Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області створюється система надання безоплатної правової допомоги населенню

11 квітня 2012 - 12:00

В області створюється система надання безоплатної  правової допомоги населенню

В обласній державній адміністрації пройшов брифінг заступника начальника Головного управління юстиції в Запорізькій області Павла Наливайка з питань надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Як повідомив П. Наливайко, 9 липня 2011 року набрав чинності Закон України «Про безоплатну правову допомогу», згідно положень якого в країні до 2017 року буде створена мережа центрів первинної та вторинної безоплатної правової допомоги для населення. Поетапне впровадження  закону почалося вже в поточному році. Зокрема, при Головному управлінні юстиції в області та його районних відділеннях вже працюють центри первинної безоплатної правової допомоги. З 2013 року планується відкриття центрів вторинної безоплатної правової допомоги, що дозволить забезпечити незахищені категорії населення необхідною допомогою при розгляді кримінальних справ. З 2014  аналогічні послуги надаватимуться по адміністративних справах, з 2017 – по цивільних.

- Впровадження закону дозволить створити рівні можливості для всіх категорій населення щодо отримання якісної правової допомоги, особливо це стосується людей з низькими статками, - зазначив заступник начальник ГУ юстиції в Запорізькій області. 

Для того, щоб ця допомога була дійсно якісною, Міністерство юстиції України оголосило конкурс адвокатів. У Запорізькій області він розпочався 23 березня і триватиме до 22 квітня. Всі бажаючі можуть направити заяву та пакет документів до ГУ юстиції в Запорізькій області або до його структурних підрозділів. Конкурс проходитиме в кілька етапів, якими передбачається проведення тестування та співбесіди.

- Розроблена прозора система відбору претендентів, які бажають надавати вторинну безоплатну правову допомогу. До першого червня будуть визначені найбільш професійні фахівці, прізвища яких будуть внесені в спеціальний державний реєстр. Потім з ними буде укладено договір або контракт, - пояснив посадовець.

Також Павло Наливайко зупинився на системі оплати праці адвокатам, які надаватимуть безоплатну допомогу населенню. Вже розроблено проект оплати їх послуг. У трьох містах  почали працювати пілотні проекти з надання такого виду допомоги – у Харкові, Хмельницькому та Білій Церкві. Середньомісячна заробітна плата адвокатів, які почали працювати в цій сфері, складає близько 7 тис. грн. (м. Хмельницький) Крім того, П. Наливайко акцентував увагу журналістів на тому, що за бажанням адвокати можуть працювати за сумісництвом, продовжуючи приватну практику.

Детальніше про умови конкурсу можна дізнатися на офіційному сайті Головного управління юстиції в Запорізькій області www.justzp.gov.ua

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі