Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реалізація нових соціальних ініціатив Президента України

Модернізація соціальних служб для повного охоплення найуразливіших громадян (пенсіонерів, інвалідів, сімей з дітьми)

16 серпня 2013 - 12:59

На виконання соціальних ініціатив Президента України, з метою привернення уваги широкої громадськості до створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, рекрутування кандидатів у прийомні батьки та батьки-вихователі, обласною службою у справах дітей на телеканалі ЗОДТРК «Запоріжжя» періодично виходить рубрика «Хочу маму», сторінка в Інтернет - газеті «Репортер».

Проводиться робота у спільному проекті «Серце почує» та «Про таке» на телеканалі «Інтер», на телеканалі «Україна»  в програмі «Критична точка» висвітлюють сюжети про долю дітей, які перебувають в притулках та бажають знайти нову сім’ю.

Для створення сприятливих умов для реалізації громадянами України їх бажання стати батьками укладено договір з благодійними фондами «Розвиток України», «Щаслива дитина» та створено веб-сайт.

З метою захисту дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, випускників інтернатних закладів, службою у справах дітей облдержадміністрації укладено угоду з громадською правозахисною організацією «Егіда-Запоріжжя» та благодійною організацією «Нова надія».

З метою популяризації сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, усвідомлення необхідності забезпечення права кожної дитини на сімейне оточення, а також з метою рекрутування в прийомні батьки, батьки/вихователі центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Запорізького регіону ведеться активна та цілеспрямована робота серед населення регіону через місцеві та регіональні ЗМІ (розміщення публікацій, інформаційних повідомлень в друкованих ЗМІ та на офіційних веб – сайтах. На телерадіоканалах систематично розміщуються відео.- та аудіоролики соціальної реклами відповідного спрямування. Фахівці центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді беруть активну участь в теле.- та радіопередачах на обласних та місцевих телерадіоканалах). Проводяться інформаційно – просвітницькі акції та заходи, розповсюджується друкована продукція соціального спрямування

Станом на 07.08.2013 року Запорізьким обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та Запорізьким міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді організовано та проведено 4 навчальних семінари для кандидатів в опікуни, піклувальники та прийомні батьки.

Всього було охоплено 39 кандидатів в опікуни/піклувальники,  25 кандидатів у прийомні батьки.

В результаті, в І півріччі поточного року було створено 10 прийомних сімей (в які влаштовано 15 дітей) та 2 дитячі будинки сімейного типу (в які влаштовано 5 дітей), поповнено 9 прийомних сімей (11 дітей влаштовано) та 1 дитячий будинок сімейного типу (2 дитини). Наразі, в області функціонує 174 прийомні сім’ї, в яких виховується 333 прийомна дитина та 16 дитячих будинків сімейного типу зі 109 дітьми – вихованцями.

Всі прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу, які функціонують в області, охоплено соціальним супроводженням.

Під опікою, піклуванням перебуває 2804 дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Станом на 31.12.2012 сімейними формами виховання охоплено 75,8 % (3219) дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, від загальної кількості 4249.

За оперативними даними, протягом 2012 року  усиновлено 174 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: громадянами України – 111 дітей, іноземними громадянами – 63. У регіоні спостерігається стійка тенденція превалювання національного усиновлення над іноземним.

З метою реалізації державної політики щодо забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, які не мають власного житла, рішенням Запорізької обласної ради від 22.11.2012 № 10 затверджено обласну Програму забезпечення житлом  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2013 – 2015 роки. Орієнтовний обсяг коштів, який пропонується залучити на фінансування Програми у 2013-2015 роках з обласного бюджету, складає 10443,6 тис. грн.

Наразі, служба у справах дітей обласної державної адміністрації, як головний розпорядник коштів, здійснює фінансування та контролює стан утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування віком від 15 до 18 років, а також осіб з їх числа віком від 18 до 23 років у комунальному закладі «Мелітопольський соціальний гуртожиток» Запорізької обласної ради.

