Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці долучилися до обговорення проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади

25 квітня 2013 - 16:14

Відбулося перше засідання робочої групи з  опрацювання пропозицій до проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, а також Регіональної програми розвитку місцевого самоврядування в Запорізькій області. Захід провів заступник голови облради Микола Ярмощук.

До обговорення проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні долучилися представники обласної ради, регіональної дорадчої ради Національного конгресу місцевого самоврядування України в Запорізькій області, провідні науковці.

Заступник голови облради Микола Ярмощук провів коротку презентацію проекту Концепції та окреслив основні акценти майбутньої реформи.

- Під час засідання Ради регіонів, 21 березня, Президент України Віктор Янукович наголосив, що для розвитку повноцінного місцевого і регіонального самоврядування в Україні необхідно проведення реформи. Разом з тим, Глава держави наголошує на тому, що це має бути зроблено максимально коректно, з урахуванням інтересів усіх зацікавлених сторін. Для цього в країні запроваджено всенародне обговорення проекту, - зазначив, викриваючи засідання, Микола Ярмощук.

Згідно з проектом Концепції реформування відбуватиметься у два етапи. Перший – підготовчий протягом  2013-2015 років. У цей період має бути створена законодавча основа для реалізації права територіальних громад на добровільне об’єднання. Також необхідно уніфікувати та стандартизувати адміністративні та соціальні послуги, що надаються населенню органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади, запровадити систему безперервної освіти службовців органів місцевого самоврядування. Передбачається й укрупнення громад та розвиток співпраці між ними.

Другий етап розрахований на 2015 - 2020 роки. Серед його завдань: врегулювання системи адміністративно-територіального устрою; здійснення моделювання адміністративно-територіальних одиниць у регіонах та підготовка проектів нормативних актів для завершення формування нової системи адміністративно-територіального устрою України тощо.

Реалізація Концепції дозволить забезпечити не тільки належну правову, організаційну та матеріальну спроможність територіальних громад, органів місцевого самоврядування, а й зробити більш доступними адміністративні та соціальні послуги, розмежувати повноваження в системі органів місцевого самоврядування та  системі органів виконавчої влади.

Учасники заходу поділилися своїми міркуваннями на цю тему. Народний депутат України Євген Карташов відзначив, що на його переконання, це одна з найбільш складних реформ, яку необхідно провести в країні. Тому дуже важливо, щоб до обговорення були залучені науковці, які зможуть дати конструктивні оцінки заходів проекту.

Члени робочої групи визнали, що проект Концепції має багато сильних сторін. Разом з тим, є ряд напрямків, які потребують доопрацювання та конкретизації.

- Найголовніше, що вже є цей масштабний та комплексний документ, який визначає напрямок нашого подальшого руху. Тепер ми  маємо активізуватися та докласти максимум зусиль для того, щоб Концепція була ефективною та враховувала всі необхідні аспекти, - озвучив загальну думку завідувач міжвузівським дослідницьким центром «Політика й освіта» Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Микола Мальований.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни