Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Юрій Пелих: «У Рік дитячої творчості необхідно приділити особливу увагу розвитку та дозвіллю підростаючого покоління»

2 квітня 2013 - 14:03

Відбулося розширене засідання колегії Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації «Про підсумки діяльності галузі культури та курортно-туристичної сфери за 2012 рік та пріоритети розвитку в 2013 році», в роботі якого взяв участь заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Юрій Пелих.

- Аналіз бюджетних видатків свідчить про позитивну динаміку в фінансуванні галузі: загальна сума видатків за 2012 рік склала 281,1 млн. грн. Обласний бюджет по галузі культури на минулий рік було затверджено в сумі 75,2 млн. грн., що на 21% більше, ніж у 2011 році. На реалізацію заходів Програми розвитку культури Запорізької області на 2008-2012 роки було виділено 1,6 млн. грн., на Програму розвитку рекреаційно-курортного комплексу та туризму в Запорізькій області на 2011-2015 роки – 627 тис. грн., - повідомила директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Ірина Конарева.

За словами посадовця, минулого року здійснено капітальні та поточні ремонти 166 об’єктів культури на загальну суму 11,6 млн. грн., з них 116 - у сільській місцевості. Також  розпочато реконструкцію будівлі обласної філармонії, вартість виконаних робіт уже склала 10 млн. грн.

Театрами і філармонією за звітний рік проведено 1390 вистав та концертів, обслуговано більше 177 тисяч відвідувачів, дохід від основного виду діяльності перевищив 4 млн. 135 тис. грн. Здійснено постановку більше 25 прем'єрних театральних і концертних проектів.

Мистецькою освітою в області охоплено майже 13 тис. дітей та підлітків. У 29 міжнародних та всеукраїнських конкурсах взяли участь176 учнів, 18 з яких стали володарями Гран-прі, а 60 – посіли перші місця. При 415 клубних закладах, у тому числі  364 в сільській місцевості, діють 3056 клубних формувань, які об’єднують 44,5 тис. учасників, з них 21,3 тис. - діти.

- Позитивний вплив на культурне життя області справляє фестивальний рух. За підтримки облдержадміністрації забезпечено проведення 70 міжнародних, всеукраїнських та регіональних фестивалів. Іміджевим для області став ІІІ Всеукраїнський козацький фестиваль «Покрова на Хортиці», який відбувся під гаслом «Хортиця єднає Україну!». Торік у фестивалі взяли участь близько 100 творчих колективів, а це - понад дві тисячі учасників та близько 200 майстрів народної творчості. На фестиваль приїхали гості з шести країн світу та 19 областей України, - повідомила Ірина Конарева.

За словами посадовця, в області діють 23 музеї, два національних заповідника («Хортиця» і «Кам’яна Могила»), а також 114 музеїв, які перебувають у віданні підприємств, установ та організацій. Минулого року музеї та заповідники відвідало 694,6 тис. осіб, музейні зібрання поповнились 6526 предметами основного фонду, оформлено 305 нових виставок.

- Для Запорізького краю особливе значення має схвалення у вересні 2012 року науково-методичною радою з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури України номінаційного досьє на об’єкт «Археологічний комплекс «Кам’яна Могила» та рекомендація направити до Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, - зазначила Ірина Конарева.

З метою розвитку внутрішнього туризму в області проведено Х ювілейну міжрегіональну спеціалізовану виставку «Відпочинок. Туризм. Курорт», чотири прес-тури; вперше презентовано туристичні марки із зображенням символіки й логотипу Всеукраїнського козацького фестивалю «Покрова на Хортиці» та одного із провідних туристичних об’єктів області – обласного краєзнавчого музею, видано низку інформаційно-туристичних довідників, а також підготовлено 26 фахівців екскурсійного супроводу.

Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко неодноразово наголошував на необхідності посилення роботи в напрямку формування позитивного іміджу регіону. Саме тому одним з пріоритетних напрямків роботи департаменту цього року є просування бренду "Запоріжжя - козацька столиця України" та закріплення іміджу Запорізької області як духовного центру країни. Ця робота триватиме в рамках відзначення 75-ої річниці утворення Запорізької області.

Юрій Пелих високо оцінив роботу департаменту за минулий рік та визначив перелік заходів, на яких треба закцентувати увагу цього року.

- Президент України Віктор Янукович проголосив 2013 рік Роком дитячої творчості, тож слід приділити особливу увагу розвитку та дозвіллю підростаючого покоління. Також необхідно підготувати на високому рівні святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі, 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, 125-річчя від дня народження Нестора Махна та 70-ої річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників, - підсумував Юрій Пелих.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни