Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реалізація нових соціальних ініціатив Президента України

Про реалізацію соціальних ініціатив Президента України в Запорізькій області за 2012 рік

23 січня 2013 - 11:53

Забезпечення громадян гідною роботою.

З метою реалізації соціальних ініціатив Президента України в області реалізується програма зайнятості населення Запорізької області на 2012-2014 роки, якою передбачено:

  • сприяння ефективній зайнятості та створення нових робочих місць;
  • проведення спільної з територіальними органами центральних органів виконавчої влади роботи щодо легалізації заробітної плати та зайнятості населення, а також пропагандистської та роз’яснювальної компанії серед населення щодо обмеженості соціально-трудового захисту при відсутності належного оформлення трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками відповідно до чинного законодавства;
  • забезпечення соціального захисту громадян, які не здатні на рівних умовах конкурувати на ринку праці, вирішення питань професійної реабілітації та працевлаштування осіб з обмеженими фізичними та розумовими можливостями.

Одним з основних шляхів досягнення поставлених завдань є забезпечення подальшого розвитку соціального діалогу між обласною державною адміністрацією, обласною радою, обласною федерацією роботодавців та обласною радою профспілок як одного з головних чинників і засобів забезпечення та підтримки соціальної злагоди, зростання економіки, підвищення рівня зайнятості та рівня життя працюючого населення.

За даними моніторингу у січні - листопаді поточного року в області створено 32,7 тис. нових робочих місць, з яких 22,9 тис. – суб’єктами підприємництва. Річне завдання виконано на 102,2 %.

У січні-листопаді 2012 року забезпечено бронювання на підприємствах усіх форм власності області 947 робочих місць для працевлаштування громадян, які не здатні на рівних умовах конкурувати на ринку праці області З початку 2012 року в обласній службі зайнятості перебувало на обліку 1735 осіб з інвалідністю, за сприяння служби зайнятості працевлаштовано 528 осіб, з них на дотаційні робочі місця – 113 осіб, брали участь в оплачуваних громадських роботах –   363 особи, проходили професійне навчання – 182 особи, з них працевлаштовано після проходження навчання 162 особи,  17 осіб - отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності.

Проблема легалізації трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками, легалізації тіньової зайнятості та заробітної плати є нагальною для облдержадміністрації.

Через засоби масової інформації постійно надавалися роз’яснення щодо обмеженості соціально-трудового захисту при відсутності належного оформлення трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками відповідно до чинного законодавства.

За даними Державної податкової служби у Запорізькій області за січень – листопад поточного року проведено 1939 перевірок, якими виявлено та залучено до оподаткування 8721 неоформлених найманих працівників. Встановлена їм заробітна плата склала 9342 тис. грн. Сума податку з доходів зазначених фізичних осіб, що буде щомісяця відраховуватись до бюджету становить 1381 тис.грн.

З метою активізації роботи щодо підвищення рівня заробітної плати та виведення її з “тіні” на виїзних засіданнях обласної комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат в січні-грудні поточного року заслухано звіти керівників 25 територій області. Крім цього, керівників 7 територій було заслухано повторно у селекторному режимі. Пропозиції щодо запрошення на засідання керівників підприємств надавалися Державною податковою службою у Запорізькій області та Головним управлінням Пенсійного фонду України в Запорізькій області.

За підсумками засідань прийняті відповідні рішення, стан виконання яких контролюється облдержадміністрацією.

 

Кожному інваліду війни – підвищити розмір разової допомоги до 5 травня.

У 2012 році в області в повному обсязі та своєчасно здійснено виплату разової грошової допомоги до 5 травня у підвищеному розмірі, яку отримали 73,9 тис. ветеранів війни. Загальна сума виплат склала майже 27 млн. грн., серед них:

  • - 1,5 тис. інвалідів війни 1 групи,  сума виплат - 3,3 млн. грн.;
  • - 2,1 тис. інвалідів війни  2 групи,  сума виплат - 4,1 млн. грн.;
  • - 0,9 тис. інвалідів війни 3 групи, сума виплат - 1,6 млн. грн.

Компенсації вкладникам Ощадбанку СРСР.

В області із 340,7 тис. вкладників Ощадбанку СРСР (з наростаючим підсумком з 2008 року) пройшли актуалізацію 242,8 тис. громадян, отримали компенсацію 187,6 тис. осіб.

 

Психічно хворим – сімейний затишок.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 02.08.2000  № 1192 «Про надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним» в області таку допомогу призначено  1270 особам,  раніше таку допомогу отримувало лише 78 осіб.

Кількість одержувачів вказаної допомоги збільшилася завдяки реалізації соціальних ініціатив Президента України та внесенню до відповідної постанови Кабінету Міністрів України змін щодо порядку визначення права на допомогу, значно виріс розмір цієї допомоги.

 

Модернізація роботи соціальних служб.

У березні 2012 року затверджено обласний план заходів щодо розвитку системи соціальних послуг на 2012 рік.

У березні 2012 року затверджено обласний план заходів щодо розвитку системи соціальних послуг на 2012 рік.

Заходами плану передбачено проведення роботи з інформування населення області про види соціальних послуг, працюють «соціальні офіси».

В області функціонують 25 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), які обслуговують близько 35 тис. громадян похилого віку, інвалідів, громадян, які опинилися в складних життєвих ситуаціях.

У кожному терцентрі є відділення надання послуг вдома, якими обслуговується 15 тис громадян. У структурі п’яти територіальних центрів функціонують стаціонарні відділення для постійного або тимчасового проживання громадян, які потребують стороннього догляду, на 175  ліжко-місць.

Триває робота з впровадження інформаційних моделей соціальної роботи в територіальних центрах: це – відкриття «університетів третього віку», робота мультидисциплінарних команд при наданні соціальних послуг людям з 4-5 категорією рухової активності.

На сьогодні в 11 територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) (м. Бердянськ, м. Мелітополь, м. Токмак, Великобілозерський, Гуляйпільський, Куйбишевський, Михайлівський, Оріхівський, Пологівський, Розівський та Чернігівський райони) запроваджено інноваційну модель організації надання соціальних послуг – мультидисциплінарний підхід з надання соціальних послуг.

В результаті створено 11 мультидисциплінарних команд, які надали протягом 2012 року соціально-медичні, психологічні, юридичні, транспортні, перукарські та інші послуги  728 особам.

У м. Запоріжжя, м. Мелітополь, м. Токмак, Оріхівському районі впроваджено соціально-педагогічну послугу «Університет третього віку».

Під час організації соціальної послуги утворено такі факультети: факультет комунікаційних та інформаційних технологій, факультет політології, факультет психології, факультет здорового способу життя, станом на 01.01.2013 даною послугою скористалися 309 осіб.

В області функціонують три центри та 11 відділень соціальної реабілітації  дітей-інвалідів, в яких проходять соціальну реабілітацію близько 1 тис. дітей-інвалідів, серед них і діти з ДЦП. З метою впровадження сучасних методів в роботі по реабілітації дітей з ДЦП в установах та закладах системи соціального захисту на базі Запорізького обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів проведено обласний семінар на тему: «Технології соціальної реабілітації дітей з ДЦП у сучасному суспільстві».

 

Створення умов для соціальної інтеграції осіб з особливими потребами.

Проводиться робота по внесенню до Централізованої бази даних з проблем інвалідності замовлення на забезпечення кріслами-колясками інвалідів.

Відповідно до Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення, переліку таких засобів, затверджених постановою  Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 № 321, видано 1507 крісел-колісних інвалідам області.

У 2012 році до райміськуправлінь праці та соціального захисту населення звернулось 5,1 тис. осіб, які потребують забезпечення технічними засобами реабілітації на отримання направлень на виготовлення протезно-ортопедичних виробів у кількості близько 20,8 тис. одиниць.

В області підготовлено проект обласної програми виконання завдань і заходів Державної цільової програми «Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів» на період до  2020 року, заходами якої передбачено соціальну підтримку людей з вадами слуху та зору. 

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі