Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Професійно-технічна освіта регіону відповідає вимогам сучасного виробництва

29 серпня 2012 - 15:05

У Запорізькому професійному будівельному ліцеї відбулася серпнева конференція педагогічних працівників професійно-технічної освіти регіону, на якій підбито підсумки діяльності системи ПТО в 2011-2012 навчальному році щодо забезпечення умов якісної професійно-технічної освіти та визначено пріоритетні завдання в новому навчальному році. У роботі конференції взяв участь стажист на посаду заступника голови обласної державної адміністрації Ігор Шишка.

Наразі в області працюють 47 професійно-технічних навчальних закладів, з яких 9 – вищі професійні училища, 4 – центри професійно-технічної освіти, 29 – професійні ліцеї.

Загалом у них навчається 18147 учнів та слухачів, з них понад 90 % - за державним замовленням.

Відповідно до галузевого спрямування професійно-технічні навчальні заклади готують кваліфікованих робітників для промисловості, сфери послуг, будівництва та сільського господарства.

- Система професійно-технічної освіти регіону в повній мірі задовольняє потреби ринку праці в робітничих кадрах. Тут працюють високопрофесійні викладачі, які добре орієнтуються в особливостях сучасних реалій, - дав оцінку заступник голови обласної державної адміністрації (стажист) Ігор Шишка.

Серед проблемних питань, які нині викликають стурбованість як педагогічних працівників, так і  обласної виконавчої влади – проходження виробничої практики учнями ПТНЗ. Як пояснив І. Шишка, не всі підприємства регіону погоджуються брати на практику молодого робітника: «Це один з найважливіших етапів навчання, який дозволяє адаптувати на практиці знання та вміння учнів, що робить з них дійсно професіоналів. Однак поки що в цьому напрямку взаєморозуміння маємо тільки з керівниками кількох запорізьких заводів».

Ще одне проблемне питання – застаріла матеріально-технічна база навчальних закладів. В області діє програма розвитку профтехосвіти, яка передбачає поступове оновлення техніки, меблів, інвентаря.

Та, незважаючи на певні проблеми з ресурсами, професійно-технічні навчальні заклади продовжують упроваджувати інформаційно-комунікаційні технології. Так, у поточному році всі ПТНЗ були підключені до глобальної мережі Internet по високошвидкісному каналу. Крім того, в 38  закладах (майже 93%) створено локальні комп’ютерні мережі класів.

У ході конференції педагогічні працівники сформували ряд завдань, виконання яких забезпечить стале функціонування та розвиток професійно-технічної освіти регіону. Серед них: оновлення законодавчо-нормативної бази системи освіти; модернізація структури, змісту й організації освіти на засадах компетентнісного підходу, переорієнтації на цілі сталого розвитку; розвиток наукової та інноваційної діяльності в освіті, підвищення якості освіти на інноваційній основі; інформатизація, удосконалення бібліотечно-інформаційного забезпечення освіти і науки;  забезпечення національного моніторингу системи освіти тощо.

 

Довідково: у поточному році професійно-технічними навчальними закладами  випущено 5926 молодих кваліфікованих робітників.

Державне замовлення на підготовку робітничих кадрів у 2012 році становить 7290 осіб, що на 10% більше від фактично зарахованих на навчання до ПТНЗ у 2011 році.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни