Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформування системи пенсійного страхування

За «круглим столом» з профспілками

9 жовтня 2012 - 11:13

8 жовтня начальник головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Анатолій Казачук взяв участь у засіданні «круглого столу» з проблем оплати праці та легалізації заробітної плати, соціальних  гарантій, яке організувала обласна рада профспілок до Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби за ліквідацію злиднів.

Слід нагадати, що облпрофрада є соціальним  партнером Пенсійного фонду, а її  голова Віктор Сластьон членом колегії при начальнику ГУ ПФУ в Запорізькій області.

Присутні із зацікавленістю прослухали виступ Алли Череп, доктора економічних наук, професора, декана економічного факультету ЗНУ, яка порівняла заробітну плату в Україні з її рівнем в інших високо розвинутих країнах і довела, що українці отримують за свою роботу дуже низьку платню.

З виступів інших учасників круглого столу дізналися, що на теперішній час заборгованість із заробітної плати в області сягає 62 мільйонів гривень , з яких борг підприємств державної форми власності становить 54,4 млн. грн.

У своїй доповіді, проілюстрованій красномовними таблицями і діаграмами, Анатолій Казачук переконав присутніх, що зараз заробітна плата є центральною економічною категорією. Від її стану залежить не тільки рівень благополуччя громадян, що працюють, а й тих, хто вже пішов на заслужений відпочинок.

Формування бюджету Пенсійного фонду безпосередньо залежить від рівня заробітної плати найманих працівників, динаміки фонду оплати праці. На жаль в поточному році область не досягла запланованих темпів його зростання. Демографічне навантаження на сьогоднішній день в регіоні становить 998 пенсіонерів на 1000 працюючих.

Анатолій Васильович підкреслив що Запорізька  область була бездефіцитною тільки в 2004 і 2007 роках, тобто ми забезпечували себе власними коштами на 100 відсотків і вище. Починаючи з 2008 року область стала дотаційною і причини зниження рівня забезпеченості в наступні роки обумовлені, насамперед: падінням темпів зростання економіки, зниженням зростання фонду оплати праці, погіршенням платіжної дисципліни платників, тінізацією заробітної плати.

Тому, в 2009 - 2012 роках дефіцит власних коштів Пенсійного фонду області в середньому склав майже 1,5 млрд. гривень. Поки ми разом з роботодавцями не забезпечимо гідного для нашого промислового регіону фонду оплати праці, його темпів зростання і виплати заробітної плати в повному обсязі -  завдання наповнення бюджету Пенсійного фонду ми не вирішимо.

Пропозиції прийняті учасниками «круглого столу» будуть направлені до Верховної Ради та Кабінету міністрів.

 

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі