Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Міжнародні інтеграція і співпраця

Основні результати роботи щодо розширення міжрегіонального та міжнародного співробітництва за І півріччя 2012 року

18 липня 2012 - 13:31

Основні задачі на І півріччя 2012 року

Відповідно до Національного плану дій на 2011 рік реалізації Програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки "Багате суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава" в сфері міжнародної інтеграції і співпраці було поставлено низку завдань:

  • підтримка експортерів на міжнародній арені;
  • розширення співробітництва з країнами СНД та перспективними торговельно-економічними партнерами країн ЄС і Азії;
  • розширення формату співпраці з міжнародними організаціями, в тому числі участь у міжнародних проектах, залучення міжнародної технічної допомоги.

З метою реалізації поставлених завдань, на регіональному рівні, були проведені наступні заходи, а саме:

  • з метою пошуку потенційних партнерів для запорізьких виробників за сприяння Запорізької торгово-промислової палати були проведені російська та фінська бізнес-місій за участю ділових кіл Запорізької області. В результаті проведення зазначених заходів іноземні бізнес структури провели плідні переговори з керівництвом Запорізької області та встановили прямі контакти з місцевими підприємствами задля подальшої плідної та взаємовигідної співпраці;
  • був розроблений банк комерційних пропозицій запорізьких виробників, який поширювався серед зацікавлених іноземних ділових кіл через відділи з економічних питань Посольств України за кордоном (28 країн) та іноземних Посольств в Україну (30 країн);
  • на офіційному порталі управління створено розділ «комерційні пропозиції» українською та англійською мовами, який постійно оновлюється (у цьому розділі знаходитися інформація про потреби, як запорізьких виробників, так і зарубіжних партнерів);

в 2012 році в Запорізькій області були проведені заходи у сфері європейської інтеграції: Єдиний день інформування населення на тему: «Святкування Дня Європи в Україні», присвячений висвітленню сутності та ролі Європейського Союзу у сучасному світі.

Крім того, в рамках святкування Дня Європи 17 травня свято «Європа в серці, а серце – в Україні» завітало до КЗ «Комишуваська загальноосвітня школа І-ІІІ ст.» Оріхівського району смт. Комишуваха Запорізької області. Організаторами заходу виступили управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації, координатори Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» та Запорізький обласний осередок Європейська Молодь України. У заході прийняли учать керівництво Оріхівського району та області, вчителі та учні 6-11 класів. В ході заходу було проведено ряд конкурсів, винагородою за участь у яких було вручення матеріалів з символікою Європейського Союзу.

за сприянням Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та проекту «Сприяння розвитку міжнародної торгівлі» Програми розвитку ООН  13 квітня 2012 року у Запорізькій торгово-промисловій палаті відбувся семінар на тему «Лібералізація торговельного режиму України: нові можливості та виклики для покращення експортного потенціалу підприємств Запорізької області». За підсумками роботи семінару визначено напрями розвитку міжнародної торгівлі на регіональному рівні шляхом підтримки процесу розробки відповідних документів в галузі торгівлі, оптимізації інституційних механізмів та надання технічної підтримки малим і середнім підприємствам для розвитку експортного потенціалу. Окремо були висвітлені практичні питання здійснення експортної діяльності;

під час відвідання області офіційними Республіки Азербайджан, Держави Ізраїль, Канади, Фінляндської Республіки, Республіки Білорусь, Російської Федерації проводились зустрічі з керівництвом області, в ході яких презентувався торговельно-економічний та інвестиційний потенціал регіону, обговорювались напрямки розвитку співробітництва, можливості реалізації інвестиційних проектів, функціонування промислових парків.

Про проект міжнародної технічної допомоги.

З липня 2011 року в Запорізькій області триває реалізація другої фази Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований громаду-ІІ», головним аспектом якої є енергозберігаючі заходи та технології.

Основними партнерами Проекту у другій фазі від нашої області відібрано 36 сільських рад з дев’яти районів Запорізької області (Бердянського, Гуляйпільського, Кам’янсько-Дніпровського, Куйбишевського, Новомиколаївського, Оріхівського, Пологівського, Приазовського та Якимівського). За рішенням керівництва Проекту додатково долучено ще три райони — Василівський, Веселівський та Токмацький, по 4 сільради в кожному, які на умовах самостійного відтворення досвіду (реплікації) ЄС/ПРООН також мають нагоду провести ремонти соціально важливих об’єктів з використанням енергозберігаючих технологій та матеріалів.

З метою розповсюдження позитивного досвіду з реалізації ініціатив жителів громад області, а також набуття практичних навичок з підготовки та написання відповідних проектів Запорізьким обласним підрозділом впровадження Проекту при підтримці управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації та районних державних адміністрацій:

  • проведено 62 тренінги у дванадцяти районах-партнерах Проекту за тематиками «організація та управління громадою», «фінансові аспекти роботи неприбуткових організацій», «розробка та підготовка мікропроектної пропозиції», «соціальний аудит роботи громади»;
  • проведено 36 засідань Форумів Місцевого Розвитку у районах партнерах Проекту (по 2 в кожному);
  • розповсюджено 240 комплектів навчальної літератури з організації та діяльності громадських організацій;
  • розпочато спільно із Запорізьким національним університетом розробку навчального курсу «Сталий місцевий розвиток», який буде впроваджено для студентів старших курсів університету та посадових осіб органів виконавчої влади та місцевого самоврядування на курсах підвищення кваліфікації.

Основні показники зовнішньоекономічної діяльності.

За підсумками січня – квітня 2012 року обсяги експортних поставок збільшились на 4,9%, імпортних – зменшились на 2,9% у порівнянні з січнем–квітнем 2011р. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами склало 628,3 млн.дол. США.

Запорізька область зайняла (без урахування за регіонами поставок нафти сирої) по експорту п’яте місце, по імпорту – дев’яте (5,8% і 2,5% обсягів України відповідно).

Значні експортні поставки здійснювались до Російської Федерації – 38,2% загального обсягу експорту, Туреччини – 8,3%, Польщі – 5,0%, Казахстану – 3,4%, Німеччини – 3,2%, Чехії – 2,7%, Індії – 2,5%, Нігерії – 2,4%, Білорусі – 2,3%, Болгарії – 2,0%, Єгипту – 2,0%.

З країн-імпортерів найбільша питома вага поставок припадала на Російську Федерацію – 38,8%, Німеччину – 7,2%, США – 6,5%, Корею, Республіку – 6,1%, Китай – 6,0%, Туреччину – 2,6%, Францію – 2,4%, Австралію – 2,4%, Польщу – 2,3%, Словаччину – 2,1%, Норвегію – 2,0%.

Пріоритети у сфері міжнародного співробітництва.

Відповідно до державної програми із забезпечення економічного і соціального розвитку України у ІІ півріччі 2012 році у сфері міжнародного співробітництва виділені наступні пріоритети. Це:

I. Розвиток співробітництва з країнами ЄС:

З метою реалізації даного напрямку намічені наступні заходи, а саме:

візит представників Каунаського повіту Литовської Республіки до Запорізької області;

налагодження співробітництва з певним регіоном Республіки Польща, Німеччини, Чеської Республіки з подальшим укладанням угод про співпрацю (відповідні листи були надіслані на дипустанови зазначених країн);

проведення Європейського тижня місцевої демократії.

II. Нарощування обсягів товарообігу України з Російською Федерацією:

участь в ІІІ Українсько-Російському міжрегіональному форумі за участю Президентів України та РФ (жовтень 2012 року);

участь російських підприємств у виставкових заходах, що проводяться в Запорізькій області;

підписання Плану спільних заходів з Новосибірської, Воронезькою, Московською та Білгородською областями, а також Угод про співробітництво з Свердловською та Воронезькою областями.

III. Збільшення присутності Україні на перспективних ринках країн Азії, Африки та СНД:

поширення інформації про промислові підприємства області через торгово-економічні відділи Посольств Україні;

організація регіональної експозиції Запорізької області на загальнодержавній виставковій акції "Барвиста Україна - 2012" (м. Київ).

IV. Розвиток співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями та донорами міжнародної технічної допомоги:

реалізація другої фази впровадження Проекту ЄС / ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» у Запорізькій області, що дозволить залучити додаткові ресурси на соціальні об'єкти.

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі