Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі обговорили проблемні питання створення та функціонування ОСББ

12 вересня 2012 - 10:50

У Запоріжжі обговорили проблемні питання створення та функціонування ОСББ

У рамках  конференції «Модернізація житлово-комунального господарства на засадах державно-приватного партнерства», яка нині триває у Запоріжжі, відбулося виїзне засідання Національної ради з питань створення та забезпечення функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Його провів перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Олександр Аліпов.

У ході засідання було всебічно обговорено питання взаємовідносин постачальників комунальних послуг з ОСББ та ЖБК. Заступник голови облдержадміністрації Петро Гончарук доповів про роботу регіональної ради з питань створення та функціонування ОСББ, яка була створена в квітні поточного року. До її складу входять 37 осіб, серед яких – представники органів влади, громадських об’єднань, а також представники від ОСББ.

- Наше завдання - створити регіональну інвестиційну програму розвитку житлово-комунального господарства Запорізької області на 2013-2015 роки. Зараз формуються інвестиційні проекти та опрацьовуються їх паспорти, які мають вичерпну інформацію: сутність проблеми, на вирішення якої спрямований проект, шляхи її вирішення, необхідні кошти та ймовірні джерела фінансування, а також строки реалізації проекту. Ініціаторами інвестиційних пропозицій виступають керівники громад – сільські, селищні, міські ради, а також ОСББ. На сьогодні в області розроблено понад 200 паспортів інвестиційних проектів, - повідомив Петро Гончарук.

Наступним кроком має стати розробка місцевих інвестиційних програм населеного пункту, в які увійдуть паспорти всіх інвестиційних пропозицій на території.

За словами посадовця, наразі існує низка проблемних питань, які ускладнюють роботу зі створення інвестиційних проектів. По-перше, це різний рівень професійної підготовки для виконання поставлених завдань органів місцевого самоврядування, по-друге – низький рівень матеріально-технічного забезпечення сільських рад та райдержадміністрацій, відсутність технічних знань у галузі сучасних технологій у їх співробітників. Також негативну роль відіграє різний рівень розуміння важливості проекту керівниками територій.

- На програму «Розробка регіональної інвестиційної програми розвитку житлово-комунального господарства Запорізької області на 2013-2015 роки» з обласного бюджету виділено 1 млн.грн. Ці кошти розподілені між усіма територіями області. Міста та райони розділені на сім груп, для кожної з яких передбачено проведення п’яти учбових семінарів, - повідомив Петро Гончарук.

Як повідомив посадовець, в області проведено роботу зі створення Інтернет-сайту «Ваш дім» для підвищення рівня обізнаності населення щодо покрокового створення ОСББ. Крім того, проведено 30 семінарів у містах області за участю представників органів місцевого самоврядування, органів самоорганізації населення, активістів громадських організацій та журналістів.

Крім того, облдержадміністрацією видано учбово-методичні посібники «Створення ОСББ – інструменту формування ефективного власника житла» та «Основи управління нерухомістю в ОСББ». Також для вирішення кадрової проблеми розглядається можливість якісного навчання нових кадрів та перекваліфікації людей на базі вищих навчальних закладів.

Петро Гончарук підкреслив, що необхідно активізувати роботу з інформування населення шляхом проведення роз’яснювальної роботи з боку органів місцевого самоврядування у тісній взаємодії зі ЗМІ та із залученням представників громадських організацій.

За словами Олександра Аліпова, законодавство, яке діє сьогодні, є не повністю зрозумілим як для громадян, так і для приватних підприємств, тому в подальшому планується вносити до нього зміни.

- Наше завдання – підняти імідж ОСББ, бо майбутнє житлового фонду саме за такою системою. Ми повинні захистити права громадян, які мають наміри створити ОСББ, та налагодити їхню співпрацю з органами місцевого самоврядування. Також украй важливе питання – це вдосконалення законодавства, - підсумував Олександр Аліпов.

 

Довідкова інформація:

На сьогодні в Запорізькій області створено на функціонують 388 ОСББ, які об’єднують 441 житловий будинок.

Створення ОСББ надає громадянам нові можливості для забезпечення своїх конституційних прав на якісне житло, дозволяє підвищити якість отримуваних послуг, а також створює конкурентне середовище в комунальній галузі.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни