Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На керівників територій покладено персональну відповідальність за стан оплати праці

24 червня 2009 - 11:57

Внаслідок світової фінансово-економічної кризи та значного спаду виробництва в області проявилися негативні тенденції у сфері оплати праці.

За січень-квітень 2009 року порівняно з відповідним періодом 2008 року суттєво скоротилися обсяги виробництва в основних галузях і сферах економіки області. Так, обсяги виробництва проти минулорічних становили: у машинобудуванні – 42,5 %, металургії та обробленні металу – 61,1 %, виробництві та розподіленні електроенергії – 85,8 %.

Індекс промислового виробництва по області за січень-квітень 2009 року в порівняних цінах до відповідного періоду 2008 року склав 61 %.

Внаслідок цього, у квітні 2009 року різні режими неповної зайнятості застосовувалися на майже 1,5 тис. підприємств області та охоплювали 124 тис. працюючих, або 26,2 % штатної чисельності працівників області.

Безумовно, все це призвело до зменшення фонду робочого часу, фонду оплати праці, падіння темпів зростання заробітної плати та погіршення стану її виплати.

Середньомісячна заробітна плата в розрахунку на одного штатного працівника області за січень-квітень 2009 року становила 1727,53 грн., а темпи її зростання до відповідного періоду минулого року склали 103 % проти 136,5 % у січні-квітні 2008 року.

За цей період фонд оплати праці штатних працівників області відповідно скоротився на 3,9 % і склав 3296,1 млн. грн.

З початку року загальна сума заборгованості з заробітної плати за всіма статистичними групами підприємств зросла на 9,7 млн. грн., або 21,6 %, і на 01.05.2009 склала 54,4 млн. грн.

Із загальної суми 43,1 млн. грн. (79,2 %) припадало на економічно активні підприємства, 8,7 млн. грн. (15,9 %) – на підприємства, що знаходяться у процедурах відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, 2,7 млн. грн. (4,9 %) – на економічно неактивні підприємства.

Заборгованість із заробітної плати економічно активних підприємств на 01.05.2009 становила 43,1 млн. грн., що на 7,3 млн. грн., або 20,5 %, більше порівняно з початком року. Суттєво погіршився стан виплати заробітної плати на підприємствах державної форми власності, де борги збільшилися на 4,3 млн. грн., або 37,1 %, і на 01.05.2009 склали 15,8 млн. грн.

Економічно активні підприємства комунальної форми власності на 01.05.2009 заборгували своїм працівникам 440 тис. грн., що на 20 тис. грн. (на   4,8 %) перевищує рівень початку року.

Водночас спостерігалося уповільнення надходжень і зростання заборгованості з обов’язкових платежів до Пенсійного фонду України та інших фондів державного соціального страхування. Так, на 01.05.2009 борги підприємств області зі страхових внесків до Пенсійного фонду України становили 65,9 млн. грн., що на 12,2 млн. грн., або 22,7 %, більше, ніж на початок року.

Крім цього, дані моніторингу створення нових робочих місць свідчать про посилення тенденцій щодо ліквідації робочих місць. За 4 місяці 2009 року в області ліквідовано 10,3 тис. робочих місць проти 8 тис. створених. Отже, кількість ліквідованих робочих місць перевищила кількість створених майже в 1,3 раза, що свідчить про відтік робочої сили у сферу “тіньової” зайнятості, де заробітна плата сплачується нелегально. Таке становище потребує консолідації зусиль усіх інституцій регіону, спроможних прискорити процес подолання наслідків економічної кризи, та вжиття ними узгоджених заходів щодо забезпечення додержання законодавства у сфері оплати праці всіма суб’єктами господарювання області.

З метою забезпечення додержання законодавства про оплату праці,  легалізації заробітної плати та погашення заборгованості з неї, а також збереження досягнутого рівня зарплати в умовах економічного спаду підписано розпорядження голови ОДА "Про стан оплати праці в області та виконання завдань щодо забезпечення погашення заборгованості з заробітної плати".

Ним доручається всім заступникам голови згідно з розподілом обов’язків організувати та особисто очолити роботу щодо додержання чинного законодавства з оплати праці.

 На відповідні структурні підрозділи облдержадміністрації покладено обов"язок забезпечити виконання положень Регіональної угоди між обласною державною адміністрацією та обласною радою, обласною федерацією роботодавців і  обласною радою профспілок на 2007-2009 роки.

Аналогічна робота має бути проведена на рівні райдержадміністрацій з активізацією співпраці з контролюючими, правоохоронними, податковими органами, Пенсійним фондом України, фондами державного соціального страхування, організаціями роботодавців і профспілок. Про порушення, виявлені за результатами перевірок суб’єктів господарювання щодо додержання законодавства з оплати праці, інформувати територіальну державну інспекцію праці в Запорізькій області та правоохоронні органи. Особливу увагу слід приділити  питанню легалізації заробітної плати та контролю за додержанням суб’єктами господарювання мінімальних гарантій в оплаті праці.

Розпорядженням передбачено продовжити проведення щотижневого моніторингу своєчасності виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї на підприємствах, розташованих на відповідних територіях, результати якого  надавати Головному управлінню праці та соціального захисту населення облдержадміністрації для узагальнення.

Для економічно активних комунальних підприємств встановлено  забезпечити погашення боргів із заробітної плати  до 01.09.2009, а у разі невиконання поставленого завдання -  ініціювати розірвання контрактів з керівниками цих підприємств.

Також вирішено звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією щодо проведення виїзного засідання Уряду в Запорізькій області з метою прийняття рішень щодо подолання кризового стану державних промислових підприємств-боржників з заробітної плати, діяльність яких упродовж тривалого часу є збитковою; ініціювати зміни до умов контракту, які б передбачали обов’язкове виконання програми діяльності підприємства на середньострокову перспективу, яку претендент подає конкурсній комісії, та обов’язкове узгодження таких програм з міськими головами міст, де розташовані ці підприємства.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни