Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реалізація нових соціальних ініціатив Президента України

Про реалізацію соціальних ініціатив Президента України в Запорізькій області у 2013 році

20 травня 2013 - 14:20

Забезпечення громадян гідною роботою.

 

Одночасно з цим, на виконання завдань Президента України та Уряду з метою застосування важелів державного регулювання ринку праці, передбачених новим Законом України «Про зайнятість населення», розроблено проект Програми зайнятості населення Запорізької області на період до 2017 року, який внесено на розгляд сесії Запорізької обласної ради 30.05.2013.

За даними моніторингу протягом І кварталу 2013 року в області створено 7,7 тис. нових робочих місць, з яких 4,9 тис. – суб’єктами підприємництва. Виконання річного завдання за цей період склало 24,2 %, співвідношення між створеними та ліквідованими робочими місцями – 108,2 %.

Протягом січня-березня 2013 року в центрах зайнятості області перебувало на обліку 967 безробітних осіб з інвалідністю. За направленням служби зайнятості було працевлаштовано 83 особи цієї категорії, у т.ч. 7 осіб отримали одноразову допомогу для організації підприємницької діяльності;    65 осіб проходили професійне навчання.

Проблема легалізації трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками, детінізації зайнятості та заробітної плати перебуває у сфері постійної уваги облдержадміністрації.

Через засоби масової інформації постійно надавалися роз’яснення щодо обмеженості соціально-трудового захисту працюючих при відсутності належного оформлення трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками відповідно до чинного законодавства.

За даними Державної податкової служби у Запорізькій області за січень-березень 2013 року за результатами проведених перевірок виявлено та залучено до оподаткування 1771 неоформлений найманий працівник, з яких працевлаштовані на постійну роботу 1729 осіб. Встановлена їм заробітна плата склала 2094 тис. грн. Сума податку з доходів зазначених фізичних осіб, що буде щомісяця відраховуватись до бюджету, становить 289 тис. грн.

Для подальшої реалізації державної політики щодо легалізації заробітної плати та зайнятості залишається нагальною проблема відсутності відповідних нормативно-правових актів, порядку та механізмів проведення цієї роботи.

 

Кожному інваліду війни – підвищити розмір разової допомоги до 5 травня.

У 2013 році в області в повному обсязі та своєчасно здійснено виплату разової грошової допомоги до 5 травня у підвищеному розмірі, яку отримали 66,1 тис. ветеранів війни. Загальна сума виплат склала майже 29,1 млн. грн., серед них:

  • 3668. інвалідів війни 1 групи,  сума виплат – 8,9 млн. грн.;
  • 797 інвалідів війни  2 групи,  сума виплат – 1,7 млн. грн.;
  • 883 інвалідів війни 3 групи, сума виплат - 1,7 млн. грн.  

Модернізація роботи соціальних служб.

В області функціонують 25 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), які обслуговують близько                35 тис. громадян похилого віку, інвалідів, громадян, які опинилися в складних життєвих ситуаціях.

У кожному територіальному центрі є відділення надання соціальних послуг вдома, якими обслуговується 15 тис громадян.

У структурі шести територіальних центрів функціонують стаціонарні відділення для постійного або тимчасового проживання громадян, які потребують стороннього догляду, розраховані на  211  ліжко-місць.

Триває робота з впровадження інноваційних моделей соціальної роботи в територіальних центрах: це – відкриття «університетів третього віку», робота мультидисциплінарних команд при наданні соціальних послуг людям з 4-5 категорією рухової активності.

На сьогодні в 11 територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) (м. Бердянськ, м. Мелітополь, м. Токмак, Великобілозерський, Гуляйпільський, Куйбишевський, Михайлівський, Оріхівський, Пологівський, Розівський та Чернігівський райони) запроваджено інноваційну модель організації надання соціальних послуг – мультидисциплінарний підхід з надання соціальних послуг.

У м. Запоріжжя, м. Мелітополь, м. Токмак, Оріхівському районі впроваджено соціально-педагогічну послугу «Університет третього віку».

Під час організації соціальної послуги утворено такі факультети: факультет комунікаційних та інформаційних технологій, факультет політології, факультет психології, факультет здорового способу життя.

В області функціонують три центри та 11 відділень соціальної реабілітації  дітей-інвалідів, в яких проходять соціальну реабілітацію понад 1 тис. дітей-інвалідів.

З метою впровадження сучасних методів в роботі по реабілітації дітей-інвалідів в Запорізькому обласному центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів проведено семінар на тему: «Методика роботи з аутичними дітьми та дітьми з діагнозом соціальна дезадаптація».

 

Створення умов для соціальної інтеграції осіб з особливими потребами.

Проводиться робота по внесенню до Централізованої бази даних з проблем інвалідності замовлення на забезпечення кріслами-колясками інвалідів.

Відповідно до Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення, переліку таких засобів, затверджених постановою  Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 № 321, станом на 17.05.2013 видано 380 крісел-колісних і                    551 одиницю технічних засобів малої механізації інвалідам області.

За І квартал 2013 року до райміськуправлінь праці та соціального захисту населення звернулось 1,4 тис. осіб, які потребують забезпечення технічними засобами реабілітації на отримання направлень на виготовлення протезно-ортопедичних виробів у кількості близько 6,2 тис. одиниць.

В області реалізується обласна програма виконання завдань і заходів Державної цільової програми «Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів» на період до 2020 року, заходами якої передбачено соціальну підтримку людей з вадами слуху та зору.

Також діють обласна Програма соціального захисту бездомних громадян, осіб, звільнених з місць позбавлення волі та осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, на 2013-2017 роки затверджена рішенням обласної ради від 22.11.2012 № 17 та обласна Програми соціальної підтримки малозабезпечених громадян із числа ветеранів війни, праці, інвалідів, інших соціальних верств населення «Назустріч людям» на 2011 – 2014 роки, затверджена рішенням обласної ради від 24.02.2011 № 14 зі змінами.

         

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі