу регіону – Запорізької обласної клінічної лікарні. Це сприятиме ефективному використанню коштів та дозволить запровадити мультидисциплінарний підхід до лікування. 

Тепер пацієнти зможуть отримати повний комплекс послуг – від консультацій та діагностики до складних хірургічних втручань та післяопераційного супроводу – на базі однієї медустанови. 

– Найближчим часом обласна лікарня безоплатно отримає дороговартісне обладнання – сучасний нейрохірургічний мікроскоп. Це дозволить вивести на новий рівень діагностичне обстеження та розширити спектр оперативних втручань. А значить – надавати ефективну медичну допомогу при найскладніших патологіях, – пояснила Вікторія Клименко. 

Як запевнив директор Запорізької обласної клінічної лікарні Ігор Шишка, колектив протипухлинного центру продовжує працювати та надавати всі необхідні пацієнтам послуги. Також фахівці проходять спеціальне навчання, адже в центрі планують встановити другий лінійний прискорювач.

Читайте також

«На породіль та новонароджених оптимізація не вплине»: про очікування від створення Центру матері та дитини

Запорізька гімназія № 98 готується до нового навчального року: за підтримки UNICEF тут облаштовано комфортне укриття

«Єдине вікно послуг»: як скористатися послугами служби зайнятості у Запоріжжі

Небезпека на кожному кроці: чому не варто самостійно розміновувати ділянки

Складний, але необхідний проєкт: у Південному мікрорайоні Запоріжжя будують сучасну «підземну школу»

До уваги зацікавлених сторін!

Пройти тестування на симуляторі безпілотника: проєкт «Drone Force» у Запоріжжі

Обережно – шахраї: як вберегтися від фішингових атак

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 07.08.2024

Впродовж доби окупанти 564 рази били по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 895-го дня війни

Запорізькі великі прийомні родини вперше отримали гуманітарну допомогу від Фундації Олени Зеленської