Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Перевіркою фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств області займатиметься прокуратура

10 грудня 2012 - 14:38

Перевіркою фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств області займатиметься прокуратура

В області діють 29 комунальних підприємств, чотири з яких знаходяться в стадії ліквідації. За підсумками першого півріччя поточного року 12 працюючих підприємств є збитковими, загальний прибуток решти 13-ти склав лише 700,3 тис. грн.

Про це повідомив перший заступник голови ОДА Віктор Ємельяненко під час апаратної наради в облдержадміністрації.

- За підсумками першого півріччя загальна сума збитків збиткових комунальних підприємств становить 2 млн. грн.,  чистий прибуток – 700,3 тис. грн. Загальні витрати підприємств за звітній період склали 57,5 млн. грн., загальна сума доходів від їхньої діяльності – 56,6 млн. грн. При цьому в шести підприємств недостатньо ресурсів для погашення своїх поточних зобов’язань, вони повністю залежать від зовнішніх джерел фінансування. Так, у поточному році з обласного бюджету виділено майже 3,3 млн. грн. на програмні заходи та поповнення статутного капіталу чотирьох підприємств, - повідомив Віктор Ємельяненко.

За словами посадовця, наразі в стадії ліквідації знаходяться такі підприємства: КП «Обласний центр дозвілля», Приморське державне комунальне підприємство «Профдезинфекція», КП «Запоріжкіно» та КП «Склади».

При дослідженні роботи комунальних підприємств особливу увагу було звернуто на їх витрати, особливо це стосувалося нерентабельних підприємств.

- На комунальних підприємствах області працюють 1280 осіб, середня заробітна плата  складає 2,170 тис. грн., керівників підприємств – 5,410 тис. грн. Мінімальна зарплата працівників та керівників складає по 700 грн., максимальна  працівників – 4,3 тис. грн.,  керівників – 13 тис грн. Варто зазначити, що на збиткових підприємствах заробітна плата керівників залишається досить високою: від 4,3 тис. грн. до 10,7 тис. грн., а на двох  підприємствах при збитковій діяльності персоналу та керівнику нараховувалися премії, - підкреслив Віктор Ємельяненко.

За словами посадовця, для досягнення позитивного економічного ефекту від діяльності комунальних підприємств, які є об`єктами спільної власності територіальних громад області, Запорізькій обласній раді, як органу управління, необхідно провести низку конструктивних заходів, серед яких - ревізія витрат підприємств, розробка перспективних планів їх діяльності, визначення шляхів ефективного використання майна. Крім того, необхідно провести реорганізацію на восьми підприємствах, ліквідувати чотири підприємства, а також провести аудит діяльності трьох підприємств.

Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко переконаний: до перевірки роботи підприємств треба залучити прокуратуру.

- Необхідно підготувати документи для обласної прокуратури щодо фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств. До кримінальної відповідальності будуть притягнуті керівники підприємств, на яких буде виявлено нецільове використання коштів та розбазарювання майна, - підсумував Олександр Пеклушенко.

Також керівник області зазначив, що особливу увагу слід звернути на роботу КП «ЗапоріжАгроЛізинг», КП «Теплоенерготехнології» та КП «Облкомунгосп».

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі