Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Для врятування Молочного лиману розроблено новий проект

4 червня 2013 - 08:38

Перший заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Ємельяненко провів нараду з проблемних питань будівництва з’єднувального каналу між Азовським морем та Молочним лиманом.

До обговорення теми долучилися представники Приазовського національного природного парку, Департаменту екології та природних ресурсів ОДА, державної екологічної інспекції в Запорізькій області, управління капітального будівництва та Департаменту фінансів ОДА.

Із сучасним станом  Молочного лиману та наслідками зміни гідрологічного режиму учасників заходу ознайомив завідувач міжвідомчою лабораторією моніторингу екосистем Азовського басейну Віктор Демченко.

Гідрологічний заказник загальнодержавного значення «Молочний лиман»  відноситься до водно-болотних угідь міжнародного значення. Однак нині ця перлина перебуває  в критичному стані.

- Рівень води в лимані знижується, а солоність, навпаки, підвищується. Наразі солоність води в лимані перевищує океанську в 2,5 раза. Фактично риба в такій воді жити не може, - констатував Віктор Демченко.

Як свідчить практика, проведення періодичних днопоглиблювальних робіт гирла лиману не вирішує проблему повністю, а відповідно не є ефективною. У зв’язку з цим керівництво Приазовського національного природного парку спільно зі спеціалістами  лабораторії моніторингу екосистем Азовського басейну запропонували робочий проект будівництва нової промоїни.

Нині з обласного екологічного фонду на вирішення проблем лиману виділено 295 тис. грн., які спрямовані на розробку проектно-кошторисної документації для будівництва нової промоїни.

Також в.о. директора Приазовського національного природного парку Віктор Єлісеєв повідомив, що будівництво заплановано  на території частково Приазовського та Якимівського районів. По землях Приазовського району питання відсутні – вже  отримано державний акт на право постійного користування земельною ділянкою площею понад 200 га (на якій планується будівництво). Наразі відкритим залишається земельне питання по Якимівському району, де, за проектом, будівництво частково припадає на приватні землі.

У зв’язку з цим перший заступник голови ОДА Віктор Ємельяненко доручив детально вивчити ситуацію та опрацювати шляхи її врегулювання.

У ході наради також були розглянуті екологічні проблеми річки Молочної, русло якої замулено та засмічено, через що втрачена її дренуюча спроможність. Нині в області розробляється програма екологічного оздоровлення басейну р. Молочна, яка не має аналогів в Україні та буде спрямована на відтворення степових малих річок.

Як повідомив начальник обласного управління водних ресурсів Володимир Шляховчук, нині в області нараховується 62 малих річки. Більшість з них пересихають влітку через однакові проблеми – замулення та засмічення. Кардинально змінити ситуацію можливо за умови прийняття рішення про виведення земель уздовж річок із сільськогосподарського користування. Також необхідно переглянути доцільність штучного перекриття таких річок, як наприклад, облаштування ставків. Тільки на р. Молочній створені 66 таких ставків, при тому, що паспорт має тільки 31 з них.

- Наша програма, перш за все, має спиратися на наукові дані та рекомендації щодо оздоровлення басейну річки Молочна. Крім того, необхідно чітко усвідомлювати, що ми бажаємо отримати в результаті вжиття запланованих заходів. Важливо врахувати всі нюанси, щоб не вийшло так: ми вкладаємо сюди державні кошти, а хтось незаконно перекриває русло та створює для себе ставок, - окреслив напрямок роботи Віктор Ємельяненко.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 573 удари по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024