Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Володимир Рибак: «Необхідно провести конституційне реформування місцевого самоврядування у відповідності до міжнародних стандартів»

14 березня 2013 - 17:54

Володимир Рибак: «Необхідно провести конституційне реформування місцевого самоврядування у відповідності до міжнародних стандартів»

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак переконаний: дієвий та неперервний зв'язок Верховної Ради України з владою на місцях украй важливий в часи, коли економічні та соціальні реформи Президента України перейшли у стадію їх практичної реалізації в масштабах усієї держави.

На цьому наголосив високопосадовець під час зустрічі з представниками органів місцевого самоврядування та керівництвом місцевих органів виконавчої влади, яка відбулася в облдержадміністрації.

- Мета моєї поїздки - налагодити прямий та живий зв’язок між парламентом нового скликання та органами місцевої влади і місцевого самоврядування. Органи представницької влади повинні першими знайти шляхи розв’язання  проблем, що заважають просуванню вперед, та створити законодавчу основу їх гармонійного подолання, - повідомив Володимир Рибак.

Керівник парламенту, що наразі суспільство живе очікуванням позитивних результатів президентських реформ, а отже цілком готове підтримувати цей стратегічний курс Президента.

- На мій погляд, запит суспільства на ефективне та рішуче реформування має бути глибоко усвідомленим усіма гілками влади, всією її вертикаллю. При цьому вперше за роки незалежності три вищі гілки влади: Президент, Кабінет Міністрів та Верховна Рада України діють узгоджено та готові нести відповідальність перед суспільством за долю реформ, - підкреслив Володимир Рибак.

Голова Верховної Ради України наголосив на необхідності конституційного реформування місцевого самоврядування у відповідності до міжнародних стандартів. Також він назвав головним завданням влади всіх рівнів відновити довіру суспільства до державної політики та до інститутів влади.

- Досягти цього можна, насамперед, шляхом повноцінної, повномасштабної конституційної реформи. Також незабаром планується на державному рівні затвердити Концепцію розвитку місцевого самоврядування, в основі якої лежать принципи розширення можливостей участі громадянського суспільства у виробленні політики на місцевому рівні та контролі за її реалізацією. Крім того, цього року починається практична реалізація нової регіональної політики, яка передбачає перехід регіонів та територіальних громад до системного освоєння власних ресурсів на стратегічних засадах, поширення міжрегіональної співпраці, - зазначив Володимир Рибак.

Високопосадовець також висловився за розширення матеріальної бази місцевого самоврядування через децентралізацію бюджетної системи, збільшення частки податкових надходжень до місцевих бюджетів, запровадження більш прозорої формули розрахунку міжбюджетних трансфертів та дотацій з державного бюджету. В цьому контексті він звернувся до представників місцевих органів влади з пропозицією здійснити аналіз державних та місцевих цільових програм, визначитися з можливостями фінансування та акумулювати матеріально-фінансові ресурси на тих напрямах, які є найбільш актуальними для громади.

Володимир Рибак зазначив, що державі потрібна чітка й послідовна законотворча політика Уряду і Парламенту, наслідком якої мають бути системні законопроекти, зорієнтовані на забезпечення виконання Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 років, яку було прийнято 27 лютого поточного року на розширеному засіданні Кабінету Міністрів України за участю Президента України Віктора Януковича.

За словами керівника парламенту, зміни до цьогорічного держбюджету розглядатимуться у Верховній Раді за підсумками першого кварталу. Вже підготовлено проект рішення про виділення 1 млрд. 400 млн. грн. на потреби регіонів. Як мінімум 50% додаткових надходжень до державного бюджету повинно бути спрямовано саме на потреби регіонів.

Серед питань, які потребують першочергової уваги, Голова Верховної Ради назвав будівництво та придбання доступного житла, забезпечення гідного рівня соціальної допомоги найбільш вразливим категоріям громадян.

- Саме для тих категорій  громадян, які найбільш  соціально вразливі і не захищені - сімей з дітьми, малозабезпечених сімей, інвалідів з дитинства, дітей-інвалідів, ветеранів війни та праці, громадян, які  постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи тощо - будуть  підвищені й  забезпечені соціальні гарантії, - підкреслив високопосадовець.

За його словами, не можна допустити, щоб соціальний захист, медичне забезпечення, охорона довкілля, освіта, наука, культура фінансувалися за залишковим принципом, особливо враховуючи сучасний рівень життя наших співгромадян.

- Держава має, з одного боку, допомагати тим, хто не може обійтися без сторонньої підтримки, і водночас, створювати належні умови для того, щоб активна працездатна частина населення могла забезпечити себе самостійно, - зазначив Володимир Рибак.

Підбиваючи підсумки, Голова Верховної Ради зазначив, що на часі в Україні – реформування економіки.

- Ми бачимо, що проблем багато. Головний шлях їх вирішення – реформування економіки. Буде міцний фундамент, надійна економічна основа, буде міцною й Українська держава, - підсумував Володимир Рибак.

За підсумками робочої поїздки до Запорізької області буде підготовлено робочий документ з аналізом ситуації і пропозиціями до Уряду щодо сприяння подальшому розвитку області.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі