Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Сьогодні для болгар створені всі умови для збереження та розвитку національної культури, традицій та звичаїв»

21 вересня 2012 - 14:29

Керівники регіону зустрілися з офіційною делегацією Республіки Болгарія на чолі з Віце-президентом країни Маргаритою Поповою. Делегація перебуває в Запорізькій області з нагоди 150-річчя переселення болгар у Таврію.

Вітаючи високих гостей, голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко зазначив, що історичні долі українців та болгар багато в чому схожі. Немало труднощів та горя пережили обидва народи на шляху до здобуття свободи та незалежності, до утвердження принципів демократії, верховенства права, економічного прогресу та соціальної справедливості.

За словами глави області, особливий характер дружнім двостороннім відносинам надає наявність в Україні найбільшої за межами етнічної Батьківщини болгарської діаспори.

- Тільки в Запорізькій області проживає майже 30 тис. болгар, які є рівноправними громадянами України. Серед нинішніх запорізьких болгар багато відомих хліборобів, садоводів, промисловців, діячів науки та культури. Сьогодні для болгар створені всі умови для збереження та розвитку національної культури, традицій та звичаїв. Вони мають можливість вивчати рідну мову та літературу, створювати художні колективи. У Бердянському педагогічному університеті навіть готують вчителів-болгаристів, - повідомив Олександр Пеклушенко.

Запорізька область має угоду про партнерство та співпрацю з Бургаською областю Болгарії. На думку Олександра Пеклушенка, існуючі домовленості треба осучаснити, наповнивши їх новими економічними складовими.

- Я вже дав відповідні доручення профільним підрозділам облдержадміністрації і переконаний, що активні кроки в цьому напрямку будуть зроблені й нашими болгарськими партнерами, - зазначив Олександр Пеклушенко.

Маргарита Попова висловила захоплення умовами, які створюються в Україні для збереження, розвитку та відродження культури та традицій національних меншин.

- Я дуже сподіваюсь, що наша майбутня співпраця буде такою ж теплою та щирою, як зараз, і це стане гарною основою для подальшого розвитку обох країн. Болгарія дуже вдячна українській і, насамперед, запорізькій владі за створення належних умов для збереження національної ідентичності болгар, долучаєтесь до відзначення наших національних свят, шануєте історію нашої країни, - зазначила Маргарита Попович.

За словами високої гості, головна мета поїздки делегації Республіка Болгарія до Запорізької області – це, перш за все, засвідчити важливість збереження зв’язків з етнічними болгарами, які проживають в Україні, а також гарний привід для висловлення вдячності українській владі.

- Для нас дуже важлива інтеграція України в Європу. Ми пройшли довгий шлях до Євросоюзу і готові поділитися своїм досвідом та помилками, щоб ви використали це у своїй роботі, - наголосила Маргарита Попова.

Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Болгарія в Україні Красимір Мінчев, який вперше перебуває в Запоріжжі, зазначив, що вражений надзвичайно теплим прийомом та ставленням до болгар.

- Ми дуже приємно здивовані таким чуйним ставленням запоріжців до збереження болгарської культури та традицій. Ваша модель підтримки та розвитку національних меншин в Україні гідна того, щоб її взяли за основу для реалізації в інших країнах багатонаціональної Європи, - підкреслив Красимір Мінчев.

Підбиваючи підсумки зустрічі, Олександр Пеклушенко зазначив, що Запорізька область зацікавлена в збереженні своєї присутності на болгарському ринку та прагне закріпити та примножити ті позитивні тенденції, які вже намітились за останні кілька років. Посадовець переконаний, що одним з ефективних способів розширення співпраці є проведення спеціалізованих міжнародних виставок.

- У Запоріжжі збудовано сучасний виставковий комплекс «Козак Палац», який дозволяє проводити масштабні виставки на дуже високому рівні. Тож  запрошую болгарських колег до участі у виставкових заходах, а також економічних інвестиційних форумах. Облдержадміністрація вже направила до Посольства Болгарії в Україні пропозиції щодо проведення в Запорізькій області бізнес-місій за участю ділових кіл обох країн, - зазначив Олександр Пеклушенко.

Наприкінці зустрічі керівник області вручив Маргариті Поповій медаль «За розвиток Запорізького краю», після чого посадовці обмінялися сувенірами та пам’ятними подарунками.

Офіційна делегація Республіки Болгарія перебуватиме в Запорізькій області 21-22 вересня. За цей час болгарські гості відвідають туристичні об’єкти області, візьмуть участь у відкритті комплексу «Дружба народів» та меморіальної стели, яку встановлено з нагоди 150-річчя переселення болгар до с. Коларівка Приморського району. Крім того у Приморську відбудеться урочисте святкування «Собору болгар Таврії», зустріч з болгарською громадськістю, презентація книги та фільму «Болгари в Таврії – 150 років історії».

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни