Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Фахівці обговорили проблеми підвищення кваліфікації працівників на виробництві

1 березня 2012 - 15:29

Фахівці обговорили проблеми підвищення кваліфікації працівників на виробництві

У Запоріжжі відбулася конференція на тему «Нові аспекти законодавчої бази щодо професійного розвитку працівників на виробництві», яку провів ЗОСПП «Потенціал» спільно з Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України.

У заході взяли участь начальник управління освіти і науки ОДА Олександр Верозубов, заступник начальника Головного управління праці та соціального захисту населення ОДА Ірина Разуваєва, президент ЗОСПП «Потенціал» Петро Ванат, заступник директора департаменту профтехосвіти  Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України Вікторія Карбишева, голова експертної ради з профтехосвіти Державної акредитаційної комісії В.Василенко та інші фахівці в цій галузі.

- Питання перепідготовки кадрів та формування трудового потенціалу –  дуже важливі, від яких залежить розвиток економіки всієї країни. Тож дуже добре, що влада зайнялася цим питанням, головне тепер – тісна співпраця підприємств, закладів освіти та влади, завдяки якій ми зможемо говорити про вихід на новий рівень розвитку, - зазначив президент ЗОСПП «Потенціал» Петро Ванат.

Ірина Разуваєва  відзначила позитивні зміни у законодавчій площині щодо цього питання та коротко їх окреслила: «Система професійної освіти, яка існує на сьогоднішній момент, не задовольняє роботодавців, і нам був потрібен закон, який дозволив би використовувати європейський досвід підвищення кваліфікації працівників на виробництві. 5 лютого поточного року набрав чинності Закон України «Про професійний розвиток працівників», який визначає правові, організаційні та фінансові аспекти. Нариклад, раніше не було  визначено, хто має сплачувати за підвищення кваліфікації працівників, а законом передбачено, що платником може бути роботодавець, сам працівник, інші фізичні та юридичні особи. Також в законі прописані питання  атестації співробітників, тепер чітко визначено, кого атестовувати не можна. Це люди, які пропрацювали на виробництві менше року, вагітні, спеціалісти, що знаходяться у декретній відпустці, жінки та чоловіки, які виховують дітей самі,  ті, хто працює за сумісництвом. Крім того, керівництво підприємств може само визначати, хто ще не підпадає під атестацію.

За словами Вікторії Карбишевої, в планах центральної влади – масштабне фінансування Державної цільової програми розвитку професійно-технічної освіти на 2011-2015 роки, на яку планується виділити 3,5 млрд.грн.

- Коли затверджувалась цільова програма, була заявлена сума у розмірі 3,5 млрд.грн., але, на жаль, поки що не виділено жодної копійки. Тим не менше, ми продовжуємо активно працювати та робимо акцент на налагодженні продуктивної співпраці між трудовою та освітньою галузями. Роботодавці зацікавлені, щоб до них приходили висококваліфіковані молоді спеціалісти, яких не доведеться дуже довго вводити в курс справи та всьому вчити. Ще дуже важливо, що державні стандарти будуть розроблятися із залученням роботодавців та науковців: вони будуть висувати кваліфікаційні вимоги, на основі яких вже будуть розроблятися держстандарти, - зазначила Вікторія Карбишева.

Також посадовець відзначила, що Міністерство освіти і науки України цікавить питання залучення соціальних партнерів. Вже підписано Меморандум про співпрацю між Міністерством та групою роботодавців. За словами Вікторії Карбишевої, саме Запорізька область – одна з небагатьох в Україні, яка є флагманом у плані соціального партнерства.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі