Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Проведено засідання Комітету з економічних реформ у Запорізькій області

31 січня 2012 - 11:49

В обласній державній адміністрації відбулося засідання Комітету економічних реформ у Запорізькій області, яке за дорученням голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка провів його перший заступник Віктор Ємельяненко.

Одне із основних питань, яке винесено на порядок денний – першочергові завдання на 2012 рік щодо реалізації Програми економічних реформ на 2011 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

Відкриваючи засідання, перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Ємельяненко запропонував присутнім відповісти на запитання: наскільки ефективно реалізуються реформи в регіоні.

- Головний критерій ефективності впровадження реформи – це підвищення добробуту пересічного громадянина. Тож робота влади, зокрема і регіонального Комітету, має бути спрямована на виконання поставлених завдань, - зазначив перший заступник голови. Облдержадміністрація спільно з обласною радою вже визначила пріоритети роботи у 2012 році. Разом з тим, Віктор Ємельяненко зауважив, що процеси реформування мають максимально підсилити ефект роботи влади по реалізації пріоритетних напрямках.

Враховуючи це, у подальшій роботі регіональний Комітет економічних реформ спиратиметься на Національний план дій з впровадження економічних реформ у 2012 році. По кожному напрямку роботи в області також буде сформовано відповідний план дієвих заходів. При цьому перший заступник голови облдержадміністрації наголосив, що відповідальність за їх реалізацію буде покладена безпосередньо на кожного керівника робочих груп регіонального Комітету.

- Нас чекає велика та відповідальна робота, оцінку якій надасть не тільки керівництво держави, але й, у першу чергу, жителі Запорізького краю, - резюмував Віктор Ємельяненко.

Про реалізацію на регіональному рівні Програми Президента України «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» за підсумками 2011 року присутніх поінформували керівники робочих груп регіонального Комітету.

Так, про результати діяльності робочої групи «Сталий економічний розвиток, бізнес-клімат та інвестиції» присутніх поінформував заступник голови облдержадміністрації Петро Гончарук.

- За інвестиційною привабливістю Запорізька область посідає третє місце в Україні – зазначив посадовець. Минулого року в економіку Запорізької області вкладено 977,4 млн. грн. прямих іноземних інвестицій – це дев’яте місце в Україні, або 541,3 доларів на одного мешканця області - шосте місце. За дев’ять місяців минулого року обсяг прямих іноземних інвестицій було збільшено на 28 млн. дол. або на 2,6%. У результаті, Запорізька область посідає третє місце в Україні за інвестиційною привабливістю.

З метою створення ефективних каналів поширення інформації про інвестиційний потенціал області протягом минулого року проведено роботу з оновлення веб-порталу «Запорізька область – регіон можливостей».

За словами Петра Гончарука, головними інвестиційними проектами на 2012 рік буде модернізація гвинтокрилів МІ-8Т та МІ-2 з покращеними характеристиками на АТ «Мотор Січ», виробництво та впровадження когенераційних установок та теплоенергетичних комплексів АТ «Мотор Січ», участь ДП «ЗМКБ «Прогрес» у реалізації інвестиційного проекту «Модернізація газотранспортної системи України обладнанням, яке заміщає імпорт», а також реалізація проекту виробництва бульдозерів та екскаваторів на підприємстві «Асоль».

- У поточному році ми плануємо продовжити активну роботу щодо приватизації ЗДП «Кремнійполімер» та продажу державних пакетів акцій ще ряду підприємств. Також пріоритетним напрямком для нас залишається реструктуризація ЗДП «Радіоприлад». Крім того, буде продовжена робота зі стабілізації на таких проблемних підприємствах як ПАТ «Запорізький завод феросплавів» та ПАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат». Ще одне з ключових завдань – розробка Програми розвитку мінерально-сировинної бази та інвентаризації родовищ корисних копалин Запорізької області, - зазначив Петро Гончарук.

Заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Дудка поінформував про перспективи розвитку сільського господарства.

Як зазначив посадовець, робота всього агропромислового комплексу регіону має бути спрямована на забезпечення продовольчої безпеки.

Перш за все йдеться про формування стабільного зернового виробництва. Запас зерна дозволить не тільки втримати стабільні ціни на хлібобулочні вироби, але й забезпечити тваринницьку галузь кормовими ресурсами, збільшити експортний потенціал аграрного комплексу області. За даними Олександра Дудки тримісячний запас продовольчого зерна в області має складати 55 тис. тонн.

У цьому контексті особливого значення набуває робота з розробки та реалізації Програми забезпечення Запорізької області продовольчим зерном і борошном на 2012 рік.

У поточному році увага влади буде приділена створенню сприятливих умов для розвитку тваринництва. Заступник голови облдержадміністрації відзначив, що тільки на розвиток найбільш проблемного напрямку галузі - молочного скотарства - з обласного бюджету буде виділено 5 млн. грн.

Для того, щоб забезпечити сільгоспвиробникам умови для збуту товару, в області проводяться ярмарки сільськогосподарської продукції, розпочато будівництво гуртового ринку.

Про діяльність робочої групи «Реформа соціальної сфери та підвищення якості життя» у ході засідання регіонального Комітету поінформував заступник голови облдержадміністрації Микола Ярмощук.

Як відзначив посадовець, робоча група займалася проблемними питаннями при реформуванні трьох напрямків соціальної сфери регіону: охорони здоров’я, освіти та системи пенсійного страхування.

Щодо оптимізації мережі лікувально-профілактичних закладів Микола Ярмощук повідомив наступне. Торік в області розпочато активну роботу зі створення центрів первинної медико-санітарної допомоги на місцях. Амбулаторії та ФАПи переводять до складу центральних районних лікарень. Проводиться реорганізація малопотужних дільничних лікарень у сільські лікарські амбулаторії та амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Також обласна влада працює над створенням у рамках Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства» обласного перинатального центру. У цьому році робота зі створення ефективної мережі медично-лікувальних закладів, які надаватимуть якісну допомогу населенню, буде продовжена.

У результаті здійснення заходів реформування системи освіти торік в області вдалося досягти суттєвих результатів у розвитку дошкільної освіти. Так, у 2011 році відкрито 48 груп для 1000 малюків, що вдвічі більше, ніж було заплановано. Загальне охоплення дітей дошкільною освітою складає 76%, а дітей п’ятирічного віку - 99,9%.

За цей період вдалося покращити і матеріально-технічну базу загальноосвітніх навчальних закладів. Зокрема, придбано 26 нових шкільних автобусів. Обладнано 8 навчально-комп’ютерних комплексів у школах та 20 мобільних комп’ютерних комплексів в інтернатах. Завдяки цьому всі заклади І-ІІІ ступенів навчання в регіоні комп’ютеризовані та підключені до Інтернету.

Для дітей та підлітків з особливими потребами створено центр ранньої соціальної реабілітації. Крім того, розпочали роботу три нові навчально-реабілітаційні центри, відкрито 43 класи інтенсивної педагогічної корекції та 16 спеціальних груп у дошкільних навчальних закладах. У поточному році Микола Ярмощук прогнозує відкриття 20 нових дошкільних груп, що дозволить охопити всіх дітей п’ятирічного віку дошкільною освітою. Також у 2012 році 55 загальноосвітніх навчальних закладів регіону стануть учасниками пілотного проекту «Відкритий світ», який спрямований на запровадження нових інформаційно-комп’ютерних технологій в освітньому процесі.

Щодо реформування системи пенсійного страхування посадовець зазначив, що Комітет та робоча група виконали всі поставлені в 2011 році завдання. Зокрема, підготовлено та направлено до Кабінету Міністрів України пакет пропозицій до законопроекту, напрацьований в ході його обговорення. Крім того, підготовлено та направлено Президенту України пропозиції щодо врегулювання питань виплати підвищень до пенсії особам, які мають статус «дітей війни», чорнобильців.

У ході засідання регіонального Комітету також розглянуто питання щодо реалізація Регіональної програми підвищення енергоефективності Запорізької області, затвердженої рішенням обласної ради від 12.11.2011 № 4. Про цей напрямок роботи присутніх поінформував начальник Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Євген Семечаєвський. 

Учасниками засідання також були обговорені основні проблемні питання та першочергові завдання на 2012 рік по реформуванню житлово-комунального господарства, про які доповів начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Дмитро Свіркін.

Також, про результати діяльність робочої групи «Міжнародні інтеграція і співпраця» заслухано начальника управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Вадима Міщанина.

Серед інших питань порядку денного – проведення заходів щодо налагодження постійного діалогу з громадськістю з метою роз’яснення змісту та цілей соціально-економічних реформ, врахування громадської думки під час їх проведення.

- Громадська рада – це головний орган, через який влада співпрацює з населенням - на цьому наголосив заступник голови – керівник апарату обласної державної адміністрації Юрій Пелих.

- Минулого року в усіх районах та трьох містах області – Запоріжжі, Токмаку та Енергодарі було створено громадські ради, і на сьогодні це головний орган, через який ми співпрацюємо з населенням. Процес створення громадських рад йшов дуже складно, але ми дійшли згоди і вже наприкінці року налагодили тісну співпрацю, - зазначив Юрій Пелих.

Громадські ради області представлені 521 активістом, серед яких найбільше представників профспілок та їх об’єднань – 38%, громадських організацій – 35% та релігійних громад – 15%. У всіх громадських радах обрано керівний склад, у 85% з них – затверджено Положення та складені плани роботи.

Цього року згідно завдань, які ставлять перед обласною виконавчою владою Президент України Віктор Янукович, Кабінет Міністрів України та голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко, взаємодія з громадськістю буде активізована. У планах влади – проведення роз’яснень сутності перетворень, що відбуваються в державі, в першу чергу – пенсійної, податкової та медичної реформ, бо успіх цих соціальних інновацій неможливий без широкої громадської підтримки та сприяння усіх зацікавлених сторін.

За підсумками засідання прийнято протокольне рішення (див. рубрику «ПЛАН РОБОТИ І ПРОТОКОЛЬНІ РІШЕННЯ»).

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі