Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Микола Ярмощук: «Головна мета діяльності влади – подолання бідності серед населення»

21 лютого 2012 - 14:59

Микола Ярмощук: «Головна мета діяльності влади – подолання бідності серед населення»

Заступник голови облдержадміністрації Микола Ярмощук провів засідання за «круглим столом» з нагоди Дня соціальної справедливості. Головними темами заходу були питання подолання бідності, відновлення роботи підприємств, а також створення нових робочих місць.

Україна вперше відзначає День соціальної справедливості: 4 листопада 2011 року Президент України Віктор Янукович підписав Указ про встановлення в Україні Дня соціальної справедливості, який буде відзначатися 20 лютого – у Всесвітній день соціальної справедливості.

Микола Ярмощук вважає, що незважаючи на те, що цей день з’явився у календарі дат України тільки наприкінці минулого року, влада посійно звертає увагу на проблеми соціальної несправедливості.

- У цей день ми повинні привернути уваги суспільства, органів державної влади та місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання, громадських організацій до вирішення питань соціальної справедливості. Для нашої країни це питання – найважливіше, адже головною метою української влади є подолання бідності, - зазначив Микола Ярмощук.

Посадовець також зазначив, що в 2011 році в області створено 36,1 тис. робочих місць, річне завдання обласної програми зайнятості зі створення нових робочих місць виконано на 153,2%. (для порівняння, у 2010 році було створено 20 тис. робочих місць, і план було виконано на 131%). Крім того, минулого року вдалося виявити 9,6 тис. неоформлених найманих працівників, з них офіційно працевлаштувати на постійну роботу 7,2 тис.осіб.

- Середньомісячна заробітна плата за 2011 рік у розрахунку на одного штатного працівника області становила 2606 грн. При цьому темпи зростання середньої заробітної плати в області, порівняно з попереднім роком, стабільно перевищували середні показники по Україні і склали 119,2% при загальноукраїнському показнику 117,6%. За підсумками 2011 року область за рівнем заробітної плати та індексом реальної заробітної плати посіла у рейтингу регіонів України шосте місце, - зазначив Микола Ярмощук.

Також на засіданні за «круглим столом» йшлося про складну фінансово-економічну ситуацію, що виникла на окремих промислових підприємствах області. За словами радника голови облдержадміністрації, президента ЗОСПП «Потенціал» Петра Ваната, за останні роки Запорізька область позбавилась кількох тисяч робочих місць на заводах, і обов’язок влади – допомогти та, у межах повноважень, змінити цю ситуацію.

Голова обласної ради профспілок Віктор Сластьон, у свою чергу, наголосив, що одним з головних напрямків досягнення соціальної справедливості в Україні є наявність вибору у людей при обранні місця роботи.

- Досягнути справедливості можна різними шляхами, але дуже важливо, щоб кожна людима мала вибір, куди їй йти працювати. В останні роки наш регіон втратив тисячі робочих місць, і до сьогодні ми не знаємо точно про подальшу долю підприємств. На жаль, у нас немає програми збереження та відновленя роботи існуючих підприємств, а це можна вважати теж несправедливістю, особливо по відношенню до людей, які знаходяться у неоплачуваних відпустках, працюють не повний день, або просто сподіваються на відновлення роботи підприємств, - зазначив Віктор Сластьон.

За словами Миколи Ярмощука, не дивлячись на існуючі проблеми, є й позитивні моменти: за даними моніторингу стану укладання та реєстрації колективних договорів, з урахуванням підприємств малого бізнесу, в області укрладено і діє 6754 колективних договори, з них 4421 – на підприємствах, де працює до 50 осіб.

Також на засіданні йшлося про важливість ухвалення обласної програми подолання та запобігання бідності на період до 2015 року.

- Зараз завершується робота над програмою, її планується винести на розгляд сесії обласної ради у березні поточного року. Ця програма стане серйозним інструментом для вирішення притань боротьби з бідністю, - зазначив Микола Ярмощук.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі