Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі медики закликають суспільство бути толерантним до наркозалежних

26 червня 2014 - 10:31

Запорізькі медики закликають суспільство бути толерантним до наркозалежних

Щороку 26 червня відзначається Всесвітній день боротьби з вживанням наркотичних засобів та їх незаконним обігом, встановлений у 1987 році Генеральною Асамблеєю ООН.

З цієї нагоди в Запорізькому обласному наркодиспансері відбулося засідання круглого столу, в якому взяли участь заступник начальника управління - начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Лілія Колеснік, головний лікар  обласного клінічного наркодиспансера Андрій Столяренко, головний лікар обласного  центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Олена Петровська, фахівці та представники громадських організацій.

Андрій Столяренко поінформував учасників заходу про незначне зростання наркозалежності серед населення. Загалом по області в 2013 році під диспансерним наглядом перебували 6320 хворих (у 2012 році – 6264). Найбільша кількість наркозалежних постійно спостерігається саме серед міського населення: у Запоріжжі – 48,8 випадки на 10 тис. населення, Бердянську – 39,5, Мелітополі – 44,4. Крім того, в регіоні зафіксовано понад 1600 епізодичних випадків вживання наркотиків.

Особливу стурбованість викликає розповсюдження наркопатології серед дітей та підлітків. На початок 2014 року під наглядом наркологів області знаходилися 122 неповнолітніх.

Керівник обласного наркодиспансера Андрій Столяренко зазначив, що окрему увагу слід приділити небажанню певної частини молоді ототожнювати проблему наркозалежності з собою, нездатність навіть досвідчених лікарів виявити схильність до вживання наркотиків або навіть виявивши її, проводити ефективне лікування.

- Існування білих плям у питаннях діагностики та лікування наркотичної залежності підтверджено в ході багатьох досліджень. У деяких випадках медики стурбовані неможливістю порозумітися з обстежуваним пацієнтом, який страждає зловживанням наркотиків. Пацієнтів хвилює, що цей діагноз може негативно відобразитися на їх репутації. Адже в багатьох випадках недоброзичливе ставлення до осіб, які вживають наркотики, на жаль, вже не викликає здивування, - констатував Андрій Столяренко.

У ході засідання учасники визначили головні фактори, що впливають на виникнення та існування наркозалежності, обговорили методи боротьби з нею.

У свою чергу посадовець Департаменту охорони здоров'я ОДА Лілія Колеснік поінформувала про хід реалізації державної політики в сфері протидії вживанню наркотичних засобів, боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів на 2011-2015 роки.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 573 удари по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024