Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Мета соціальних ініціатив Президента України – підвищення якості життя дітей

20 березня 2013 - 12:19

В області розпочато реалізацію нових соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича, які спрямовані, в першу чергу, на створення гідних умов життя для дітей, а також на їх всебічний розвиток.

Про це поінформував заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Гамов під час брифінгу з журналістами.

- У рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України в області триває реалізація програми житлових субсидій. З початку року за отриманням житлової субсидії на оплату житлово-комунальних послуг звернулися майже 11 тис. сімей в області. Станом на сьогодні  субсидію отримують майже 45 тис. родин. На тверде паливо та скраплений газ призначено субсидії 5,3 тис. сімей, - повідомив Андрій Гамов.

Посадовцець також окреслив нові соціальні ініціативи Президента України. Наприклад, підтримка людей, які проживають з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який потребує постійного стороннього догляду. Якщо раніше таку допомогу в області отримували лише 78 осіб, то зараз вона призначена 1528 особам. Крім того, значно збільшився обсяг  фінансової допомоги.

- Наразі в області функціонують 25 територіальних центрів соціального обслуговування, які надають допомогу близько 35 тис. громадян похилого віку, інвалідам та громадянам, які опинились у складних життєвих ситуаціях. Також у кожному територіальному центрі працюють відділення надання послуг вдома, якими обслуговуються 15 тис. громадян. У структурі шести територіальних центрів є стаціонарні відділення для постійного або тимчасового проживання осіб, які потребують стороннього догляду. Загалом вони розраховані на 211 ліжко-місць, - повідомив Андрій Гамов.

За словами посадовця, нові соціальні ініціативи Президента України спрямовані, перш за все, на всебічний розвиток кожної дитини. Цей процес має починатися з дошкільного віку, і його головний елемент – це дитячі садки. Протягом двох років в Україні повинно бути створено не менше 100 тис. нових місць у дитячих дошкільних закладах.

- З цього року усунуто несправедливість щодо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, над якими встановлено опіку та піклування, й які водночас є інвалідами. Через бюрократичну казуїстику вони недоотримували щомісяця майже 900 грн., але тепер це питання вирішено, - зазначив Андрій Гамов.

Ще один крок у допомозі дітям-інвалідам та їх батькам/опікунам –відкриття центрів денного перебування дітей-інвалідів, у якому працюватимуть не тільки вихователі, а й реабілітологи. Батьки зможуть залишати дитину-інваліда в центрі на  час, поки вони знаходяться на роботі. Це дозволить зменшити кількість покинутих дітей, забезпечити їх виховання в сім’ї.

- Особливого значення набуває раннє виявлення вроджених вад і затримок розвитку дитини та вчасна медико-соціальна допомога. З цією метою в області функціонуватиме перинатальний центр, який щороку зможе приймати до двох тисяч пацієнтів, - повідомив Андрій Гамов.

Також  новим соціальним ініціативам Президента відповідає створення в Бердянську Центру матері та дитини, де надаватиметься підтримка та допомога жінкам та їх дітям. Його відкриття заплановане вже в другому кварталі поточного року. Центр розрахований на 20 жінок, які зможуть тут проживати, починаючи з сьомого місяця вагітності і до досягнення дитиною 1,5-річного віку.

- Нові соціальні ініціативи Президента України спрямовані у майбутнє – на підвищення якості життя  дітей. Торік було суттєво збільшено державну підтримку для малозабезпечених непрацездатних осіб, на часі – зробити це й щодо дітей. У результаті кожна малозабезпечена сім’я отримає в середньому додаткове зростання доходів до кінця поточного року на 619 грн. Таких сімей в області нараховується приблизно 140 тисяч, - повідомив Андрій Гамов.

Окрема увага приділяється дітям з особливими потребами, виховання і розвиток яких потребують значних зусиль та коштів. Тому розмір допомоги по догляду за дитиною-інвалідом буде збільшено в півтора раза, що додасть кожній сім’ї  від 243 до 302 грн. щомісяця залежно від віку дитини. Таких дітей в області проживає до 15 тисяч.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня