Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Національний заповідник «Хортиця» - один з кращих туристичних об’єктів України

16 березня 2012 - 11:30

Національний заповідник «Хортиця» - один з кращих туристичних об’єктів України

За туристичною привабливістю Національний заповідник «Хортиця» входить у трійку кращих об’єктів України, минулого року його відвідало близько чверті мільйона туристів. Але на його території є низка об’єктів, які вимагають фінансування, головний з них – ремонт покрівлі Музею історії запорозького козацтва, яка буде виконувати функцію ще й оглядового майданчика.

Про це повідомив генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко під час засідання наглядової ради НЗ «Хортиця», яке провів заступник голови облдержадміністрації Микола Ярмощук.

- Минулий рік був дуже вдалим для заповідника «Хортиця»: його відвідало близько 250 тисяч туристів. На сьогодні він посідає третє місце в Україні за відвідуваністю серед усіх туристичних об’єктів країни.  Торік було організовано 5244 екскурсійні групи, загальна кількість екскурсантів – 125,5 тисячі людей. Враховуючи той факт, що минулого року туристична активність була нижча за попередній, а наші показники не змінилися, це говорить про успіх, - зазначив Максим Остапенко.

Також керівник заповідника повідомив, що минулого року Музеєм історії запорозького козацтва було організовано чотири виставки, одна з них – виїзна. На Хортиці пройшло п’ять широкомасштабних заходів, найбільший з них – ІІ Всеукраїнський козацький фестиваль «Покрова на Хортиці», який проходить за ініціативи облдержадміністрації.

- Козацький фестиваль «Покрова на Хортиці» стає все популярнішим, про нього все частіше говорять на міністерському рівні. Крім того, організатори менших фестивалів з даної тематики виявляють бажання підключитися до нашого заходу та стати його складовою частиною. Цього року ми плануємо зробити ще масштабніший фестиваль, - зазначив Максим Остапенко.

Працівники заповідника досягають значних успіхів у науковій діяльності: за 2011 рік  проведено низку досліджень, підготовлено 55 наукових публікацій, співробітники взяли участь у 11 наукових конференціях та шести експедиціях.

Також успіху досягнуто у напрямку охорони заповідної території: за останні три роки не було жодної лісової пожежи. За словами Максима Остапенка, цього вдалося досягти завдяки тісній співпраці з МНС, МВС та створенням нового структурного підрозділу заповідника  - лісо-технічного, який займається прийомом лісових ділянок. Протягом минулого року було створено більше 155 км мінералізованих смуг, які захищають ліс від пожеж, сумарно тепер на території Хортиці – 300 км захисних смуг.

Незважаючи на відсутність цільового фінансування та капітальних видатків, Національний заповідник досяг серйозних успіхів у будівництві історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» - там було завершено будівництво низки об’єктів. Цього року керівництво заповідника планує провести кілька серйозних робіт, у тому числі – із залученням громадських організацій.

- Поточного року ми плануємо завершити будівництво об’єктів на передмісті комплексу, розпочнемо внутрішнє обладнання, в першу чергу – церкви. З цього приводу в нас є певна домовленість із Запорізькою єпархією УПЦ МП, і в церкви вже є власний священик. До речі, ми хочемо попросити допомоги в місцевої влади з приводу надання для священика комунального житла, бо він переїхав із Заходу України і не має  житла, - повідомив Максим Остапенко.

Також заповідник активно готується до футбольного чемпіонату «Євро-2012»:  найближчим часом на території з’являться англомовні вказівники, реклама Хортиці буде поширюватися у містах, де будуть проходити матчі чемпіонату. Також заповідник буде забезпечений екскурсоводами, які добре володіють іноземними мовами.

Тим не менше, залишаються проблеми, які керівництво заповідника самостійно вирішити не в змозі, а саме – погані дороги у південній частині Хортиці. Мається на увазі дорога, яка веде до меморіально-туристичного комплексу «Скіфський стан» та до театру «Запорозькі козаки». Також є проблема з невеликою кількістю місць на автостоянках заповідника: туристам ніде залишати свій автотранспорт. Для вирішення цих питань вже розроблено цілий проект, але за відсутності фінансування він поки що залишається тільки на папері.

Максим Остапенко прозвітував і про хід реконструкції покрівлі Музею історії запорозького козацтва, яка буде виконувати функцію оглядового майданчика.

- На завершення робіт з реконструкції необхідно 3,6 млн.грн., але цих коштів в заповідника, звісно, немає, і вони мають виділятися на державному рівні. Коли це відбудеться – невідомо, але ми постійно нагадуємо про необхідність вирішення цієї проблеми, - повідомив Максим Остапенко.

Микола Ярмощук зазначив, що не можна залишати просто так це питання, і треба звертатися до Києва.

- Облдержадміністрація готова використати всі можливості для розв’язання цього питання. Якщо у цьому є необхідність, до Києва готові поїхати і начальник управління культури та туризму ОДА, і я особисто. Олександр Пеклушенко теж готовий надати всю необхідну допомогу зі свого боку, посприяти в організації зустрічі з представниками Міністерства культури України та Міністерства фінансів України, - зазначив Микола Ярмощук.

Наприкінці засідання начальник управління культури та туризму ОДА Ірина Конарєва повідомила гарну новину: завершується реставрація меча епохи князя Святослава, який було знайдено у листопаді минулого року на дні р.Дніпро. Його презентація запланована на червень поточного року.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі