Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Про здійснення господарської діяльності у сфері охорони довкілля в період воєнного стану

23 березня 2022 - 16:25

З 24 лютого 2022 року по всій території України Указом Президента України № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» (далі Указ № 64), який затверджений Верховною Радою України  запроваджено воєнний стан. 

Таке рішення ухвалено у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони відповідно до українського законодавства.

На сьогодні, на законодавчому рівні не встановлено особливостей врегулювання питань, пов’язаних з процедурами ліцензування та видачею документів дозвільного характеру в умовах воєнного стану.

При цьому,  постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 165 (із зміною, внесеною постановою Кабінету Міністрів України від 09 березня 2022 року № 233),  зупинено строки надання адміністративних послуг суб’єктами їх надання та строки видачі дозвільними органами дозвільного дозвільного характеру на час воєнного стану в Україні.  Зупинені строки будуть поновлені у місячний строк після припинення чи скасування воєнного стану на відповідній території України.

Господарська діяльність у сфері охорони довкілля передбачає низку дозвільних документів, зокрема:

  • висновок з оцінки впливу на довкілля

  • дозвіл на днопоглиблювальні роботи (крім експлуатаційного днопоглиблення)

  • прокладання кабелів, трубопроводів та інших комунікацій на землях водного фонду

  • дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами

  • дозвіл на спеціальне водокористування, тощо. 

При цьому, Постановою КМУ  від 18 березня 2022 р. № 314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» https://www.kmu.gov.ua/npas/deyaki-pitannya-zabezpechennya-provadzhennya-gospodarskoyi-diyalnosti-v-umovah-voyennogo-stanu-314  визначено перелік  діяльності, право на здійснення якої може на період воєнного стану здійснюватися шляхом повідомлення (декларування).  Строки дії діючих строкових ліцензій та документів дозвільного характеру автоматично продовжуються на період воєнного стану

Також,  Постановою КМУ  від 13 березня 2022 р. № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану»   припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду на період воєнного стану. Це стосується і перевірок виконання природоохоронного законодавства. 

При цьому Держекоінспекція продовжує виконувати функціональні обов’язки – документування  злочинів проти довкілля та завданої шкоди. Натепер Мінзахисту довкілля  спільно з  Держекоінспекцією  підготували відповідні методики з обрахунку шкоди, завданої довкіллю в результаті воєнних дій.   Наразі  зафіксовано більше ніж 600 фактів злочинів проти довкілля, по 40 з них проведені відповідні розрахунки. В подальшому цей фактаж увійде у загальний пакет  матеріалів для Міжнародного кримінального суду.


Читайте також

Дозвілля для дітей: в одному із запорізьких шелтерів для ВПО відкрили дитячий майданчик

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 09.08.2024

Впродовж доби окупанти 405 разів били по 12 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 897-го дня війни

Змішане навчання в умовах війни: Новоолександрівська громада готується до нового навчального року

«Спільно з місцевим самоврядуванням працюватимемо над вирішенням соціальних проблем сільських жителів», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров

Гаряча лінія Запорізької ОДА: громадяни отримали відповіді на свої питання

«Ситуація з енергозабезпечення Запорізької області залишається стабільною»: про енергетичну ситуацію в регіоні

Зестафонська, 8: відновлення зруйнованого будинку в Запоріжжі триває

Чергове засідання групи «Прозорість і підзвітність»: виявлено 3 ймовірні порушення під час моніторингу публічних закупівель

Як отримати грант до мільйона гривень на розвиток бізнесу: на Дія.Освіта вийшов освітній серіал для ветеранів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 08.08.2024