Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Юрій Пелих: «Завдання влади – забезпечити кожному жителю області можливість взяти участь у парламентських виборах»

2 квітня 2012 - 17:13

Юрій Пелих: «Завдання влади – забезпечити кожному жителю області можливість взяти участь у парламентських виборах»

На цьому наголосив заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Юрій Пелих під час прес-конференції, присвяченій стану готовності області до проведення парламентських виборів з урахуванням змін, внесених до Закону України «Про вибори народних депутатів України».

- Цього року ми повертаємося до старої системи виборів, коли 225 народних депутатів України обираються за партійними списками, ще 225  - у одномандатних округах. Якщо раніше округи визначалися рішенням сесії облради, то зараз – постановою Центральної виборчої комісії. Станом на 30 березня кількість виборців в Україні складає 36 млн. 724 тис. 608 осіб, у тому числі у Запорізькій області – 1 млн. 473 тис. 401 виборець. Середня кількість виборців за одним округом становитиме близько 160 тис. осіб, але законодавець допускає розбіжність на плюс-мінус 12% відсотків, тобто від 142 до 174 тис. виборців. Таким чином, Запорізька область буде поділена на дев’ять округів. Які саме території увійдуть до кожного з них - наразі невідомо, оскільки цю інформацію ЦВК має оголосити за 75 днів до виборів, - зазначив Юрій Пелих.

Журналістів найбільше цікавило, які пропозиції вносила обласна виконавча влада щодо розділу області на округи, і за якою системою буде відбуватися увесь процес волевиявлення.

- У нас було усього лише кілька побажань, які насамперед стосуються якісного проведення виборів та комфорту запоріжців. При поділі області на округи треба враховувати досвід минулих років і, зокрема, «не розривати» населені пункти. У кожному виборчому окрузі має бути належне транспортне сполучення, достатня матеріальна база для організації виборчого процесу, нормальна інфраструктура. Що ж стосується всього іншого, обласна влада жодним чином не впливає на ситуацію: ми займаємося виключно організацією процесу, - зазначив Юрій Пелих.

Також посадовець зазначив, що згідно зі змінам, внесеним до закону «Про вибори народних депутатів України», за мажоритарною системою кандидати можуть йти не тільки від партійних організацій, а й бути самовисуванцями.

На запитання журналістів щодо готовності влади до можливих фальсифікацій під час проведення виборів та підрахунку голосів, Юрій Пелих запевнив: закон виключає таку можливість. У законі чітко прописано все, що стосується підготовки до виборів, належного проведення виборчого процесу, підрахунку голосів, оголошення результатів та можливого визнання виборів недійсними.

Також посадовець зазначив, що закон підлаштований навіть під тих людей, які у день виборів не знайдуть себе в списках.

- З наближенням до виборів ми будемо звертатися до жителів області з проханням перевірити себе в списках. Це дійсно дуже важливий момент. Звісно, не хочеться, щоб люди відкладали це на останнє, але навіть якщо виборця немає у списках, він у день виборів може звернутися до суду. Якщо рішення суду буде на його користь, виборець зможе проголосувати. Ми хочемо, щоб і ви, і всі жителі області чітко розуміли, що обласна влада, перш за все, зацікавлена у тому, щоб кожний житель області зміг скористатися своїм конституційним правом та взяти участь у виборах, - підкреслив Юрій Пелих.

 

 

Довідкова інформація:

У Запорізькій області нараховується 1125 виборчих дільниць, 251 з них - малі (до 500 виборців), 284 – середні (від 500 до 1500 виборців) та великі (від 1500 до 2500 виборців).

Додатково на тимчасовій основі будуть створені виборчі дільниці у СІЗО в Жовтневому та Орджонікідзевському районах Запоріжжя.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі