Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух розповів телеканалу ВВС про гуманітарну та військову ситуацію в області

28 березня 2022 - 21:40

Голова ЗОВА Олександр Старух поспілкувався з представниками телеканалу ВВС та розповів про ситуацію у Запорізькій області. Основними темами для розмови стали    гуманітарні проблеми в  регіоні, стан евакуації населення з гарячих точок та оцінка дій російських загарбників. Очільник ЗОВА наголосив, що спільними зусиллями органи влади усі проблеми намагаються вирішувати у невідкладному порядку. 

  • Безпекова ситуація у нас складна. Частина області потрапила під контроль терористичних угруповань, що прийшли з Росії. Але наші війська потроху повертають населенні пункти. Разом із тим, обласний центр живе своїм життям, працюючи як гуманітарний хаб. Щодо гуманітарної складової - є такі населені пункти, в яких немає електрики через бойові дії, є території, де є складнощі з медикаментами, і на сьогодні є проблеми з інтернетом, мобільним зв’язком у Бердянському районі, у Мелітополі й у Приморську.  Там фактично комунікація ускладнена. Ми звичайно знайшли модель комунікації з цими територіями, але складнощі залишаються. 

В області налагоджено роботу гуманітарних конвоїв. Завдяки  співпраці  і з волонтерами, з Дкержавним управлінням з надзвичайних ситуацій, і з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій  майже щодня проводиться вивезення людей з небезпечних місць. Дуже допомагає обласний “Червоний хрест”. Це організовані гуманітарні конвої, які рухаються за визначеними та узгодженими напрямками. Також вдається домовитися, щоб до колони доєднувалися мешканці на власних автомобілях.  Іноді мешканці громад на свій страх та ризик приїжджають з тимчасово окупованих земель до логістичних пунктів Запоріжжя для отримання гуманітарної допомоги.   

В області вже зареєстровано більше 50 тисяч переміщених осіб, які пройшли через гуманітарні хаби обласного центру.  Люди мають змогу зупинитися на ночівлю, поїсти, відпочити, та їдуть далі вглиб країни, де більш безпечно. 

  • Нам було складно, жодного разу ми так і не дісталися до Маріуполя. Тому звідти і до Бердянська люди їдуть самі, а потім ми їх забираємо. Перші чотири  конвої, які були організовані, їх не пропускали. П’ятий конвой доїхав до Бердянська, той, що мав доїхати до Маріуполя і фактично з того часу ми людей забираємо з Бердянська. Як приватним автотранспортом, так і автобусами, які виходять із Запоріжжя, - розповів Олександр Старух. - У нас в позаминулому році розпочалося “Велике будівництво”, ми почали оновлення доріг і одна з перших доріг, яка була оновлена - це до Бердянська. Люди ці 200 кілометри проїжджали за дві години максимум, навіть менше. А зараз ця дорога може зайняти і три доби, - продовжив голова ЗОВА про складнощі, які доводиться зараз долати людям.  

На територіях, які зараз підконтрольні російській федерації, досить складна гуманітарна ситуація - бракує продуктів, ліків, палива. Область збирає гуманітарні вантажі за замовленнями територій, але, на жаль, не завжди вони потрапляють до наших людей. Були випадки, коли грузи повертали. Були випадки розграбування вантажів окупантами.

  • Ми нещодавно відправили в напрямку Бердянська дві машини з мукою, щоб люди хліб могли пекти та з пальним. Їх конфіскували окупанти і досі не повернули. Це приватні авто, не державні, належать компаніям, які займаються пальним та хлібом. Тому у цей нелегкий воєнний час можна потрапити в різні історії. Завжди це нова ситуація, тому люди, які цим займаються, постійно в напрузі, - зазначив Олександр Старух.  

Голова ЗОВА наголосив іноземним журналістам, що жителі тимчасово окупованих територій всіляко виказують окупантам своє негативне  ставлення до них, виходять на мирні мітинги протесту. А воїни ЗСУ та ТРО міцно тримають оборону, а на деяких напрямках навіть йдуть у контрнаступи. Тож перемога неодмінно буде за нами. 


 

Департамент культури та інформаційної політики 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 897-го дня війни

Змішане навчання в умовах війни: Новоолександрівська громада готується до нового навчального року

«Спільно з місцевим самоврядуванням працюватимемо над вирішенням соціальних проблем сільських жителів», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров

Гаряча лінія Запорізької ОДА: громадяни отримали відповіді на свої питання

«Ситуація з енергозабезпечення Запорізької області залишається стабільною»: про енергетичну ситуацію в регіоні

Зестафонська, 8: відновлення зруйнованого будинку в Запоріжжі триває

Чергове засідання групи «Прозорість і підзвітність»: виявлено 3 ймовірні порушення під час моніторингу публічних закупівель

Як отримати грант до мільйона гривень на розвиток бізнесу: на Дія.Освіта вийшов освітній серіал для ветеранів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 08.08.2024

Впродовж доби окупанти 507 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 896-го дня війни

Запорізький регіональний протипухлинний центр: оптимізація медзакладу для надання якісної допомоги пацієнтам