Станом на 01.01.2013 у закладі мешкає 23 особи.

Також, ключовими принципами надання соціальних послуг, зазначених в соціальних ініціативах Президента України, у Національній стратегії попередження соціального сирітства є доступність, адресність, кваліфікована та ефективна допомога у вирішенні проблем сімей, які опинилися в складних життєвих ситуаціях, особливо сімей з дітьми.  

 Для вирішення цього завдання в штати центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Запорізької області введені 442 посади фахівців із соціальної роботи (з них 262 посади у 2012 р. та 180 посад у 2013 році). Станом на 01 серпня 2013 року в районних та міських центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді працює 423 фахівця із соціальної роботи.

Тепер соціальні послуги максимально наближені до людей, тому що фахівці з соціальної роботи працюють безпосередньо в громаді (на території сільської або селищної ради, в мікрорайонні міст) за принципом   соціального дільничного.

Протягом січня-липня 2013р. фахівцями із соціальної роботи в області було виявлено 13985 сімей/осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах. На соціальному супроводі Центрів СССДМ протягом січня-липня 2013р. перебувало 5592 сімей. Важливо, що за цей період  в 423-х сім’ях, де був ризик вилучення дитини, за результатами проведеної роботи, 891 дитина залишилась в родині, та 56 дітей було повернуто до біологічної сім’ї із закладів державного утримання.

Загалом, слід зазначити, що з часу введення до структур центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді посад фахівців із соціальної роботи у ІІ півріччі 2013 року (в порівнянні з І півріччям 2012р.) значно покращилася соціальна робота, а саме:

  • в 8,8 разів зросла кількість сімей, які перебували на соціальному супроводі Центрів;
  • в 7 разів зросла кількість випадків попередження ризиків розміщення дітей до інтернатних закладів;
  • в 1,7 разів збільшилася кількість сімей, де повернули дітей у біологічну сім'ю із закладів державного утримання.

Також, під час здійснення соціальної роботи з населенням, спеціалісти Центрів проводять роботу з підвищення статусу інституту сім’ї та пропаганди здорового способу життя. Так, працівниками міських та районних центрів СССДМ регіону протягом січня-липня 2013р. було проведено 9111 групових заходів (лекції, бесіди, заняття з волонтерами, тренінги, відеолекторії, круглі столи) щодо протидії наркоманії, пропаганди здорового способу життя, формування навичок протистояння шкідливому впливу вживання наркотичних засобів або психотропних речовин не за медичним призначенням, якими охоплено 78536 осіб.

Також, спеціалісти ЦСССДМ Запорізької області забезпечують доступність соціальних послуг шляхом надання інформації про діяльність Центрів серед організацій-партнерів, в учбових закладах¸ під час виїздів Мобільного консультаційного пункту, в ЗМІ та завдяки виготовленню та розповсюдженню соціальної реклами.  Якість надання соціальних послуг забезпечується завдяки дотриманню та виконанню стандартів надання соціальних послуг. Важливим під час роботи з сім’єю, є і своєчасна та  адресна  пере адресація клієнта до фахового спеціаліста необхідної спрямованості.

І це поки що перші кроки, адже фахівці із соціальної роботи працюють в системі центрів соціальних служб досить нетривалий час, тому потребують постійного навчання, супервізії та інформаційно-методичної підтримки, яку забезпечує обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Наразі, під час перевірок діяльності фахівців із соціальної роботи, представники органів місцевого самоврядування, сільські та селищні голови висловлюють позитивні відгуки щодо ефективності діяльності працівників ЦСССДМ.

Продовження проведення ефективної  роботи з сім’ями з дітьми, які опинились в складних життєвих обставинах надасть можливість раннього виявлення проблем, що утримає сім’ї від сповзання у категорію неблагополучних, зміцнить виховний потенціал сім’ї, попередить соціальне сирітство.

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі