Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На Запоріжжі посилюються протипожежні заходи в природних екосистемах

1 серпня 2012 - 14:33

На Запоріжжі посилюються протипожежні заходи в природних екосистемах

Перший заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Ємельяненко взяв участь у міжвідомчій селекторній нараді з питань організації попередження і ліквідації пожеж у природних екосистемах у період найвищого класу пожежної небезпеки, яка відбулася під головуванням першого заступника Міністра надзвичайних ситуацій України Віталія Бута.

Станом на 31 липня з початку року на території області сталося 72 лісові пожежі на загальній площі 45,6 га, а за аналогічний період минулого року – 36 пожеж на площі 13,6 га. Тим не менше, завдяки вжитим превентивним заходам із попередження лісових пожеж та оперативному реагуванню на них протягом року не допущено виникнення масштабних лісових пожеж.

- Забезпечення протипожежного захисту території області організовано через підрозділи Головного територіального управління МНС у Запорізькій області. У разі виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з лісовими пожежами, вони забезпечують своєчасне реагування на закріплених територіях. На цілодобовому чергуванні постійно перебувають понад 95 одиниць пожежної та спеціальної техніки, а також 400 чоловік особового складу МНС. Для гасіння пожеж у плавненій зоні Дніпра підготовлені два катери типу річка-море з плавучими мотопомпами, - повідомив Віктор Ємельяненко.

Також посадовець зазначив, що в області нараховується сім лісових господарств (33 лісництва), до складу яких входять 33 протипожежні формування. На їх озброєнні – 13 пожежних автомобілів, чотири пожежні модулі, п’ять автомобілів підвищеної прохідності, 12 пожежних цистерн, шість мотопомп та 135 ранцевих лісових оприскувачів. Крім того, в разі необхідності додатково може бути задіяно 32 трактори, агрегатовані 20 плугами та 12 дисковими боронами.

Для надання допомоги адміністрації Національного заповідника «Хортиця» в пожежно небезпечний період на території острова організовано чергування пожежно-рятувального відділення Головного територіального управління МНС України в Запорізькій області.

З метою відпрацювання оперативних дій рятівників з початку року цим підрозділом проведено чотири спільних тактико-спеціальних навчання, під час яких відпрацьовані прийоми та способи гасіння лісових пожеж, у тому числі верхових. Крім того, уточнено сили та засоби МНС у Донецькій, Дніпропетровській та Херсонській областях та в АР Крим, які можуть бути залучені до гасіння великих і складних пожеж у природних екосистемах на територіях суміжних областей.

Працівниками лісового господарства, МНС та МВС проведено 652 рейди, за результатами яких до адміністративної відповідальності притягнуто 51 порушника. Наразі у всіх лісових масивах на території області введено обмеження доступу населення, а також в’їзду до них транспортних засобів. Обласним управлінням лісового та мисливського господарства перекрито 162 позапланові дороги, встановлено 240 аншлагів та 42 шлагбауми. Крім того, обладнано 1805 км мінералізованих смуг та проведено догляд за мінералізованими смугами протяжністю понад 6155 км.

- Завдяки злагодженій роботі всіх служб цивільного захисту та ефективній роботі аварійно-рятувальних підрозділів в області не було  допущено розвитку пожеж на відкритих територіях до великих розмірів та катастрофічних наслідків від них. Пожежі, які виникали, ліквідовувались у тих масштабах, які вони мали на момент прибуття пожежних підрозділів області, - повідомив Віктор Ємельяненко.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни