Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Вирішення проблеми забезпечення жителів Бердянська питною водою потребує комплексного підходу»

8 травня 2013 - 14:32

Під час робочої поїздки до Бердянська голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко провів нараду з питань забезпечення курортного міста питною водою. У нараді також взяли участь Бердянський міський голова Олексій Бакай, директор КП «Бердянськводоканал» Валерій Семенюта, в.о. генерального директора КП «Облводоканал» Сергій Довганчук, представники влади міста та області.

Нині «Бердянськводоканал» закуповує питну воду у «Облводоканалу», який постачає воду до Бердянська Каховським водоводом протяжністю 175 км. Як зазначив Бердянський міський голова Олексій Бакай, сьогодні жителів міста не влаштовує ані якість води, ані її вартість. За словами керівника «Бердянсьководоканалу» Валерія Семенюти, серед головних проблем очолюваного ним підприємства є те, що схема водопостачання до Бердянська залишається тимчасовою. Місто змушене утримувати резервний водозабір з р.Берда та комплекс артезіанських свердловин. На утримання цих споруд та на доочистку води «Бердянськводоканал» витрачає більше 9 млн. грн. на рік. Як наголосив Олексій Бакай, саме через наявність цих проблем тариф на послуги «Бердянськводокналу» сьогодні є одним з найвищих у державі.

Як підкреслив голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко, основним стратегічним завданням обласної влади є завершення будівництва постійної схеми водозабезпечення Бердянська. Проте, без розв’язання ряду внутрішніх проблем підприємства, зокрема, мінімізації втрат під час постачанні води, вирівняти фінансову ситуацію та забезпечити Бердянськ якісною водою буде неможливо – вважає очільник регіону.

- Обласна та міська влада не може допустити, щоб Бердянськ залишився без води. Ми робимо усе можливе заради цього. Але є люди, які вдало користуються нинішньою непевною ситуацією, їм вдається і подобається продавати воду машинами. Це справжня «водна мафія». 50% втрат при постачанні води – це надзвичайно важливе питання. І ми будемо разом шукати відповідь на нього, - зауважив Олександр Пеклушенко під час наради.

Серед основних завдань обласної влади щодо вирішення проблем водопостачання півдня області також є збільшення кількості споживачів послуг «Облводоканалу». Як зазначив голова облдержадміністрації, змусити міста та райони споживати воду з Каховського водоводу неможливо, але знаходити стимули для цього необхідно. Наприклад, можна дотувати споживачів «Облводоканалу» за рахунок обласного бюджету на період, доки підприємство  вийде на повну потужність і запровадить прийнятні тарифи – вважає Олександр Пеклушенко.

- Сьогодні ми торкнулися дуже гострої проблеми для Запорізької області та для інших регіонів. У зв’язку з цим «Облводоканал» для мене, як керівника області, є підприємством №1. Минулого року ми мали ситуацію, коли могли втратити це підприємство. Ми вимушені були дотувати його з обласного бюджету. Але сьогодні є розуміння головного – «Облводоканал» - був, є і буде обласною власністю. Те, що він експлуатувався неефективно – це проблема обласної влади. І за це мають відповісти люди, котрі мали контролювати ситуацію, незалежно від того у якій гілці влади вони перебувають – в облдержадміністрації чи в обласній раді, - наголосив Олександр Пеклушенко, підбиваючи підсумки наради.

Як підкреслив голова облдержадміністрації, завдяки комплексному підходу у вирішенні проблем водозабезпечення Бердянська, вже у 2016 році жителі курортного міста будуть стабільно отримувати якісну питну воду за прийнятними тарифами.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни