Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На Хортиці - прем’єра нового ландшафтного театралізованого дійства за мотивами опери «Запорожець за Дунаєм»

26 червня 2014 - 13:23

На Хортиці - прем’єра нового ландшафтного театралізованого дійства за мотивами опери  «Запорожець за Дунаєм»

27 червня в рамках святкових заходів до Дня Конституції України за підтримки Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації відбудеться презентація спільного творчого проекту Запорізької обласної філармонії та Національного заповідника «Хортиця» - ландшафтного театралізованого дійства за мотивами опери Семена Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм».

Неповторність цього проекту полягає в поєднанні  музичного матеріалу самої опери з сучасними вимогами до видовищних проектів, оригінальних технічних рішень та режисерських знахідок. До створення вистави залучені  колективи та солісти філармонії та запрошені провідні оперні виконавці з Дніпропетровська.  Всього на сценічному майданчику водночас буде виступати близько 150 учасників, серед яких  музична візитівка Запорізького краю - академічний симфонічний оркестр у повному складі (80 чол.) під керівництвом народного артиста України В’ячеслава Реді; єдиний в області професійний козацький ансамбль пісні і танцю «Запорожці» (50 чол.), керівник - заслужений діяч мистецтв України Лілія Гринь та ансамбль бандуристів. Також у виставі візьмуть участь такі мистецькі колективи: етно-фольк дует «Жайворонки»; кінний театр «Запорозькі козаки»; вихованці дитячо-юнацької спортивної школи «Спас»; учасники муніципального театру танцю; кафедра театрального мистецтва  ЗНУ; волонтерська група Angels.

Автор сценарію та режисер-постановник дійства - заслужений діяч мистецтв України Анатолій Галімон та художник-постановник - заслужений діяч мистецтв України Валентин Слонов.

Однією з головних складових  мистецького проекту є саме місце, де буде відбуватись вистава -  історико –культурний комплекс «Запорізька Січ» Національного заповідника «Хортиця» з унікальною архітектурою, яка під час вистави перетвориться в театр під відкритим небом. 

 Сьогодні, як ніколи, актуальними й важливими для нас є теми, пов’язані з історією та звичаями нашого народу, тема любові до рідної землі та почуття патріотизму.

І в цьому вистава «Запорожець за Дунаєм» стане живою енциклопедією історії козацтва. Музичний та драматичний матеріал  насичений яскравими образами та сценами життя козаків, з їх буднями та святами, а головне - любов’ю до рідної України.   

Вперше в Україні  вітчизняна опера пролунає під відкритим небом, на славетному острові Хортиця та берегах великого Дніпра.

Тривалість вистави 1година 20 хвилин.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 573 удари по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024