Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Розвиток електроенергетики та інфраструктурних секторів економіки

Впровадження проектів енергоефективності та енергозбереження в Запорізькій області

16 лютого 2012 - 11:07

Запорізькою областю виробляється кожен 4 кіловат електроенергії України. Крім існуючих Запорізької АЕС, Дніпровської ГЕС та Запорізької ТЕС, впроваджуються також проекти альтернативної енергетики.

На сьогодні в регіоні реалізуються проекти будівництва 4 сонячних електростанцій, а також ще 4 вітрових. Орієнтовний обсяг інвестицій за вищезазначеними проектами складає близько 1,5 мільярда дол. США.

Перші вітрові генератори в рамках реалізації проекту будівництва ВЕС Ботієвська «ДТЕК Приазовський» будуть запущені вже восени цього року.

Також на вересень 2012 року заплановано запуск останнього модулю комплексу сонячних електростанцій на території Токмацького району загальною потужністю 9 МВт.

ВАТ «Мотор Січ» на базі газотурбінної електростанції ПАЕС-2500, яких більш ніж 3000 вже використовуються в 50 країнах світу, розробила когенераційну енергозберігаючу установку «Теплоенергетичний комплекс -3» (ТЕК-3), який також було побудовано на території підприємства в рамках Комплексної програми енергоефективності України. ТЕК-3 дозволяє виробляти 2,5 МВт електричної енергії та 5,6 Гігакалорій в годину теплової енергії для забезпечення внутрішніх потреб підприємства та сусіднього житлового масиву. Також розроблено більш потужній комплекс ТЕК-6 з використанням установки ЕГ 6000 МС.

Впроваджений високотехнологічний проект з встановлення на ВАТ «Запорожкокс» першого та другого турбогенераторів загальною потужністю 12,0 МВт, які забезпечують підприємство власною електричною енергією на 60% від загального обсягу її споживання. Модернізація системи електрозабезпечення ВАТ «Запорожкокс» несе комплексний енергозберігаючий і природоохоронний ефект. Виробництво додаткової електричної енергії, яке супроводжується використанням коксових та димових газів, призвело до зменшення викидів оксидів вуглецю більш ніж на 90%, оксидів азоту – до 40%, та концентрації твердих речовин – у три рази.

За рахунок введення в експлуатацію установки для видування вугільного палива у доменні печі № 2-5 на ВАТ «Запоріжсталь» вартістю в 990 млн. грн., отримане скорочення споживання природного газу, що складає більш ніж 330 млн. м³/рік за проектною потужністю установки (на сьогодні економія складає 173,5 млн. м³/рік). Крім того, за рахунок будівництва «Енергетичного комплексу ВАТ «ЗМК «Запоріжсталь» (котлоагрегат, турбогенератор 35 МВт)» на комбінаті впроваджено утилізацію доменного газу з подальшим виробництвом електричної енергії, завдяки чому виробляється щорічно більше 80 млн. кВт/год додаткової електроенергії.

В м. Запоріжжі реалізується проект будівництва когенераційних станцій на котельнях міста за рахунок кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку в обсязі майже 12 млн. євро. Проектом передбачається установка на котельнях міста газопоршневих установок сумарною електричною потужністю 14 МВт, тепловою – 17 МВт. Коефіцієнт використання газу в такій установці більш ніж в 2 рази перевищує аналогічний для теплової електростанції.

В листопаді 2011 року Асамблеєю Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності було прийнято рішення про надання ще 5 млн. євро грантової допомоги в рамках реалізації цього проекту на безоплатній та безповоротній основі.

На території Запорізької області також впроваджуються проекти будівництва соломоспалюючих теплогенераторів для забезпечення тепловою енергією об’єктів соціальної сфери, два з них вже працює в Гуляйпільському та один – в Приазовському районі.

Використовуються також інші альтернативні види палива – в Оріхівському районі в кінці 2011 року побудовані 5 котельних на альтернативному паливі (використовуються пелети). Введені в експлуатацію котельні шкіл, дитячих садів та лікарні. Протягом I кварталу 2012 року будуть впроваджені ще 3 проекти будівництва котельних. Економія природного газу по цих 8 проектам складає до 45%, або більше 500 тис. куб. м природного газу протягом кожного опалювального сезону.

В Запорізькій області є ряд інноваційних розробок в енергетичній сфері, одним з яких є інвестиційний проект Конструкторського бюро «Івченко-Прогрес» по розробці і виробництву високотехнологічного газотурбінного двигуна АІ-312. Це може дати можливість щорічно економити понад 1,3 мільярдів кубометрів природного газу на газоперекачувальних агрегатах ГТС України. Реалізація проекту дає можливість створити близько 7 тис. робочих місць, отримати 200 млн. грн. надходжень до бюджету, а також зменшити викиди парникових газів на 5 млн. тонн щорічно.

Також за підтримки держави значна увага в Запорізькій області приділяється об’єктам соціальної сфери. Так, 6 енергоефективних проектів Запорізької області за результатами конкурсного відбору на загальну суму 33 млн. 135 тис. грн. відібрані в грудні 2011 року Держенергоефективності України для їх фінансування з державного бюджету в рамках Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки. Наприклад, одним з вищезазначених проектів є реконструкція системи теплопостачання споживачів котельної № 22 в м. Бердянську. Планується установка теплових насосів з використанням тепла повітря, впровадження якого приведе до скорочення споживання природного газу на 950 тис. куб. м в рік.

У 2011 році Запорізькою областю за програмою цільових екологічних (зелених) інвестицій, пов’язаних із зобов’язаннями сторін Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, було розроблено 72 проекти теплової санації будівель бюджетної сфери на загальну суму майже 160 млн. грн., 39 проектів на суму більше 85 млн. грн. розглянуті міжвідомчою робочою групою та схвалені Державним агентством екологічних інвестицій України. З них 7 проектів на загальну суму близько 14 млн. грн. вже погоджені із стороною договору про продаж частин установленої кількості викидів парникових газів.

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі