Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Розвиток сільського господарства та проведення земельної реформи

Запорізькі землевпорядники працюють над тим, щоб процес відведення державних сільгоспземель став простим і зрозумілим для кожного громадянина

27 березня 2013 - 15:43

Як відомо, з 1 січня 2013 року Держземагентство України набуло право розпорядження землями сільськогосподарського призначення державної власності. Відповідно до Положення про Державне агентство земельних ресурсів України здійснення цих повноважень покладено на Головні управління Держземагентства в областях.

Чергова робоча нарада в Головному управлінні Держземагентства області, учасниками якої стали керівники територіальних та структурних підрозділів управління, була присвячена обговоренню питань, пов’язаних з практичною реалізацією нових повноважень.  

 - В даний час до Головного управління Держземагентства у Запорізькій області надходять клопотання від громадян, бажаючих отримати в власність та користування  сільськогосподарські земельні ділянки державної власності. Однак, звертаючись до Головного управління, заявниками надаються неякісні документи, які не можливо прийняти в роботу. З метою створення єдиних підходів щодо форми і змісту документів, з якими необхідно звертатись для отримання у власність чи користування земель сільгосппризначення державної власності, Головне управління Держземагентства попередньо опрацювало це питання, - зазначив на початку проведення наради заступник начальника Головного управління Держземагентсва у Запорізькій області Євген Кузьменко.

 Під час наради сформований пакет документів, необхідний для роботи з громадянами при оформленні ними клопотань щодо надання дозволу на розробку документації із землеустрою, був доведений керівникам всіх територіальних підрозділів Держземагентства області.

Відповідно до Методичних рекомендацій, затверджених Держземагентством України від 28.02.2013 № 72 «Про деякі питання реалізації повноважень з питань передачі земель сільськогосподарського призначення державної власності для всіх потреб» процедура передачі сільгоспземель державної власності розпочинається саме зі звернення громадянина до Головного управління Держземагенства області з клопотанням про надання дозволу на розробку документації із землеустрою.

З таким клопотанням громадянин може, як особисто приїхати до Головного управління, так і надіслати його поштою. В обох випадках клопотання гарантовано надійде до адресата.

Форма клопотання передбачає надання особою-замовником ряду відомостей. Так, якщо йдеться про передачу земельної ділянки у власність в межах норм безоплатної приватизації, в клопотанні заявник особисто  підтверджує, що ним раніше не було використане право на безоплатну приватизацію земельної ділянки за даним видом використання. Громадянин також в обов’язковому порядку має надати згоду на використання його персональних даних.  

До клопотання додається ряд документів, зокрема:

  • схема розташування земельної ділянки;
  • довідка з державної статистичної звітності про наявність земель та розподіл їх за власниками земель, землекористувачами, угіддями (за даними форми 6-зем);
  • погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб, копії (належним чином завірені) документів, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі (у разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства);
  • виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб або копії документів, що посвідчують фізичну особу;
  • копії (належним чином завірені) документів та матеріалів, що підтверджують право власності на об’єкти нерухомості (при наявності);
  • інші необхідні документи.

Цей перелік є не повним. Конкретний склад документів, що повинні додаватися до клопотання, визначатиметься в кожному конкретному випадку окремо, при безпосередній роботі з замовником. Наприклад, якщо йтиметься про приватизацію земельної ділянки в садовому товаристві, то необхідно буде додати копію державного акта на право користування земельною ділянкою садового товариства, копію схеми поділу на земельні ділянки, довідку про членство у товаристві.

Передбачено, що виготовлення схеми розташування земельної ділянки здійснюватиметься відповідними територіальними підрозділами Держземагентства при зверненні громадянина. На даній схемі зазначається місце розташування запитаної земельної ділянки, зона і квартал розміщення  земельної ділянки відповідно до індексно-кадастрової карти. Виготовлена схема розташування земельної ділянки засвідчується підписом керівника територіального підрозділу Держземагентства і печаткою установи.

До схеми розташування земельної ділянки додається довідка з державної статистичної звітності про наявність земель та розподіл їх за власниками земель, землекористувачами, угіддями (за даними форми 6-зем). Оформлення довідки також здійснюється територіальними підрозділами Держземагентства області.

Таким чином, для отримання схеми розташування земельної ділянки та довідки з державної статистичної звітності про наявність земель та розподіл їх за власниками земель, землекористувачами, угіддями (за даними форми 6-зем), особа, зацікавлена в одержанні у власність або користування земельної ділянки сільгосппризначення державної власності повинна звернутись до відповідного територіального підрозділу Держземагентства.

Найближчим часом всі зазначені вище форми документів будуть розміщені на інформаційних стендах в містах прийому громадян.

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі