Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Діти-сироти з обмеженими можливостями особливо потребують уваги і любові

2 квітня 2013 - 12:12

В обласній державній адміністрації відбувся брифінг начальника служби у справах дітей ОДА Антоніни Матвєєвої з питання поширення сімейних форм виховання в рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України».

Як поінформувала журналістів посадовець, протягом останніх трьох років у країні спостерігається тенденція до зниження кількості дітей-сиріт - зі 100 тис. осіб у 2010 році до 92,8 тис. у 2012. Аналогічні процеси відбуваються і в Запорізькій область, де за цей же період кількість дітей-сиріт зменшилась на 500 осіб і нині на території регіону проживає 4248 дітей цієї категорії.

Понад 76% дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, нині перебувають під опікою, піклуванням громадян та проживають у прийомних сім'ях чи дитячих будинках сімейного типу, кількість яких постійно збільшується. Так,  з початку цього року в області вже створено два дитячих будинки сімейного типу та шість прийомних родин.

З метою попередження раннього соціального сирітства у Бердянську готується до відкриття соціальний центр матері та дитини, де молоді мами зможуть пройти адаптацію та звикнути до нової ролі.

Разом з тим, особливої уваги потребують діти-сироти з обмеженими можливостями,  і саме це питання включено до нових соціальних ініціатив Президента України.

- Люди, які бажають усиновити чи взяти під опіку дитину, практично завжди висувають вимогу: хлопчик або дівчинка мають бути здоровими. Однак в області проживає 225  дітей-сиріт, які є інвалідами, і вони також потребують батьківської любові та уваги, -   відзначила начальник служби у справах дітей ОДА Антоніна Матвєєва.

У зв’язку з цим державна політика спрямована на посилення соціального захисту дітей, зокрема дітей з особливими потребами. Так, поступово збільшується надбавка до виплати по  догляду за дитиною-інвалідом, яка потребує постійного стороннього догляду, розмір соціальної допомоги  дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, які мають інвалідність.

Ще одне нагальне проблемне питання – забезпечення житлом дітей-сиріт. У області 2004 дитини цієї категорії не мають власного житла. Як пояснила А. Матвєєва, відповідні програми по забезпеченню дітей житлом розроблені практично на всіх територіях регіону. Тимчасовим вирішенням питання є гуртожиток для сиріт, яким виповнилося 18 років. Також у Запоріжжі планують відкрити соціальний готель для підлітків, які не мають батьків та власного житла.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни